Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig”
När Hem & Hyra kommer till hyreshuset på Hantverkaregatan 6 i Helsingborgs märks förfallet direkt. Det är brytmärken på entrédörren, ingrodd smuts på golvet och olåsta postboxar med skräp i.
Hyresgästerna beskriver hur det successivt har blivit sämre med skötseln av lägenheterna, i trapporna, källare och tvättstuga. I januari går allt sen tvärt utför. Städning och sophämtning upphör. Missbrukare och uteliggare börjar hitta hit.
Främlingar tar mer och mer plats. Låskolvarna på dörrar till gemensamma utrymmen plockas bort – någon eller några vill ha fri tillgång till lokalerna. Fastighetsägaren Oscar Properties går inte att nå och bolaget som har förvaltat huset gör det inte längre.
”Vi får hjälpa varandra”
– Ingen bryr sig, säger hyresgästen Nadica.
– De enda som bryr sig är vi som bor här. Vi får hjälpa varandra, säger Tristan.
Nu i maj 2024 känner hyresgästerna sig helt övergivna, trots att de med jämna mellanrum kontaktar polisen, de har anmält situationen till miljöförvaltningen och hyresnämnden. De har ringt Hyresgästföreningen för råd. Soporna hopar sig och det är skräp och smuts i hela fastigheten.
Tristan visar trappvägen ner till källaren, eftersom hissen inte fungerar. Det stinker av urin och på ett ställe är golvet klibbigt. När hissen var igång hittade han en gång bajs i den, berättar han. I den del av källaren där det finns lägenhetsförråd har det bott olika personer.
Eller kanske bor det någon där fortfarande säger Tristan tyst och pekar mot ett förråd där en filt sitter innanför det finmaskiga metallnätet. Han pekar på ett annat förråd som det går att titta in i och som fungerat som någon typ av vardagsrum.
Polisen har knackat på
På ett annat ställe i källaren finns det också ett misstänkt boende. En soffa står framför en dörr med en skylt med texten om att det är en utrymningsväg som ej får blockeras. Tristan tror att någon bor i utrymmet bakom dörren. Polisen har varit där men inte kunnat gå in då dörren varit låst och ingen öppnat när de knackat på.
Polisen har heller inte fått tag i fastighetsägaren eller förvaltaren. På väggen bredvid dörren är det två tydliga avtryck av smutsiga händer.
– Det ser ut som i en skräckfilm, säger Tristan.
Enligt honom är han den enda hyresgästen som vågar ta källarvägen till soprummet. Andra går via en port ut mot gatan som allt som oftast står öppen.
Män med huvor och dolda ansikten
Vi träffar Anja, vi kallar henne så. Hon går aldrig till soprummet överhuvudtaget.
– Jag är aldrig där. Och när jag går till tvättstugan måste jag ha sällskap. Vi har ingen säkerhet här längre.
Hon är rädd för att stöta på främlingar, det finns många historier om hur hyresgästerna har gjort det. Här har det också varit inbrott i garage och förråd. Anja är även rädd inne i lägenheten. Vid ett par tillfällen har det knackat på dörren och i tittögat har hon sett män i huvor och dolda ansikten stå utanför. När hon nu går och lägger sig blockerar hon dörren med en stol under handtaget.
– Vem vet vilka som har tagit över huset.
Här i familjens lägenhet står luften still och den varma majmånaden har varit smått olidlig. Ventilationen och köksfläkten har inte fungerat sedan januari. Nu hoppas familjen på att en inköpt luftrengörare ska göra hemmet mer drägligt.
– Vi har ingen luft och vi blir sjuka hela tiden.
Familjen letar ny bostad och är beredda att flytta så fort de hittar någonting.
Tillbaka till Tristan och källaren. I soprummet är det fullständig oordning. Det finns behållare för källsortering av avfall men vissa tunnor är helt överfulla och det är full av skräp på golvet.
”Jag tror inte det kommer att ta slut”
Tristan visar en lucka på väggen till ett skåp för ett brandspjäll som nu är fylld med skräp som han misstänker tidigare har använts till att förvara narkotika i.
Tristan och hans fru flyttar snart härifrån.
– Jag tror inte det kommer att ta slut. Man kan inte bo så här.
Anja har själv försökt ta reda på vad hon kan göra, det har blivit mycket googlande. Hon har vänt sig till hyresnämnden i Malmö och där ligger ärendet och väntar på vidare process. Hon har också kontaktat miljöförvaltningen i Helsingborg. Den 23 april gjorde de en inspektion i de gemensamma utrymmena och i två lägenheter.
