Hyra hemma hos andra ny trend
Att få tillgång till någon annans fullt utrustade hem har för många blivit ett spännande och prisvärt alternativ till att bo på hotell. Enbart Airbnb, en av flera webbaserade marknadsplatser för korttidsuthyrning, har sedan 2008 använts av mer än 20 miljoner resenärer.
– Sverige är särskilt populärt bland tyskar, amerikaner och engelsmän. Förra året ökade antalet Airbnb-resenärer med 130 procent, berättar Nordenchefen Even Heggersnes.
Men för många stora hyresbolag verkar fenomenet fortfarande vara okänt. – Det är inget som vi kommit i kontakt med, säger man hos Karlstads Bostads AB.
– Vi har aldrig fått frågan, är beskedet från Mimer i Västerås och Gavlegårdarna i Gävle. Tunabyggen i Borlänge och Sandvikenhus är två bolag som inte tillåter korttidsuthyrning i andra hand.
– Då konkurrerar vi med hotellen och det får vi inte, säger Augustine Gärtner Ask på Tunabyggen. Branschorganisationen Fastighetsägarna rekommenderar sina medlemmar att alltid kräva in ansökningar.
– Att inte ansöka först är direkt dumt eftersom hyresgästen i sådana fall riskerar sitt hyreskontrakt, säger näringslivspolitiske chefen Martin Lindvall.
Han ser inte att det finns något stöd i hyreslagen för att kräva rätt till korttidsuthyrning om värden nekar.
– Jag har svårt att tro att det kan betraktas som beaktansvärda skäl att vilja tjäna pengar över en helg. Hyresgästen ”Lisa” har hyrt ut i flera år med sin värds goda minne:
– Det var lite ovant först men folk är ju otroligt snälla och ärliga och hittills har jag i stort sett bara haft goda erfarenheter. I stället för att åka utomlands, träffar jag och barnen nu folk från hela världen hemma i vår lägenhet!
Hyr du bara ut delar av lägenheten krävs inget tillstånd från din hyresvärd. Då räknas gästen som inneboende.
Enligt Fastighetsägarnas riktlinjer bör en hyresgäst som hyr ut en fullt möblerad lägenhet i andra hand få göra ett påslag på högst 10-15 procent av sin egen hyra.
Intäkterna från uthyrningen är skattefria upp till 40 000 kronor.