Hyrde ut i andra hand – lade på 5 000 på hyran
I bostadsbristens spår är det många med förstahandskontrakt som tar chansen att tjäna lite extra pengar genom att hyra ut sina lägenheter med påslag på hyran.
Men enligt hyreslagen är det inte okej att ta ut en vinst vid andrahandsuthyrningen.
Den som hyr ut i andra hand ska ta ut en skälig hyra och det är i princip den hyra som personen själv betalar.
Undantag gäller för lägenheter som hyrs ut helt eller delvis möblerade. Det finns ingen lagparagraf som uttryckligen anger hur stort påslaget får vara. Varje fall bedöms för sig. Men hyresnämnden godtar ofta tillägg på 10-15 procent för fullt möblerade lägenheter.
I ett fall som nu är aktuellt hos hyresnämnden i Västerås vill en man som hyrde en trerumslägenhet i ett halvår ha tillbaka 30 000 kronor.
Ordinarie hyran var drygt 7 100 kronor med en liten höjning mitt under perioden. Uthyraren tog ut 12 000 kronor. Och då ingick inte tillgång till förrådet.
Lägenheten hyrdes ut möblerad. Men enligt mannen som hyrde i andra hand bestod möbleringen enbart av ett gammalt, slitet köksbord.
Uthyraren har en annan bild av vad möbleringen bestått i och vilken överenskommelse som gjorts om tillgången till förrådet. För att, som hon skriver, få ett snabbt avslut är kvinnan beredd att betala ett mindre hyresavdrag för att lägenheten var dåligt städad vid inflyttningen samt ta betalningsansvaret för ett par fakturor.
Någon återbetalning av oskälig hyra är dock kvinnan inte beredd att gå med på.
I två andra aktuella fall i Uppsala som Hyresgästföreningen är med och driver har en person hyrt ut en möblerad lägenhet med en förhandlad hyra på 8 800 kronor för 14 000 kronor.
Hyresgästföreningens juridiska ombud anser att det är skäligt med ett påslag på tio procent för möblerna och att en skälig hyra därför är 9 700 kronor.
Två av hyresgästerna som varit med och delat på trerumslägenheten i åtta månader begär nu återbetalning med drygt 14 000 kronor vardera.