Annons

Nu åtalas första västsvensken: Ägde villa för miljoner – hyrde ut sin hyresrätt svart till ockerhyra

Göteborg Över tre år har gått sedan lagen mot svartuthyrning skärptes. Ändå har det första västsvenska rättsfallet dröjt. Nu åtalas en göteborgare för att ha hyrt ut sin tvåa svart till dubbel hyra, medan han själv ägde en villa värd fyra miljoner.
Foto: Polisen/AnnaKarin Löwendahl

De två studenterna blir glada när de hittar annonsen på Blocket. Den omöblerade lilla tvåan med kokvrå på 48 kvadrat i Landala kostar visserligen 10 000 kronor i månaden. Men den duger fint att dela på.

När de skriver på kontraktet, vintern 2020, har en hårdare lagstiftning kring andrahandsuthyrning just börjat gälla i Sverige. Det har blivit straffbart att hyra ut i andra hand utan värdens tillstånd, om man dessutom tar ut för hög hyra.

Läs ocksåSvart, dyrt och olagligt - men få åker fast: ”Ett stort problem i samhället”Få polisanmälning och ännu färre åtal - trots lagskärpningen för snart tre år sedan.

Den som gör det riskerar böter eller fängelse i upp till två år.

– Jag ville hjälpa personer som var utan bostad och tänkte att vi kunde dela kostnaden tillsammans.

Det ska mannen som hyr ut lägenheten i Landala senare säga till polisen. Han är i 35-årsåldern och vet vad som gäller. Han har hämtat ett inneboendekontrakt på nätet som studenterna får skriva på. Det blir också hans försvar, när han flera år senare får kritiska frågor i ett förhörsrum på polishuset i Göteborg.

Läs ocksåTjänade tusenlappar på svart hyresaffär - 41-åring döms till böter
Inneboendeavtalet för den första uthyrningsperioden slår fast att månadshyran är 10 000 kronor. Avtalet förlängs senare. Oavsett vilka som bott i lägenheten är hyresnivån långt över vad som är skäligt. Originalhyran är cirka 5 500 kronor.
Inneboendeavtalet för den första uthyrningsperioden slår fast att månadshyran är 10 000 kronor. Avtalet förlängs senare. Oavsett vilka som bott i lägenheten är hyresnivån långt över vad som är skäligt. Originalhyran är cirka 5 500 kronor.

Mannen säger att han har delat den trånga tvåan med de båda studenterna i tio månader. Han är skriven på lägenhetsadressen, och har hela tiden betalat in hyran till värden.

Men för hyresvärden, kommunala Bostadsbolaget, är det något som inte stämmer. Misstankarna ska så småningom leda hela vägen till ett av landets första åtal för det nya svartuthyrningsbrottet.

En ovanlig polisanmälan

Kvart i åtta en torsdagsmorgon i oktober 2020, när den nya lagen just fyllt ett år, tar polisens kontaktcenter emot en ovanlig anmälan. Den kommer från Jessica Wejemark, säkerhetschef för Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden.

Anmälan gäller en misstänkt svartuthyrning i kombination med överhyra. Brottsplats: tvåan i Landala.

Samma dag bekräftar en av studenterna för polisen att mannen inte bor i lägenheten, och att han inte gjort det sedan de flyttade in. Däremot fortsatte han vara skriven på adressen eftersom det var ett förstahandskontrakt. Studenterna hade fått instruktioner om att undvika ordet ”hyra” på sina swishöverföringar.

– Vi har vetat om att hyran är ovanligt hög. Samtidigt vill vi ha någonstans att bo. Fast det är högt måste vi bo någonstans, säger studenten till polisen.

Läs ocksåGranne hjälpte polisen med kartläggning – nu åtalas första svartuthyrarenSvart överhyra
Swishöverföringarna som ingår i polisutredningen.
Swishöverföringarna som ingår i polisutredningen.

Varje månad har de swishat 5 000 kronor var till mannen de hyr av. Inbetalningarna är föredömligt punktliga, och framgår månad för månad av mannens kontoutdrag som så småningom hamnar i polisens förundersökningsprotokoll.

Annons

För varje tillfälle tjänar mannen nästan en månadshyra på upplägget: originalhyran som han själv betalar är cirka 5 500 kronor.

Samtidigt har Bostadsbolaget upptäckt att mannen äger ett hus värt över fyra miljoner kronor i en välbärgad villaförort i Göteborg tillsammans med sin fru. Även hon har ett parallellt förstahandskontrakt på en hyresrätt, hos en annan hyresvärd. Även den är uthyrd till en person som påstås vara inneboende.

”Hade inga planer på att säga upp den”

Bostadsbolaget uppmanar mannen att säga upp lägenheten i Landala omedelbart. Det gör han också.

