Hyresbostäder säger upp avtal om boinflytande i Norrköping
– Vi vill ha, och har, en dialog med Hyresgästföreningen om hur boinflytandet kan öka och för att nå dit måste vi diskutera avtalet, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.
Boinflytande innebär att hyresgäster, enligt lag, ska få vara med och på olika sätt påverka sitt boende och sitt bostadsområde. Det går att arbeta med boinflytande på olika sätt. Ofta tecknar bostadsbolag avtal med Hyresgästföreningen, som får ekonomisk ersättning för att anställa personer som jobbar med detta i bostadsområdena.
Enligt Lars Löfgren har man på Hyresbostäder inte varit helt nöjda med hur detta arbete fungerat.
– Det som har gjorts har säkert varit bra, men det har inte varit tillräckligt.
Framför allt anser bolaget att arbetet som bedrivits hittills inte har varit representativt för alla hyresgäster, utan att man har misslyckats att nå vissa åldersgrupper och hyresgäster med utländsk bakgrund.
Relationen mellan Hyresbostäder och Hyresgästföreningen har varit ansträngd under året, sedan Hyresgästföreningen i vintras drog i gång en kampanj där Norrköpings kommun kritiseras för att plocka pengar ur bolaget. Hyresgästföreningen anser att pengarna i stället bör gå till underhåll.
Lars Löfgren förnekar att kampanjen har påverkat Hyresbostäders beslut och menar att det är två helt skilda saker.
– Vi vill ha ett ökat lokalt boendeinflytande, därför att vi tror att man vill ha det som hyresgäst. Det är ganska rimligt att man vill vara med och påverka hur man har det där man bor och det område man bor i, säger Lars Löfgren.
Han betonar att förhandlingar fortfarande pågår mellan Hyresgästföreningen och Hyresbostäder och att bolaget hoppas få med även andra aktörer, privatpersoner, föreningar och andra, i samarbetet.
– Eftersom vi fortfarande är mitt i en diskussion så kan jag inte säga så mycket mer.
Han kan till exempel inte kommentera hur boinflytandearbetet konkret kommer att se ut i bolagets bostadsområden nästa år.
Två anställda som arbetar med boinflytande inom Hyresgästföreningen riskerar att bli av med sina jobb som en följd av uppsägningen, då bolaget drar in pengarna som finansierat tjänsterna.
Anders Wall, som är enhetschef för boinflytandeutveckling inom Hyresgästföreningen vill inte uttala sig i dagsläget, med hänvisning till att parterna ska träffas igen.
– Det enda jag kan säga är att det är väldigt olyckligt att Hyresbostäder har fattat det här beslutet. Det är olyckligt för hyresgästernas del, att de förlorar sitt medbestämmande, säger han.