Annons

Hyresbråket på Gotland: ”Vi har inte samma världsbild”

Gotland För andra året i rad havererar hyresförhandlingarna mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen. Nu riskerar hyresbråket att skjuta fram införandet av systematisk hyressättning.
Foto: Jenny Knutsson
Allmännyttan är Gotlands största hyresvärd med cirka 4 500 lägenheter.

Det har varit svårt för Gotlandshem och Hyresgästföreningen att komma överens om vilka årshyror som ska gälla. Problemen började redan förra året då man inte kom överens vid förhandlingsbordet.

Då fick Hyresmarknadskommittén besluta om hyreshöjningen, som blev 2,28 procent för i år. Samtidigt fick hyresgästerna betala höjningen retroaktivt under tre månader, då förhandlingarna inte blev klara i god tid inför årsskiftet.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

På grund av bråket som var då fick bolaget och föreningen i uppdrag av kommittén att komma överens om hur de ska förhandla fortsättningsvis. Men trots flera träffar under året har även detta slutat i oenighet.

I går meddelade bolaget och föreningen att de inte heller kommer överens i de nya hyresförhandlingarna om 2021 års hyror. Och att ärendet återigen går till Hyresmarknadskommittén.

”Återigen är vi i den olyckliga situationen att vi inte kommer överens. Kostnadsökningar för fastigheterna, såsom taxor och byggpriser, har under de senaste fem åren ökat med 13–15 procent. Hyrorna har under samma period ökat med knappt 5 procent. Vi vill att det ska finnas hyresrätter på Gotland i framtiden och då måste vi agera”, skriver Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem, i ett pressmeddelande.

Annons
Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Gotlandhem har yrkat på att få höja hyrorna med 3 procent för nästa år. För en lägenhet med en hyra på 6 500 kronor skulle det innebära ett påslag på 195 kronor i månaden. Det anser Hyresgästföreningen är för mycket bland annat på grund av pandemins effekter på många hyresgästers ekonomi.

— Det är tråkigt att vi inte kan närma oss varandra, men vi har inte samma världsbild. Vi tittar framåt och vill ha underlag och budget från Gotlandshem för att se kostnaderna framåt. De tittar bakåt och tycker att de har fått för lite tidigare. Men eftersom vi inte kan se att de gör några minusresultat så ser vi inte att den förklaringen håller, säger Susanne Davidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Betyder det här att hyresgästerna kommer få vänta länge på de nya hyrorna?

Läs ocksåBarbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta"

— Det beror på hur snabb kommittén är. Det kan bli klart i december, men det vet vi inte. Vi hoppas att det inte innebär retroaktiva hyror, säger Susanne Davdisson.

Annons

Vid årsskiftet har Gotlandshem och Hyresgästföreningen kommit överens om att införa nya systematiskt satta hyror för alla drygt 4 500 lägenheter. Men att den årliga hyreshöjningen nu inte är klar kan påverka införandet, då det finns ett maxtak för hur stor höjning som tillåts under det första året.

— Rent krasst kan det bli så att behöver skjuta fram införandet. Det är något vi måste ta ställning till, säger Susanne Davidsson.

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén
  • Hyresmarknadskommittén är ett partsgemensamt organ för att lösa tvister i hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och landets kommunala hyresvärdar.
  • Kommittén består av företrädare för de kommunala värdarnas branschorganisation Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.
  • Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte, och kan inte överklagas.
Läs också Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.