Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så”
I Malmö har hittills tre bostadsbolag börjat skicka ut avier till sina hyresgäster med en högre hyra. Det kallas direktavisering, och är ett sätt att driva igenom en hyreshöjning utan att först förhandla om hyresnivån.
Den som betalar det högre beloppet godkänner i praktiken den nya hyran.
Utskicken är en följd av att Malmös privata hyresjättar vill höja årets hyror ytterligare en gång. Detta trots att Malmö tidigare i år tecknade en av landets högre överenskommelser om 5 procent.
Förhandlingarna med Hyresgästföreningen bröt samman förra veckan, innan de knappt hunnit komma igång.
Branschorganisationen kritisk
Ett av bolagen som nu direktaviserar i Malmö är Heimstaden, med 40 000 bostäder över hela landet. Bolaget är också associerad medlem i branschorganisationen Sveriges allmännytta, vars vd Anders Nordstrand nu är kritisk till direktaviseringen.
– Jag tycker att det är fel att göra så, sa han när han på söndagen gästade Hyresgästföreningens förbundsstämma i Göteborg.
– Vi har en tradition att vi hyresförhandlar en gång per år. Det är den praxis vi har. Jag tycker inte att man ska göra så.
Anders Nordstrands markering möttes av applåder på stämman.
Heimstaden: ”Olika åsikter i sakfrågan”
Patrik Hall är numera senior rådgivare på Heimstaden i Malmö efter 20 år som vd. Han tycker inte att kritiken från Sveriges allmännytta är befogad.
– Vi har olika åsikter i sakfrågan. Vi följer de lagar och regler vi har gällande hyressättningen men vi uppmuntrar alltid till dialog och sätter oss gärna ner med branschen för att diskutera hur systemet kan utvecklas och förbättras, säger han i en kommentar till Hem & Hyra.
Att begära ytterligare en hyreshöjning i år är nödvändigt, anser Patrik Hall.
– Vi har såklart stor respekt för hur höjningen kan upplevas, vi hade gärna sluppit behöva göra en till men när man inte får kostnadstäckning behöver man agera.
Inflytande över medlemsbolagen
Sveriges allmännytta är i dag större än någonsin, med 320 medlemsbolag som har närmare 980 000 lägenheter. Ett tiotal privata fastighetsägare är associerade medlemmar: utöver Heimstaden även exempelvis Rikshem, Victoriahem och SBB.
– Genom att de är medlemmar hos oss kan vi också påverka dem i rätt riktning, att ta ett större socialt ansvar, säger vd Anders Nordstrand.
I samband med helgens förbundsstämma antog Hyresgästföreningen ett uttalande för att visa sitt stöd för Malmös hyresgäster.
I uttalandet kallas det nya hyreskravet för ”ett brott mot praxis”, och hyreshöjningar genom direktavisering för ”en stridsåtgärd”.
Uttalandet avslutas med följande summering:
Hyresgästföreningens förbundsstämma vill som representanter för Sveriges hyresgäster visa vårt fulla stöd för Malmös hyresgäster.
- Vi står enade med Malmös hyresgäster.
- Vi accepterar inte dubbla hyreshöjningar. Hyresgäster ska kunna lita på att hyran förhandlas en gång per år.
- Vi uppmanar Malmös och landets fastighetsägare: Respektera praxis och möt oss vid förhandlingsbordet i höst istället.
- Vi uppmanar Malmös hyresgäster: organisera er och delta i kampanjen mot dubbelhöjda hyror på www.vagradubbelhojning.nu