Diskar i badrummet
I den följande rapporten konstateras många brister. Inspektörerna ser urinfläckar, kräks på golvet, smuts och mögel och en tvättstuga som hyresgästerna själva har börjat städa i. Soptunnor är överfulla och kärl saknas. Lägenheterna saknar ventilation och i en måste hyresgästen diska i badrummet på grund av ett trasigt köksavlopp. Boende vittnar om råttor på gården.
Trots att hyresgästerna vänt sig till flera myndigheter för att få hjälp tycker de inte att det har hänt någonting.
Lena Åkesson är chef för miljö- och hälsoskyddstillsyn i Helsingborg. Enligt henne har man mejlat Oscar Properties och skickat tillsynsrapporten. Förvaltningen har fått ett svarsmejl med texten: ”Hej, jag tar detta vidare till mina kolleger för återkoppling” – men sen inte hört någonting.
Oscar Properties begärt i konkurs
Enligt Lena Åkesson kommer man nu förmodligen förelägga fastighetsägaren att vidta åtgärder. Hon poängterar att de är en tillsynsmyndighet och arbetar utifrån Miljöbalken. De kan inte exempelvis inte agera om någon bor i källaren.
Oscar Properties är ett svenskt fastighetsbolag som startade 2004 och växte snabbt med storslagna och lyxiga projekt . Byggen som Norra Tornen i Vasastan förändrade Stockholms siluett. Men bolaget fick problem med flera projekt och vissa blev inte av. 2020 ändrade man inriktning och fokuserade på fastighetsförvaltning, skriver Dagens Nyheter.
Men det fortsatte att gå utför.
Under våren i år begärdes företaget i konkurs. Nu ska det till ett slags mirakel för att tingsrätten inte ska försätta bolaget i konkurs, skriver tidningen Fastighetsvärlden. I maj kallades företrädarna till en konkursförhandling men den har skjutits upp.
Vi ringer och mejlar – ingen återkommer
På Hantverkaregatan i Helsingborg hänger en skylt i entrén med information om att kontakta förvaltaren Bredablick för felanmälningar. Det har hyresgästerna gjort utan framgång. Vi ringer också dit och får höra att Bredablicks förvaltning av fastigheten upphörde den 22 januari i år.
När Hem & Hyra vill ha kontakt med Oscar Properties mötts vi av samma sak som hyresgästerna. Vi ringer till olika telefonnummer och skriver till olika mejladresser, men ingen återkommer. I Skövde äger Oscar Properties ett gammalt bankhus som är ombyggt om till hyresrätter. Också här har hyresgästerna lämnats åt sitt öde med ett stinkande sopkaos, strömavbrott och snuskiga korridorer.
Fortsätter betala hyran
Hem & Hyra vill ha svar även om denna fastighet, men ingen från fastighetsbolaget återkommer.
Flera hyresgäster på Hantverkaregatan konstaterar att de fortsätter att sätta in hyran som vanligt trots att det känns fel. De betalar för saker som inte längre existerar. Nadica som bor på fjärde våningen har svårt att gå i trapporna. Den trasiga hissen är ett problem.
– Jag kommer inte ut så mycket nu för tiden.
Det var i början av året som någon tog sig in i Tristans hall. Jacka, väska och nycklar försvann. Försäkringsbolaget ersatte det stulna men inte ett låsbyte. Han fick tag i värden som sa att det skulle ta 3-4 månader om de bytte låset. Om han inte kunde vänta var han välkommen att göra det själv mot ersättning.
Tristan ville inte vänta men har hittills inte sett röken av några pengar.
Läs om hyreshuset i den gamla banklokalen i Skövde: Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster
I juni lade Helsingborgs kommun ett föreläggande (uppdaterat): ”Fullständigt oacceptabelt”
Tyvärr är det inte helt ovanligt med den situation som hyresgästerna har hamnat i, enligt Johan Perup som är jurist på Hyresgästföreningen. Det vill säga lägenheter och fastigheten i förfall samtidigt som hyresvärden är onåbar.
Dessa möjligheter finns nu:
- Hyresgäster kan ansöka om förvaltningsföreläggande eller åtgärdsföreläggande förenat med vite i hyresnämnden. Hyresgästföreningen kan företräda medlemmar.
- Hyresgästföreningen eller kommunen kan ansöka om tvångsförvaltning. I Landskrona grep till exempel kommunen in 2014 och ansökte om en tvångsförvaltning av en fastighet. Det kommunala bostadsbolaget tog över skötseln.
- Går fastighetsägaren i konkurs kan ärenden drivas mot konkursförvaltaren.