Annons

Husbyte skjuts på framtiden

Stockholm Det var meningen att det skulle ske före årsskiftet. Nu väntar de tre stora bostadsbolagen i Stockholm med att byta hus med varandra tills de fått besked om skatten.

Över 10 000 lägenheter skulle byta ägare under hösten när Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem ska koncentrera sina bestånd. Nu finns frågan på Skatterättsnämndens bord. På bostadsbolagens ägarbolag, Stockholm Stadshus AB, avvaktar man beskedet med spänning. Ärendet skulle behandlats på ett sammanträde i oktober, men frågan bordlades.

– Vi inväntar ett besked från Skatterättsnämndens sammanträde den 20 november. Om det blir ytterligare förskjutet än så kan det försena projektet, säger koncernkontroller Susanna Höglund, och fortsätter.

Läs ocksåDuvor byggde bo i garderob och elementen försvann – nu blir hyresgästen av med kontraktet

– Det är stora bolag och en viktig fråga. Ett nytt rättsfall som kan tolkas som ett parallellfall har tillkommit sedan utarbetandet av förslaget och det kan också påverka att det tar tid.

Skatterättsnämnden är en myndighet under Finansdepartementet som ger bindande förhandsbesked om skattekonsekvenser. Susanna Höglund vill inte spekulera i ett värsta-scenario, om en skattesmäll kan stoppa hela projektet.

Annons

– Det får vi se när beslutet kommer.

Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"

Enligt Susanna Höglund går Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem just nu igenom hus för hus för att reda ut vad som är underhållet och när.

Hyresgästföreningen har förhandlat fram övergångsregler med bostadsbolagen. Hyran i de berörda fastigheterna kommer att förändras eftersom de olika bolagen har varsitt system för underhåll. De som nu bor hos Familjebostäder, där hyresgäster har rätt till byte av spis och ommålning med bestämda tidsintervall, hyresgäststyrt underhåll, kan räkna med en hyressänkning. För hyresgäster hos Stockholmshem däremot, där hyresgästerna står för underhållet, väntar hyreshöjningar men samtidigt möjlighet att få renoverat.

– Vi sprider kontinuerligt information till våra förtroendevalda, säger Martin Hofverberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåOlovlig andrahandsuthyrning: Konstnär åker ut från Södermalmslägenhet rekordsnabbtBooking, andrahandsuthyrning

Det är inom två områden förändringarna kommer att märkas tydligt, när det gäller villkoren för de lokalt engagerade och när det gäller just underhåll, enligt Martin Hofverberg.

– Nu är ett bra tillfälle att ordentligt sätta sig in i hur underhållet fungerar, vad man lämnar och vad man får i stället.

Läs också Värdens anklagelse: Bott utomlands och hyrt ut utan tillstånd i tolv år Hyresgäster hade för varmt i lägenheter – får 2,6 miljoner i kompensation

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.