Husritaren skapar vykort från verkligheten
Hur kom det sig att du började måla arkitektur?
– Jag började för att det var kul. Det var inte tänkt att vara sådana motiv hela tiden, men det blev så. Jag startade ett Instagram-konto på temat för kanske sex år sedan, sen behövde jag fylla det. Nu arbetar jag med det här på heltid.
Du har en hel del bostadshus bland motiven. Varför?
– Bostadshus i sig är ofta ganska anonyma, men jag är fascinerad av hem. Jag brukar fantisera om vem som bor där. Jag gillar detaljer. Därför blir det många sekelskifteshus med krusiduller. Men en väldigt enkel fasad kan också vara intressant, det blir mer ”konst” då.
Vad är det som är så speciellt med just hus och byggnader?
– Hus och platser väcker så många minnen och tankar, både hos den som målar och den som köper motivet. Jag får höra många historier från människor, speciellt från Majorna eftersom jag har många motiv därifrån. Om när man hittade ett styckat lik i soprummet där det är bostadsrättsförening nu. Eller när man fick gå upp på vinden för att duscha, men kanske helst inte gjorde det eftersom det bodde folk däruppe.
Hur går det till när du arbetar?
– Ser jag något jag gillar så tar jag ett foto. Det räcker inte med att ljuset är snyggt eller att ett hus är fint, det ska vara nåt jag fastnar för. Sen kan det hända att det tar tre år innan jag målar.
En del av dina motiv är mer oväntade, som värmeverket i Rosenlund eller Göteborgs gamla gasklocka. Går sådant att sälja?
– Det är fler som gillar spårvagnar i Stigbergsliden, men några köper värmeverket också, det är inte bara jag som tycker det är fint. Jag gillar variationen. Det är minst lika kul att måla fula hus på ett snyggt sätt. Jag har också börjat göra fler motiv som inte kommer från centrum eller Majorna, utan från till exempel Biskopsgården. Jag vill måla mer sådant och även från andra städer än Göteborg, men oftast väljer jag motiv som jag har en relation till.
Som många andra städer förändras Göteborg i rekordfart nu, och flera byggnadsverk som du har målat av har sedan rivits. Vad känner du inför det?
– Jag är kluven. Det är bra att det byggs, men man kan ifrågasätta vad som byggs och för vem. Det är också olika saker om man bygger nytt på tomma ytor eller river. Många har kvar minnet av rivningsboomen på 1960-1970-talet och vill inte vara med om det igen. Det är deppigt när man ser bilder hur det såg ut innan. Nyligen revs till exempel (loppmarknaden) Kommersen. Förklaringen till varför det gjordes kändes rimlig, men det hade varit coolt om Kommersen hade kunnat vara kvar bland de nya husen. Jag vill absolut inte ha en stad utan mellanrum.
Är du en nostalgiker?
– Ja, verkligen. Till 99 procent är det därför jag håller på, jag har till exempel målat mitt eget barndomshem. Att måla av saker är ett sätt att föreviga sådant som försvinner.
Ålder: 40 år.
Familj: Två barn, en katt.
Bor: I hyresrätt i Majorna, Göteborg. ”Jag gillar att vara hyresgäst, men det är klart att jag inte hade tackat nej till att kunna tjäna pengar bara på att bo, som en del gör. Samtidigt är det mängden hyresrätter som gör att det fortfarande bor olika sorters människor i Majorna.”
Fritid: Gillar att umgås med vänner. ”Det är det som är det goa med det här jobbet, det finns ingen tydlig gräns mellan arbete och fritid. Allt är livet och allt vävs ihop”.