Hyran höjs för 13 450 lägenheter i Botkyrka

Botkyrka Öronmärkta pengar till satsningar på utemiljön. Det ingår när Botkyrkabyggen, Hembla, Willhem och Balder höjer hyran med 1,35 - 1,6 procent från första januari 2019.
Foto: Kenneth Samuelsson
Hemblas hyresgäster på Albyberget får en hyreshöjning på 1,5 procent för 2019.

Att Botkyrkabyggen med 10 700 lägenheter höjer hyran med 1,6 procent från första januari 2019 var känt sedan tidigare. Hyresgästföreningen och bolaget tecknade ett tvåårsavtal i höstas som innebär att hyran höjs med 1,6 procent både 2019 och 2020, i höjningen ingår att 0,25 procent ska gå till satsningar för att öka tryggheten och trivseln.

Nyligen blev det också klart att privatvärdarna Willhem, Balder och Hembla i Botkyrka höjer hyran från första januari 2019.

Läs ocksåWillhem skickar felaktiga inkassokrav till sina hyresgäster – Neah, 32: "Känner mig hemsökt"Neah Udén känner sig hemsökt av sin hyresvärd Willhem, som gång på gång skickat ut felaktiga påminnelser om hyresinbetalningar.

Stefan Björk, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, är nöjd med att vara klar i tid så att hyresgästerna slipper retroaktiva hyreshöjningar.

– Det har varit bra förhandlingar och det har funnits en bra samsyn, jag är nöjd med förhandlingsresultatet. Vi är klara med alla privathyror utan 150 lägenheter som förhandlas av Fastighetsägarna, säger han.

Willhem med cirka 1 000 lägenheter höjer hyran med 1,35 procent från första januari, Hembla med 1 300 lägenheter höjer 1,5 procent från första januari, av dessa ska 0,15 procent gå till satsningar på utemiljön. Samtidigt höjer Balder hyran för sina cirka 450 lägenheter med 1,45 procent.

Läs ocksåMånga lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika”Skylt med öppen visning och bostadsökande.

– Skillnaden i hyreshöjningar mellan bolagen beror på att de har gjort lite olika standardhöjande åtgärder utomhus, säger han.

Jonas Ekstam, regionchef Öst på Willhem, tycker förhandlingarna har skett i god anda. Men är inte lika nöjd med nivåerna.
– Det är bättre än förra året men fortfarande för lågt. Våra kostnadsökningar är större än höjningen vilket gör att det kommer att bli svårt att hålla en bra nivå på renovering, underhåll och service till hyresgästerna om inte höjningarna följer den allmänna ekonomiska utvecklingen, säger han.

Hem & Hyra har sökt Hembla för en kommentar utan att lyckas.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.
Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.