Annons

Hyrde otillåtet i andra hand i fem år – därför får han ändå bo kvar

Helsingborg När mamman flyttade ut och sonen bodde kvar gjorde hon sig skyldig till otillåten andrahandsuthyrning. Men sonen får ändå bo kvar. Det slår hovrätten fast i ett beslut.
Foto: Pixaby/Gry Ellebjerg

Det är en orolig och engagerad mamma som i en inlaga till hyresnämnden i början av året skriver om situationen i Helsingborg. Hon står på ett hyreskontrakt men det är hennes nu vuxne son som bor där. Hon berättar att hon flyttade in i lägenheten i början av 2000-talet när sonen var sex år. Han har en NPF-diagnos och språksvårigheter.

Kvinnan blev uppsagd

Eftersom sonen har haft svårt att flytta från den trygga uppväxtmiljön, frågade hon hyresvärden om han kunde bo kvar om hon flyttade ut. Hyresvärden svarade jakande. Kvinnan flyttade men de kom överens om att hon stod kvar på kontraktet. Enligt kvinnan skedde allt muntligt.

Efter fem år tyckte hon att det var dags att sonen tog över kontraktet och frågade hyresvärden om det gick bra. Svaret blev överraskande. Hon fick nej och blev dessutom uppsagd. Enligt värden var anledningen att de nu förstod att sonen bodde där otillåtet.

Kontrade med ansökan till hyresnämnden

Kvinnan gick inte med på uppsägningen och hyresvärden drev saken till hyresnämnden. Värden delade inte mammans beskrivning utan menade att det aldrig hade funnits ett avtal. Dessutom ansåg man att sonen, på grund av sin ”sjukdomsbild”, inte garanterat kunde sköta om lägenheten. Han hade heller inte tillräcklig ekonomi.

Kvinnan, med hjälp av ett ombud från Hyresgästföreningen, kontrade med en ansökan till hyresnämnden om tillåtelse av överlåtelse. Hon ville få rätt att skriva över kontraktet på sonen.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Hon ifrågasatte hyresvärdens uppgifter om att sonen inte skulle klara och sköta sig – det hade han ju gjort i fem år sedan hon flyttat ut. Han har en fast inkomst och pengar på banken. Inte heller hade han någonsin varit sen med att betala hyran.

Annons

Hon ville att hyresnämnden skulle pröva både andrahandsuthyrningen och överlåtelsen på samma gång, vilket den också gjorde.

Närstående måste be om lov

Hyresnämnden konstaterar att det enligt praxis och hyreslagstiftning finns regler för när en hyreslägenhet kan överlåtas:

  • Make, maka eller sambo behöver inte hyresvärdens tillstånd.
  • En annan närstående, som ett barn eller syskon måste fråga hyresvärden om lov.

Hyresnämnden konstaterar att det inte finns något bevis för att värden i detta fall har gett sitt samtyckte. Enligt beslutet har det därför handlat om en otillåten andrahandsuthyrning, precis som värden hävdar.

Men hyresnämnden har även att pröva om kvinnan har rätt att överlåta lägenheten till sonen.

Om vad som gäller vid överlåtelse konstaterar hyresnämnden att en hyresgäst som flyttar kan ansöka hos hyresnämnden om tillstånd att överlåta hyresrätten till en närstående. En sådan ansökan kan godkännas även om den kommer in en lång tid efter att hyresgästen flyttat ut.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Hyresnämnden godkänner överlåtelse

Normalt sett får man behålla sin hyresrätt även om man har hyrt ut den utan tillstånd, så länge hyresnämnden godkänner att någon annan tar över. Det är bara i allvarliga fall som hyresavtalet blir uppsagt.

Annons

Det aktuella fallet bedömdes inte vara så allvarligt. När hyresnämnden kom med sitt beslut i april godkänner de att sonen tar över hyreskontraktet. De anser inte att hyresvärden har kunnat visa att sonen missköter ekonomin eller lägenheten utan ”enbart i allmänna ordalag haft invändningar”.

Överklagade till hovrätten

Hyresvärden var inte nöjd med beslutet och överklagade till Svea hovrätt. Där menade värden att uppgifterna om sonens inkomst som lades fram i hyresnämnden var gamla. Det lägger dock inte hovrätten någon vikt vid. Överklagandet avslås. Sonen får ta över kontraktet och bo kvar i lägenheten där han växte upp.

Hem & Hyra har varit i med kontakt med kvinnan som inte vill kommentera beslutet.

Kan man ärva en hyreskontakt? Här reder en jurist ut vad som gäller. 

Fakta: Så står det i lagen

Hyreslagen 34 §:
”En hyresgäst, som ej avser att använda sin bostadslägenhet, får överlåta hyresrätten till en närstående som varaktigt sammanbor med honom, om hyresnämnden lämnar tillstånd till överlåtelsen. Sådant tillstånd skall lämnas, om hyresvärden skäligen kan nöja sig med förändringen. Tillståndet kan förenas med villkor.”
Källa: Hyreslagen

Fakta: Detta är en NPF- diagnos

En NPF-diagnos, som står för Neuropsykiatrisk Funktionsnedsättning, kan yttra sig på olika sätt och innebär att hjärnan arbetar och fungerar på ett annat sätt än hos de flesta andra personer. Vanliga NPF-diagnoser är ADHD, autism och tourettes syndrom

Läs också Boris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget torn Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.