Annons

Hyresbeskedet för 49 000 hushåll hos Stockholmshem och Familjebostäder: 5,3 procent i höjning

Stockholm Den sista stora hyresuppgörelsen i Stockholm är klar. Hyresgästerna hos Stockholmshem och Familjebostäder får en hyreshöjning med 5,3 procent i snitt från och med 1 januari i år. Beslutet togs av Hyresmarknadskommittén då årets hyresförhandlingar strandade i december. "Känns faktiskt jäkligt tufft", säger hyresgästen Anika Mölsä, vars hyra höjs med 5,6 procent.
Porträtt på kvinna och hyreshus
Foto: Privat/Linda Dahlin
"Det är kärvare tider rent generellt, och det känns faktiskt jäkligt tufft i år med 5,6 procent i höjning", säger hyresgästen Anika Mölsä, som bor i ett av Stockholmshems hus vid Valla torg.

Efter en lång väntan har de 49 000 hushållen som bor i Stockholmshems och Familjebostäders lägenheter fått besked om årets hyreshöjning: hyrorna höjs med 5,3 procent i genomsnitt från och med den 1 januari 2024.

För 80 procent av hushållen, som bor i äldre hus, landar höjningen på 5,6 procent. För de som bor i nyproducerade hus blir höjningen 4 procent.

Läs ocksåHyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månadenTvå bilder, den ena på ett hus och den andra på en medelålders man.

En av dem som just fått beskedet om en hyreshöjning på 5,6 procent är Anika Mölsä, som bor i ett av Stockholmshems hus vid Valla torg i Årsta.

– Det känns faktiskt jäkligt tufft i år med 5,6 procent i höjning. Förra årets höjning var nog hög och det känns jäkligt orättvist när fastighetsägarna under de goda åren fick skattereduktion och pengar tillbaka, utan att de kom oss hyresgäster till godo. Nu när det är ännu tuffare ska vi vara med och betala, men vi fick inte ta del av något under de goda åren, säger hon.

”Kämpat med näbbar och klor”

– Vi har kämpat med näbbar och klor för att hålla nere hyreshöjningarna så mycket det går. Stockholms stads allmännyttor har ett stort samhällsansvar att bära för att säkra trygga hyresrätter med rimliga hyror i staden. En höjning på drygt 5 procent är för högt och kommer bli svårt för många hyresgäster att klara av, säger Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem.

Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem.

De kommunala bostadsbolagen krävde en höjning med 7,8 procent inledningsvis. Hyresgästföreningen tyckte det var orimligt och kontrade med ett motbud på 3,3 procent. I december förra året valde de allmännyttiga bostadsbolagen att avbryta förhandlingarna. Beslutet om 2024 års hyror gick då till Hyresmarknadskommittén (HMK) för avgörande.

Annons

Retroaktivt från 1 januari

Ett av bolagen, Svenska Bostäder, valde att till slut att ändå slutföra förhandlingarna lokalt med Hyresgästföreningen utan inblandning av HMK. De hyrorna landande i ett tvåårsavtal som innebär en hyreshöjning mellan 3-5,35 procent från 1 januari 2024 och 4,69 procent i snitt under 2025. Ett beslut som kom i slutet av februari.

Men hyresgästerna i de två andra kommunala bostadsbolagen fick vänta ytterligare en månad innan de fick besked, vilket innebär att de får betala höjningen retroaktivt från 1 januari.

Läs ocksåPrivatvärdar kallar till nya hyresförhandlingar – ”Oerhört stressande för hyresgästerna”Rikard Ljunggren Fastighetsägarna, Erik Elmgren Hyresgästföreningen

– Våra hyresgäster har väntat på besked och det känns bra att de äntligen får veta vad deras nya hyra blir. Förhandlingen har tagit tid och i slutändan är det hyresgästerna som drabbas av det genom retroaktiva hyror, säger Åsa Wigfeldt, vd på Stockholmshem i ett pressmeddelande.

Porträttbild på man och ett höghus
Adam Hillawi, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen Region Stockholm, beklagar att förhandlingen fick avgöras i HMK.

Adam Hillawi, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen Region Stockholm, tycker det blir väldigt olyckligt för hyresgästerna att dels få vänta väldigt länge på att få besked, och dels få betala höjningen retroaktivt.

– Men vi har tryckt på för att låta hyresgästerna dela upp betalningen för den retroaktiva delen, säger han.

Läs ocksåNy toppnotering för halländska hyror – berör tusentals hushåll i Kungsbacka och VarbergNu blir det högre hyror hos Aranäs, Derome Fastighet och en rad andra privata hyresvärdar i Kungsbacka och Varberg.

Han beklagar att Familjebostäder och Stockholmshem valde att låta HMK avgöra om årets hyreshöjning.

Annons

– Bäst i längden för både hyresgästerna och bolagen är om förhandlingarna sköts lokalt mellan parterna som kan de lokala förutsättningarna. Det har varit tuffa förhandlingar, men vi har gjort att allt vi kan för hyresgästerna.

Får dela upp

För att underlätta för de hyresgäster som får svårt att betala hela den retroaktiva delen vid första aviseringen erbjuder båda värdarna en möjlighet för hyresgästerna att lägga upp en avbetalningsplan.

– Det är bra att vi till slut har nått en överenskommelse. Vi har landat på en nivå som tar hänsyn både till våra hyresgästers situation och de kostnadsökningar som vi som bolag har att hantera, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder i ett pressmeddelande.

Här listas de hyreshöjningar som är klara för 2024 i Stockholms län.

Läs också Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.