Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta
Hyresgästen i centrala Lund har en ovanligt stor trerummare på 118 kvadratmeter. Hyran ligger på 11 300 kronor i månaden. För att få en extra intäkt har hon sedan åtminstone 2015 haft inneboende i lägenheten, som hon hittat via uthyrningssajten Airbnb. Hyresgästen har 110 omdömen på sajten, vilket innebär att hon haft minst lika många gäster. Kvinnan fick 529 kronor per natt under 2020.
Av allt att döma tycks gästerna varit nöjda eftersom hon på Airbnb klassas som ”superhost”, vilket innebär att gästerna varit väldigt positiva i sina omdömen.
Värden säger upp trots att annonsen togs bort
Under januari 2021 fick värden, kommunala LKF, nys om kvinnans uthyrning genom grannar som klagade på spring i trappan. I vanliga fall krävs inte värdens tillstånd för att få ha inneboende. Men när det rör sig om så många inneboende, som betalar så hög hyra, handlar det om otillåten uthyrningsverksamhet, menar LKF.
Värden skickade ett varningsbrev till hyresgästen, som enligt egen utsago då omedelbart slutade med rumsuthyrningen och tog bort annonsen från Airbnb. Men LKF nöjde sig inte med det utan sade upp kvinnan.
Hyresgästen känner sig negativt särbehandlad
I hyresnämnden menade kvinnan att den tidigare värden, en privatvärd, lämnat sitt samtycke till uthyrningarna, men det var inget hon kunde bevisa i hyresnämnden. Med hjälp av Hyresgästföreningens jurist argumenterade kvinnan med att det har handlat om en till två uthyrningar i månaden, vilket gett henne en extrainkomst på mellan 1100 och 1300 kronor. Pengarna har använts till förbättringar i lägenheter, vilket kommer hyresvärden till godo.
Det finns en annan hyresgäst i huset som berättat att hon hyrt ut rum, men inte blivit uppsagd. Den 69-åriga kvinnan känner sig negativt särbehandlad. Hon trodde det var tillåtet att hyra ut till inneboende. Hon gav in en artikel från Hem & Hyra där en man som hyrt ut via Airbnb och lägenheten kom att användas som bordell, fick behålla hyreskontraktet vid en prövning i hyresnämnden.
Kvinnan har dessutom samlat in underskrifter från åtta grannar som intygar att hon är en skötsam hyresgäst och att de aldrig märkt av att hon hyrt ut till inneboende.
Men det hjälper inte. Såväl hyresnämnden som hovrätten anser att uthyrningen som hyresgästen bedrivit inte är tillåten. Det rör sig om för många och för korta uthyrningar där ändåmålet inte varit att använda rummet som en bostad. Dessutom har hon tagit relativt högt pris per natt.
Lagom till sin 70-årsdag i oktober måste kvinnan har flyttat från lägenheten som bott i sedan 1993.
Många och korta uthyrningar vanskliga
Roland Sjölin, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, konstaterar att man får ha en inneboende i lägenheten, så länge man bor där själv. Men många och korta uthyrningar via till exempel Airbnb är inte samma sak. Bland annat för att de kortvariga gästerna inte använder rummet som sin bostad. Det slås fast ett prejudicerande beslut från hovrätten under februari 2020 där en kvinna tvingades flytta från en trea på 100 kvadrat på Östermalm i Stockholm.
– När det börjar likna hotellverksamhet handlar det inte längre om uthyrning till bostadsändamål, säger Roland Sjölin.
Funderar du på att hyra ut till inneboende? Viktigt att tänka så du inte riskerar kontraktet:
-
- Du måste bo i lägenheten själv.
- Ha bara ett enstaka antal inneboenden. Inte flera per månad.
- Hyran måste vara skälig, annars kan du förlora kontraktet bara på den grunden. Den inneboende ska betala en hyra som står i proportion till den del av lägenheten som han eller hon får nyttja. Sedan får uthyraren även ta ut ersättning för den inneboendes del av kostnaden för nyttigheter som ingått, tex för internet och el. Om lägenheten hyrts ut fullt möblerad får uthyraren vanligtvis ta ut en slitageersättning om 10 procent på andrahandshyran.
- Prata med värden eller Hyresgästföreningen om du känner dig osäker.
Källa: Roland Sjölin, Hyresgästföreningen