Annons

Hyrde ut och lämnade landet – klättrade sedan in genom fönstret

Göteborg Mannen utvandrade men tjänade samtidigt tusentals kronor i månaden på att hyra ut svart. Plötsligt en dag dök han upp igen, och klättrade in i den uthyrda lägenheten genom ett fönster.
Mannen som hyrt ut lägenheten återvände och klättrade in genom fönstret.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Göteborgaren i 30-årsåldern har hyrt ettan i Kålltorp i några år när han bestämmer sig för att utvandra. I slutet av förra året hyr mannen ut sin lägenhet till ett par i andra hand. Paret flyttar in, skriver sig på adressen och sätter upp sina namn på ytterdörren.

Mannen själv lämnar landet. Några månader senare ändrar Skatteverket hans folkbokföringsuppgifter till ”avregistrerad försvunnen”. Några kontaktuppgifter finns inte registrerade och hans hyresvärd vet inte heller var han är.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

En tid senare hör mannen av sig till hyresvärden via ett formulär på bolagets hemsida. Han säger att han har lånat ut sin lägenhet till ett svenskt par och vill ha ett möte. Värden försöker nå honom och lämnar meddelanden, men mannen återkommer inte.

Klättrade in genom fönstret

I stället blir han uppsagd. Hyresvärden bedömer att det är tydligt att andra bor i hans lägenhet och att han själv inte är där. Det privata bostadsbolaget har inte gett tillstånd till att hyra ut, och nu vänder sig bolaget till hyresnämnden för att få ut honom.

Annons

En måndagskväll i maj ser en granne hur några personer klättrar in genom ett fönster i lägenheten. Andrahandshyresgästerna är inte där, men när polisen kommer dit är fönsterklättrarna fortfarande kvar. En av dem är mannen som hyrt ut lägenheten.

Läs ocksåÅkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvarGambia, Hjulsta, Spånga

Enligt vittnen blir mannen stående på gården en lång stund och pratar med polisen. Patrullen byter senare lås på lägenheten utan att ge mannen någon nyckel.

Tog ut dubbla hyran svart

Nyligen tog hyresnämnden upp fallet. Mannen var inte på plats för att försvara sitt kontrakt. Han har inte heller hört av sig till hyresnämnden inför prövningen, eller försvarat sin rätt att behålla lägenheten på annat sätt.

För hyresnämnden är det ingen tvekan. Det är olagligt att hyra ut utan tillstånd. Enligt värden har mannen dessutom tagit ut mer än dubbelt så hög hyra av sina andrahandshyresgäster: 8 000 kronor i månaden i stället för originalhyran som är 3 800 kronor.

Annons
Läs ocksåHyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar

Därför blir mannen av med lägenheten där han klättrade in.

LÄS MER Tänk på det här om du ska hyra ut – hyresnämnden tipsar

Läs också Värdarnas motdrag: En enda person ska avgöra hyrorna för 28 000 hushåll Kvinna vräks av samma värd från två olika bostäder på mindre än ett halvår Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.