Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”
Hyresförhandlingarna har dragit i gång i Norrköping och flera hyresvärdar har lagt fram yrkanden på hyreshöjningar mellan 9 och 12 procent. Den största hyresvärden, kommunägda Hyresbostäder, vill höja hyrorna med 11 procent från den 1 januari 2024.
Enligt bolaget beror det främst på kostnadsökningar inom el, värme och vatten.
— Det rör sig både om avgiften för fjärrvärmen de sista åren och dessutom så har vi en väldigt hög VA-avgift sedan tidigare, säger Victor Amnéus, bolagsjurist på Hyresbostäder.
I år höjdes hyrorna i Norrköping med 4,5 procent efter att förhandlingarna strandade och hyresmarknadskommittén fick gå in och sätta nivån.
Täcka kostnaderna
För en lägenhet på 72 kvadratmeter med en hyra på cirka 7.300 kronor innebar årets hyreshöjning cirka 300 kronor mer i månaden. Om hyrorna höjs med 11 procent skulle det innebära en höjning med cirka 800 kronor i månaden.
— Vi skulle behöva ta ut ännu mer för att få full kostnadstäckning, men så har vi tagit vårt hyresgästperspektiv och justerat ner det. Så sammantaget har det landat på 11 procent, förklarar Victor Amnéus.
Vad tänker ni om era hyresgästers möjligheter att klara en höjning på 11 procent?
— Om vi kollar på årets höjning så har vi inte sett någon större förändring av betalningsmöjligheterna eller någon större ökning av inkassoärenden. Sedan finns det sociala skyddsnät som ska gå in för de som har ekonomiska svårigheter. I grunden är det den här hyreshöjningen vi behöver, men vi är i förhandlingar fortfarande så vi vet inte var vi landar på, säger han.
Hyresbostäder har cirka 9 700 lägenheter i kommunen. I Åby, strax utanför Norrköping, hyr Anita Andersson Landegren en tvårumslägenhet för cirka 7 000 kronor i månaden. Hon tycker en höjning på 11 procent är alldeles för mycket.
— Det är inte klokt. Vi har precis haft en ombyggnation och en höjning på 1 500 i månaden. Plus att de ska höja garagekostnaden med 50 procent. Många som bor här är ensamstående, hur ska de ha råd att bo kvar? Min pension höjs tyvärr inte i samma takt som de vill höja hyran, säger Anita Andersson Landegren.
Undvika strandningar
Hon har ett långt förflutet som aktiv i Hyresgästföreningen och har tidigare varit med vid flera hyresförhandlingar med Hyresbostäder. Ett yrkande på den här nivån har hon inte sett sedan 1990-talet.
— Alltså, jag kan förstå att deras bud är högt, det kan jag, men det här är helt orimligt. Många hyresgäster har inte de här marginalerna, säger hon.
Hyresförhandlingarna utgår från den så kallade trepartsmodellen, där höjningarna ska baseras på kostnadsökningarna som varit de senaste tre åren. Målet är bland annat att parterna ska lättare komma överens och undvika strandningar.
— Förhoppningen är att vi ska hitta en nivå så det blir en justering som inte drar ut på tiden som det blev förra året. Men det beror ju helt på hur långt ifrån man är från varandra och var vi till slut landar, säger Natalie Celik, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Vad säger du om en höjning på 11 procent?
— Det är ett högt yrkande, men det sticker inte ut från de vi har sett på andra håll. Sedan har vi en ekonomisk situation i omvärlden som vi inte heller kan förneka. Men vi trycker på att hela kostnadsökningen för fastighetsägarna inte kan läggas på hyresgästerna, säger hon.
Det här har hyresvärdarna yrkat i hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen för 2024:
- Lundbergs Fastigheter AB vill höja hyrorna med 9 %
- Torvald Andersson & Söner AB vill höja hyrorna med 10 %
- Heimstaden vill höja hyrorna med 11 %
- Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 11 %
- Hyresbostäder vill höja hyrorna med 11 %
- Eklöfs Fastighets AB, Norrköping Nyap AB och Garvaren 21 AB vill höja hyrorna med 11,59 %
- Neobo Norrköping AB vill höja hyrorna med 12 %
- Livi Fyrby 1 AB vill höja hyrorna med 12 %
- Söderstaden (Trehörningen AB, Blå Musslor Projekt AB, Rdmn Invest AB, Kv Sista Dansen Projekt AB och Kv Korpen 18 AB) vill höja hyrorna med 12,5 %.
Källa: Hyresgästföreningen region Sydost