Hyran klar i Solna

Solna Den 1 oktober höjs hyrorna i de kommunala bostadsbolagen i Solna med i genomsnitt 2,7 procent. För en trea på 72 kvadratmeter blir det 162 kronor i månaden.

​Bostadsstiftelsen Signalisten och Hyresgästföreningen har ett treårsavtal för åren 2010-2012. När fördelningen av höjningen nu är förhandlad står det klart att drygt en tredjedel av Signalistens 3 800 hyresgäster får den högre höjningen på 3,9 procent. Det är hyresrätter i centrala lägen med  hög standard och relativt låga hyror. Orenoverade lägenheter i 50- och 60-talshus utan närhet till tunnelbanan får 1,9 procent.

I förhandlingen har man utgått ifrån bland annat standard och läge i relation till dagens hyresnivå.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

– Det här är ett steg mot en mer rättvis hyressättning som i hög grad bygger på hyresgästernas egna värderingar. Samtidigt har vi genom det här avtalet lyckats säkra det långsiktiga underhållet, säger Martin Boglind, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

– Vi är glada över att kunna ta ytterligare steg i riktningen där brukarens värde mer styr hyran i Solna, säger Catarina Johansson Nyman, VD på Signalisten i Solna i ett pressmeddelande. 

I Solna har man påbörjat arbetet med en Solna-modell för hyressättningen. De första simuleringarna av hyrorna har använts som underlag och nästa gång hyran höjs, den 1 juli 2012, hoppas Liz Grennstam, ordförande i Hyresgästföreningen i Solna, att man kan börja använda modellen.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

– Vi har redan kommit en bra bit på väg så nästa gång hoppas jag att vi kan göra fördelningen helt enligt parametrarna, säger Liz Grennstam.

Läs också Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.