Hyresbostäder i Norrköping vill fortsätta hyresförhandla
På onsdagen skulle Hyresmarknadskommittén, som medlar när parterna misslyckats med att komma överens, ha tagit upp frågan om hyrorna för Hyresbostäders lägenheter. Men på tisdagskvällen beslutade bolagets ledning att dra tillbaka ärendet. I stället vill man försöka fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen.
– Det känns inte bra att överlämna beslutet till en utomstående part. Det är vi som verkar här, lokalt i Norrköping, som känner till de lokala förhållandena. Därför är en lokal överenskommelse alltid bäst, säger Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren.
– Vi hade fyra möten med Hyresgästföreningen och kände att vi inte kom någonstans. Därför gick vi till Hyresmarknadskommittén. Men vi vill försöka lite till och lyckas vi inte då får vi vända oss till Hyresmarknadskommittén igen.
Att begära medling är en extrem åtgärd, som parterna kan ta till när man inte ser några möjligheter att komma överens.
Betyder det här att ni är beredda att sänka ert krav?
– Nej, det kan man inte säga. Men vi vill försöka ge tydligare argument.
Mycket talar dock för att hyreshöjningen inte blir så stor som 2,6 procent, som Hyresbostäder hade begärt.
Det är inte säkert att Hyresgästföreningen kommer tillbaka till förhandlingsbordet.
– I och med att bolaget har valt att vända sig till Hyresmarknadskommittén så är förhandlingen avslutad. Då får de begära en ny förhandling i så fall och det kan ta flera månader, säger Peter Svensson, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Sydost.
– Jag tycker att det är ett egendomligt förfarande att dra tillbaka ärendet, fortsätter han.
Även förhandlingen om 2010 års hyror hamnade hos Hyresmarknadskommittén. Då skickade kommittén tillbaka ärendet till parterna, som så småningom kom överens. Då höjdes hyrorna med 1,33 procent från den 1 april, efter att Hyresbostäder ursprungligen krävt att få höja med 2,9 procent.
Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sina argument och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning.
Parterna måste acceptera kommitténs beslut.