Annons

Hyrde i familjens hus – tog ut ockerhyra i andra hand

Stenungsund Kvinnan har kontrakt i ett hus som ägs av hennes familj. När hon hyrde ut i andra hand tog hon flera tusen extra i månaden. Enligt hyresnämnden ska hon betala tillbaka 23 000 kronor, men kvinnan har överklagat.
Foto: Gry Ellebjerg

Bostadshuset är beläget i Stenungsunds kommun och ägs av kvinnans familj. Själv är hon folkbokförd på annat håll. Ett ungt par har hyrt hennes lägenhet.

I april i år tog andrahandshyresgästerna hjälp av Hyresgästföreningen och vände sig till hyresnämnden i Göteborg.

Läs också98 procent får tillbaka överhyra - Margarita är en av dem som tog striden och vannMargarita Zygouri fick tillbaka 11 700 kronor som hon betalat i överhyra.

Då hade paret hyrt tvårummaren under ett drygt år och betalat först 8­ 098 kronor, sedan 8 199 kronor i månaden.

Den verkliga hyran för lägenheten var dock först 5 821 kronor, sedan 5 922 kronor. Förstahandshyresgästen hade alltså gjort ett påslag på närmare 40 procent.

Lägenheten hade hyrts ut med möblering, vilket ger rätt till ett visst påslag. Det rörde sig dock inte om så mycket möbler och Hyresgästföreningen har gjort bedömningen att 5 procent är en skälig summa.

Läs ocksåFick tillbaka överhyra för bostadsrätt

Två parkeringsplatser för 250 kronor i månaden styck skulle också ingå i hyran, men förstahandshyresgästen har inte kunnat visa något underlag för att hon betalat för sådana.

Annons

Därför krävde paret mellanskillnaden tillbaka. Totalt 23 332 kronor.

Kvinnan vill inte alls betala tillbaka utan bestrider kravet. Som argument i hyresnämnden anförde hon att hyresgästerna har fått ett stort förtroende att bo i hennes lägenhet och inte behövt betala någon deposition. Möblerna som ingick är ärvda och har stort affektionsvärde för henne.

Läs ocksåHär är allt du behöver veta om uthyrning i andra hand

Dessutom hävdar hon att paret inte lämnat tillbaka en av lägenhetsnycklarna och inte heller tvättstugelåset. Därför har hon ett motkrav på 6 000 kronor för kostnader och besvär hon haft.

Paret hävdar att anklagelserna saknar grund och i vilket fall faller utanför det som hyresnämnden ska bedöma.

Hyresnämnden går helt på andrahandshyresgästernas linje. Kvinnan har inte kunnat visa att hon har rätt att ta ut högre påslag än 5 procent för möbler. Hon ska därför betala tillbaka hela mellanskillnaden.

Annons

Kvinnan har överklagat beslutet till hovrätten.

UPPDATERING: Efter att ärendet gått upp i Svea hovrätt enades parterna om en förlikning, alltså en ekonomisk uppgörelse. Hovrätten avskrev målet.

Här kan du läsa mer om andrahandsuthyrning och hur du får tillbaka oskälig överhyra.

Fakta: Så får du pengarna tillbaka

Den som misstänker att hyran är för hög kan kontakta hyresvärden för att få reda på vilken hyra som gäller. Är lägenheten möblerad tillåts ett schablontillägg på hyran i första hand på cirka 10 procent.

Den som är medlem kan vända sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp att gå vidare med ärendet till hyresnämnden. Den som inte är medlem kan själv vända sig till hyresnämnden. Se till att kunna visa upp foton, hyresavtal, inventarielista, kvitton och kontoutdrag.

Ansökan om återbetalning ska ske senast tre månader efter utflyttning. Hyresnämnden kan besluta om sänkt hyra och även återbetalning av hyror upp till ett år tillbaka i tiden vid oskälig hyra. Från och med den 1 oktober gäller nya regler och hyresgäster kommer kunna kräva tillbaka pengar för de senaste två åren.

Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.

Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.

Läs också Båda sidor överklagar historisk Airbnb-dom Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.