– Jag hade inget val och hade inga planer på att säga upp den. Jag fick säga upp lägenheten och var tvungen att meddela mina inneboende att de var tvungna att flytta ut, ska han senare berätta i polisförhör.

Hyresvärdens inbetalningslogg vittnar om den rätta hyran för tvårummaren: först 5 491 kronor, sedan 5 598 kronor.
Hyresvärdens inbetalningslogg vittnar om den rätta hyran för tvårummaren: först 5 491 kronor, sedan 5 598 kronor.

Till Hem & Hyra säger mannen i dag att kallelsen till förhör nyligen kom som en total överraskning i brevlådan.

– Jag tappade hakan, fattade ingenting. Kommer ju inte ihåg någonting. Jag tycker det är lite komiskt att man tar upp ett sådant här ärende så långt efter.

Nu blir han en av de första i landet att prövas enligt den nya, hårdare lagstiftningen. Han har hittills nekat till brott.

– Det kan gå hur som helst, säger mannen.
– Jag minns i alla fall att polisen sa att det som kan hända, i värsta fall, är att det blir böter. Mer än så blir det inte. Men det vet man ju inte efter ett vanligt förhör.

Stämmer det som påstås, att du hyrde ut lägenheten och tog extra hyra?

– Jag kan inte kommentera det tyvärr.

Få tidigare rättsfall i landet

Hem & Hyra har granskat andrahandsmarknadens kaos med överhyror och svarta kontrakt. Den som hyr ut sin lägenhet i smyg och chockhöjer hyran begår ett brott. I värsta fall väntar fängelsestraff. Det finns också tydliga kopplingar till annan brottslighet och välfärdsfusk – högprioriterade frågor för flera regeringar.

Ändå är åtalet i Göteborg ett av de allra första i landet sedan den hårdare lagen infördes hösten 2019. Bara tre tidigare fall har hittills nått domstol: de gäller lägenheter i Stockholmsförorterna Hässelby och Norsborg samt i Malmö.

Annons

Trots att Göteborgs hyresvärdar länge satsat stenhårt mot svartuthyrning är det komplicerat att avslöja överhyra – vilket krävs för att kunna döma för brott mot jordabalken, som det nya brottet heter.

Den faktorn kan ha bidragit till att det första västsvenska åtalet dröjt så länge efter lagskärpningen, menar Framtidens säkerhetschef Jessica Wejemark.

– Den stora förändringen var att det blev brottsligt med överhyra. Men det är sällsynt att vi har någon som helst information om ekonomiska transaktioner. De sker oftast mellan förstahandshyresgästen och den olovliga andrahandshyresgästen.

Jessica Wejemark, Förvaltnings AB Framtiden
Jessica Wejemark, Förvaltnings AB Framtiden

En försvårande omständighet i utredningsarbetet är att de som tvingas betala ockerhyra för osäkra svartkontrakt sällan har intresse av att medverka.

– De som hyr i andra hand sitter i en gisslansituation. De behöver någonstans att bo. Hur villiga är de att berätta att de betalar överhyra?

Avgörande i kampen mot välfärdsfusk

Samtidigt är kampen mot svartuthyrning och ockerhyror central för att hålla bostadsmarknaden i balans, enligt Jessica Wejemark.

– Det är inte sunt att vår bostadsmarknad har så mycket andrahandsuthyrning. Allt är inte till överhyra förstås. Men vi ska inte vara naiva. Har man en lägenhet och en folkbokföring är det grunden för x antal utbetalningar i våra välfärdssystem.

Därför är fler polisanmälningar att vänta i Göteborg. Minst en har redan nått polisen, erfar Hem & Hyra. Den gäller misstänkt svartuthyrning till överhyra i en av Poseidons lägenheter.

– Vi är en allmännyttig bostadskoncern. Det är inte meningen att någon ska profitera på våra bostäder. Så fort vi misstänker kriminellt beteende så polisanmäler vi. Det är det enda vi kan göra. Sedan ligger det utanför vår makt, säger Jessica Wejemark.

Fakta: Skärpta regler vid svartuthyrning

Hösten 2019 skärptes lagen kring andrahandsuthyrning. Numera kan förstahandskontraktet rivas utan föregående varning om lägenheten hyrs ut utan värdens tillstånd.

Detsamma gäller om andrahandshyran är för hög.

Den som både hyr ut svart och tar ut överhyra kan dessutom hamna i fängelse.

LÄS MER Att hyra ut i andra hand – så fungerar nya lagen

Fakta: Så hyr du i andra hand på rätt sätt
  • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Sådana kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
  • Att ha inneboende i sin lägenhet kräver inte hyresvärdens tillstånd.
Svart överhyra
Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.