Annons

”Huset som värden glömde”

Sundsvall Hyresgästerna vägrar betala mer i hyra. De bor i hus som inte HSB:s vd själv skulle vilja vistas i. Han vill inte ens ha bostadsbolagets emblem på fasaderna. (Bildspel)
, , , , , , , ,

Färgen har börjat lossna på pelarna vid entrén och fasaden flagar. 

Det finns sju bostadslägenheter i huset på Högbergsgatan i centrala Sundsvall. I en av dem bor Ronny Norberg. Han har bott här i fem år. Under den tiden har han bytt golv och målat om i lägenheten. Själv.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

– Det görs ingenting här. HSB tog över huset i somras men jag har inte sett nån förbättring. Bara en sån sak som brandvarnare, det sa vi sa till om att de borde fixa för ett tag sedan, berättar Ronny.

Men istället för brandvarnare i lägenheterna sattes det upp två A4 i trapphuset om de regler som hyresgästerna måste följa för att minska brandfaran i huset.

– Här står det till exempel att cyklar måste ställas i cykelförråd, men det finns ju inga cykelförråd här.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Apropå förråd. Det står inte inskrivet i Ronnys hyreskontrakt att ett förrådsutrymme ska ingå i hyran. Men enligt hyreslagen hör ett extra förvaringsutrymme till lägsta möjliga standard för en bostadslägenhet.

En del hyresgäster i huset har också blivit tilldelade ett extra utrymme. En trasig smal garderob med dörr som inte ens går att stänga.

– Ja, de är helt klart undermåliga och knappt ens användbara, säger Ronny.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Han visar mig den tvättstuga som finns att tillgå, som egentligen är ett större pannrum. Betonggolvet är slitet och stora delar av det saknar färg.

Ronny tycker att det finns mycket att önska av hyresvärden HSB som tog över fastigheten i somras. Men sedan övertagandet har det inte hänt någonting, enligt Ronny.

– Jag tror inte ens att de varit här och sett hur det ser ut.

I slutet på förra året stod det en nytt, högre, belopp på hyresavin.

– Hyreshöjningen bara kom, ingen information varför eller nånting, säger Ronny.

Annons

Då satte han och ett par andra i huset ner foten och vägrade betala hyreshöjningen utan fortsatte istället att betala in den gamla summan. Vilket man har rätt till som hyresgäst i ett hus utan en så kallad förhandlingsordning. (se faktaruta bredvid)

– Vi vill veta varför vi ska behöva betala ännu mer när de inte gör nånting, frågar sig Ronny.

En annan hyresgäst med samma värd ställer sig samma fråga. Ewa Mikander, en av fyra hyresgäster i ett hus i Sörberge som HSB köpte för flera år sedan. Här motsätter sig samtliga hyresgäster hyreshöjningarna sedan ett par år tillbaka.

– Först ville de höja min hyra på 5 048 kronor med 300 kronor, sedan till 5 513 kronor. Nu kräver de istället 5 398 kronor. Men vi tänker inte gå med på det här! Vi vill se att det händer nånting, de ska kunna visa vad vi får för pengarna, säger Ewa som ändå gärna vill bo kvar. Hon trivs med den gamla 40-talscharmen.

– Men det är ju inte kul att behöva skrapa fönstren från is på insidan under vintern, eller att kittet lossnat från fogarna och färgen flagnat.

Hon säger att hon inte vågat klaga på sista tiden, eftersom hon är rädd för att HSB i och med det kan kräva mer pengar av henne. Trots att det handlar om sedvanligt underhåll och inte några standardhöjande renoveringar.

Ewa berättar att det varit översvämning i källaren flera gånger och när vi går ner och tittar så finns det mögel- och fuktskador i förråden.

– Om de bara kunde kosta på sig ett litet lyft, men det känns som att det här huset är det lägst prioriterade. Huset som värden glömde skulle man faktiskt kunna kalla det, säger hon.

När jag ringer och söker HSB:s fastighetsansvariga hamnar jag till slut hos HSB Mitts vd Christer Berglund, som meddelar att fastighetsförvaltaren Tommy Carlsson aldrig besökt huset.

– Vi har haft en del personalförändringar och Tommy är nyanställd så han har inte hunnit med det än. Men han kommer att åka dit direkt på måndag, försäkrar vd:n.

Han säger också, efter att ha sett endast ett par av bilderna från fastigheterna, att det ser bedrövligt ut.

På frågan om han själv skulle vilja bo i något av husen kommer svaret direkt:

–Absolut inte! Det ser ju hemskt ut.

Annons

Christer Berglund uppdaterar sig på mer information och återkommer efter en stund igen. Han har då talat med bland annat Peter Westin som lägger upp underhållsplanerna för hyresbeståndet.

– Jag kan inte svara på exakt vad som kommer att göras, men det finns underhållsplaner som kommer att åtgärda mycket. När det gäller Högbergsgatan kommer hyresgästerna att få information inom kort om planerna där, säger han.

Han förklarar att problemen med det bristande underhållet hör ihop med att HSB i fjol köpte sammanlagt 937 lägenheter runt om i region Mitt.

–Vi lägger ner enorma pengar på de här fastigheterna, men vi har prioriterat där det varit mest akut. Främst handlar det om yttre behov, som att det till exempel regnar in.

Att hyresgästerna inte fått någon information eller motivering till hyreshöjningarna tycker han låter mycket märkligt.

– Det är jättekonstigt och det bör de ha fått.

Men hyreshöjningarna anser han trots allt vara befogade.

– Det är för allmänna taxehöjningar och de här höjningarna täcker inte ens det. Husen ger minusresultat och kåken i Sörberge som vi haft länge är ett rent förlustobjekt. Vi har tidigare diskuterat möjligheten att omvandla dem till bostadsrätter. Om vi inte kan ta hand om husen ska de säljas, vi ska inte ha såna hus i vårt bestånd.

Husfasaderna saknar också HSB:s emblem ”HSB – där möjligheterna bor”. Jag frågar Christer varför.

– När vi känner att vi är klara med upprustningen av ett hus, att det är något vi kan stå för, så ser vi till att emblemet kommer upp.

Och huset i stan och i Sörberge ska bli klara, lovar Christer. Men när vill han inte ge något löfte om.

Fakta: Förhandlingsordning

En förhandlingsordning utgår från hyresförhandlingslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte förhandlar hyran med sin värd.

Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.

Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året” Deras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.