Hyran höjs med 5,3 procent för 40 000 Stockholmare efter beslut av skiljeman

Stockholm En hyreshöjning med 5,3 procent från första januari 2025. Så mycket höjs hyran för 40 000 lägenheter hos privatvärdar i Stockholms stad, enligt ett beslut från en särskild skiljeman. Höjningen är en bra bit från kravet på 15 procent. "Men det är fortfarande alldeles för högt", säger Manfred Klint, Hyresgästföreningen region Stockholm.
bild på en man och pengar
Foto: Jonas Lundborg/Kristina Wahlgren
"Det borde visats större hänsyn för hyresgästernas tuffa situation och vi förstår inte varför de här hyresvärdarna ska få högre höjningar än andra",, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Två år i rad har hyresgästerna som bor hos privatvärdar i Stockholms stad fått höga hyreshöjningar. Förra året fick de en hyreshöjning med 5,8 procent från första april 2024. Beslutet avgjordes av en särskild skiljeman för första gången. I år avgjordes hyreshöjningen återigen av en skiljeman.

Bakgrunden till höjningen är att Fastighetsägarna i Stockholm och Gotland gick ut med ett rekordtidigt yrkande förra sommaren där de krävde en hyreshöjning med upp till 15,4 procent för 2025. Ett orimligt krav, menade Hyresgästföreningen region Stockholm.

Läs ocksåGod stämning räckte inte – hyresförhandlingar strandade igen i Gnesta: ”Taktik”

Kraschade förhandlingar

Det slutade med att förhandlingarna kraschade och att Fastighetsägarna Stockholm i oktober begärde att en särskild skiljeman ska bestämma vad höjningen blir för nästa år.

I fredags kom den för Stockholms stad utsedda skiljemannen med en rekommendation om att privatvärdar i Stockholm stad får höja hyran med 5,3 procent från 1 januari. Det innebär att hyresgästerna i 40 000 lägenheter får en retroaktiv hyreshöjning från januari.

Enligt ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen region Stockholm är hyrorna för 100 000 lägenheter förhandlade i staden, med en snitthöjning på 4,75 procent.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

”Ohållbar höjning”

Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm, är kritisk till skiljemannens beslut om en höjning på 5,3 procent.

– Det är lägre än de 15 procent som Fastighetsägarna har krävt, men det är fortfarande alldeles för högt. Det borde visats större hänsyn för hyresgästernas tuffa situation och vi förstår inte varför de här hyresvärdarna ska få högre höjningar än andra. Framåt måste höjningarna bli mycket lägre, det här är en ohållbar utveckling, säger Manfred Klint.

”Oroande för hyresrättens framtid”

Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm, tycker tvärtom att nivån är för låg.

– Den förstärker den försvagning av lönsamheten i förvaltningen av hyresrätter som pågått en längre tid. Det är oroande för hyresrättens framtid om det här är en signal om att det inte kommer att vara möjligt att hantera ökade kostnader med verksamhetens intäkter. Då kommer det bli tufft att underhålla befintliga hyresrätter på ett hållbart sätt och att bygga nya hyresrätter, säger hon.

Protester på Mynttorget

Samtliga 10 hyresgästföreningar i Stockholms stad ska demonstrera på Mynttorget i morgon, tisdag, klockan 11.30 för att visa sitt missnöje över de höga hyreshöjningarna.

– Vi har demonstrerat varje tisdag sedan i oktober för rimliga villkor och mot orimliga hyreshöjningar, men efter beskedet om att 40 000 hushåll som bor i privata fastigheter får en höjning på 5,3 procent hoppas vi på att många sluter upp. Vi känner att vi har fått nog. Det kommer att bli tufft för stockholmare i framtiden, säger Ylva Fernvall, som sitter med i styrelsen för Hyresgästföreningen Östermalm.

Läs ocksåHalvtid i hyresförhandlingarna – här är värdarna som höjer mest

Fakta: Skiljeman
  • En särskild skiljeman ska pröva tvist om ändring av hyran med hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten. Skiljemannen ska inte pröva lägenheternas bruksvärde. En ansökan ska ges in till hyresnämnden tidigast tre och senast fyra månader efter det att motparten fått del av en förhandlingsframställning, om parterna inte har kommit överens om något annat.
  • Den som utses till skiljeman ska vara opartisk, oberoende och i övrigt lämplig för uppdraget.
  • Skiljemannen avgör tvisten genom en skriftlig rekommendation till parterna. En rekommendation ska meddelas parterna senast sex veckor efter det att hyresnämnden utsåg skiljemannen. Om det finns särskilda skäl, får en rekommendation dock meddelas senare.
  • Parterna ska, om de inte har avtalat om något annat, omsätta en rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse inom 14 dagar från det att rekommendationen meddelades.

Källa: Hyresnämnden  

Läs också Hyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: "Var chockad" Skiljemän utsedda – de bestämmer hyran för 70 000 lägenheter i Stockholms län och Gotland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.