Hyresavtal kan rivas upp
Årets hyresförhandlingar är i sin linda. Under förra veckan träffades två överenskommelser. Bollnäs Bostäder och Karlshamnsbostäder gick med på oförändrade hyror för nästa år. Hyresgästföreningens förhandlingschef Göran Svensson hoppas på fler sådana överenskommelser. Men något generellt krav på oförändrade hyror för 2010 kommer Hyresgästföreningen inte att driva, trots att det låga ränteläget gjort att bostadsbolagen fått sänkta kostnader. Dessutom sjönk konsumentprisindex med 0,8 procent i augusti jämfört med för ett år sedan.
Annons
– Situationen skiljer sig så mycket i olika delar av landet. Generellt sett så tycker jag att på tillväxtorter borde man klara oförändrade hyror 2010, säger Göran Svensson.
Men det kan kräva att Hyresgästföreningen säger upp ingångna avtal. För 194 000 kommunala lägenheter i 35 bostadsbolag gäller nämligen uppgörelser som sträcker sig över nästa år.
Hyresgästerna hos de tre stora kommunala bolagen i Stockholm: Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder har hyreshöjningar på omkring två procent att vänta – om inte Hyresgästföreningen säger upp avtalen.
– Vi ska granska bolagens ekonomi. Det sägs att de stora bolagen har bundna lån som inte påverkas av ränteläget. På ett möte på söndag ska vi bestämma vilken hållning Hyresgästföreningen ska ha i förhandlingarna, säger Terje Gunnarson, ordförande för Stockholmsregionen.
I Hyresgästföreningens region Norra Skåne har omkring åtta av 26 bolag flerårsavtal som löper över nästa år. Tyvärr, enligt förhandlingschefen Stefan Bolin, chefsjurist. Men det var andra tider när avtalen skrevs under.
– Utgångspunkten är att vi ska försöka att riva upp flerårsuppgörelserna. Men först ska vi träffa bolagen och de får presentera hur ekonomin ser ut. Förutsättningarna är olika. Som seriös part är det inte kul att riva upp avtal, men finns det skäl så ska man göra det, säger Stefan Bolin.
Exempelvis tecknade Hyresgästföreningen förra året ett treårsavtal med Halmstads Fastighets AB som det här året ska ge 2,5 procent i hyreshöjning. Tanken med den ovanligt långa avtalsperioden var att hyresgästerna skulle veta hur boendekostnaden skulle se ut de närmaste åren – till skillnad mot den som har rörliga lån på sitt boende. Med dagens låga räntor har de i villa och bostadsrätt kunnat glädja sig åt sänkta boendekostnader.
Stefan Bolin känner att det nu finns en förväntan bland hyresgästerna på inga eller små hyreshöjningar.
– Dessutom är vi inne i en lågkonjunktur. Häromdagen sa Anders Borg att arbetslösheten kommer att vara 11 procent. Bland dem som bor i hyresrätt kommer den att vara ännu högre.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.