Hyrde ut svart till ockerhyra – riskerar dömas för brott

Malmö Mannen hyrde ut i andra hand utan tillstånd och till överhyra. Efter en prövning i hyresnämnden förlorade han sitt hyreskontrakt, men mycket mer än så står på spel. Hyresvärden har gjort en polisanmälan och nu kan fallet bli ett av de första att prövas efter den skärpta lagstiftningen.

I våras hittade MKB:s personal en annons på Blocket. En av bolagets tvårummare i västra Malmö hyrdes ut under ett helt år. Hyresgästen, en man i 40-årsåldern, skulle studera på en annan ort. Enligt annonsen gällde det inneboendekontrakt men samtidigt utlovades att den som nappade på erbjudandet skulle få ha lägenheten för sig själv. Annonsen avslutades med en glad smiley.

När bostadsbolagets personal sökte upp adressen och knackade på dörren öppnade en man som visade upp ett andrahandskontrakt. Något som fastighetsägaren aldrig hade godkänt. Avtalet visade dessutom att hyran hade fått ett påslag på sextiotre procent, 4 267 kronor extra i månaden. Det handlar om pengar som gått rakt ner i fickorna på mannen med förstahandskontraktet. Lägenheten har en förhandlad hyra på 6733 kronor men andrahandshyresgästen betalade enligt kontraktet 11 000 kronor i månaden. Det handlade med andra ord inte enbart om en olovlig andrahandsuthyrning utan även om överhyra.

Läs ocksåHårdare tag mot svart överhyra - nu testas den nya lagen

MKB sade upp hyresgästen och vände sig till hyresnämnden som prövat fallet. Under förhandlingen i hyresnämnden nekade hyresgästen till anklagelserna. Han menade att han visst hyrt ut till en inneboende. Summan på 11 000 kronor var en deposition. Men nämnden gick på hyresvärdens linje och förstahandshyresgästen tvingades flytta. Men inte nog med det. Mannen blir nu den andra hyresgästen i Malmö och troligtvis den tredje i landet att polisanmälas för brott mot jordabalken. Omständigheterna i fallet matchar precis det som blev olagligt förra hösten: svartuthyrning i kombination med överhyra. Att hyra ut sin lägenhet i smyg och samtidigt passa på att kraftigt höja andrahandshyran kan numera leda till böter eller fängelse i två år för den som hyr ut.

– Det är brottsligt och vi vill få det prövat, säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, om varför man gjort en polisanmälan.

Läs ocksåMKB anmäler inte misstankar om olaglig ockerhyra

Men trots att lagen snart har funnits i ett år har det kommit in få anmälningar till polisen. Brottet saknar dessutom en egen brottskod vilket gör att det inte går att få någon samlad bild från polisen över antalet anmälningar. Hem & Hyras kartläggning från maj i år, bland ett trettiotal hyresvärdar i landet, visade att enbart två bostadsbolag gjort polisanmälningar: Stockholmshem och MKB i Malmö, vilket Hem & Hyra var först med att rapportera. I Stockholm handlade det om ett madrassboende som uppdagades i samband med ett polistillslag. Stockholmshem uppgav före sommaren att de hade flera fall på gång som skulle polisanmälas men ingen ytterligare har lämnats in. I Malmö rörde det en 41-årig man, en gift trebarnsfar, med en sexrummare nära Värnhemstorget i centrala Malmö som under lång tid hade ha hyrt ut sin etagevåning på 168 kvadratmeter, till ett antal personer. Polisutredningen kring det pågår.

– Men jag vill inte kommentera det innan vi har kommit längre med utredningen, säger Tanja Johansson, åklagare och förundersökningsledare.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Det aktuella fallet i Malmö blir i så fall den tredje anmälan som landar på polisens bord.

– Det är viktigt att anmäla för polisen måste få rutiner för att utreda den här typen av brottslighet, säger Lars-Gunnar Larsson på MKB.

Hyresgästen i Malmö, med Blocketannonsen, som nu polisanmälts har överklagat hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. Hem & Hyra har försökt nå hyresgästen.

Fakta: Skärpt lagstiftning

Den 1 oktober 2019 ändrades lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra. Den som bryter mot reglerna och hyr ut svart, alltså utan tillstånd från fastighetsägaren, kan nu bli uppsagd direkt utan att först varnas. Om uthyrningen är olovlig och andrahandshyran är för hög, kan hyresgästen som tagit ut extra pengar dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Fakta: Så hyr du ut utan att få problem
  • Hyra ut till inneboende: du behöver inget tillstånd från hyresvärden så länge du själv bor kvar och tar in någon att dela bostaden med.
  • Hyra ut i andra hand: du behöver få godkänt från husets ägare innan du flyttar och låter någon annan ta över lägenheten tillfälligt. Du måste ha beaktansvärda skäl som till exempel sjukdom, tillfälligt jobb eller studier på annan ort. Om värden inte går med på det kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden för att få hjälp.
  • I båda fallen går det att lägga på tio till femton procent på den förhandlade hyran. Den som betalar mer än så kan vända sig till hyresnämnden och kräva en återbetalning.

Svart överhyra
Läs också Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen Domen: får fängelse för Airbnb-uthyrning – först i Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.