Annons

Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: ”Jag har varit jättestressad”

Uppsala Ukrainska flyktingar i Uppsala drabbas av en retroaktiv hyressmäll. För en mamma, som bott här sedan krigets början, mer än tredubblades hyran över en natt. "Ibland tänker jag att det kanske vore mindre stressigt och lugnare att bo i Ukraina", säger hon.
Mankan Thorneus i mörka kläder lyfter en resväska inne på å Refugee Support Uppsalas humanitära hjälpcenter på Norrtäljegatan. Flyktingar från Ukraina har haft svårt att klara chockhöjda hyror och retroaktiv hyra.
Foto: Matilda Nilsson
Uppsalabon Mankan Thorneus har engagerat sig för ukrainare i Uppsala och Ukraina. Här på Refugee Support Uppsalas humanitära hjälpcenter på Norrtäljegatan.

Kriget rasar som värst hemma i Kiev, men den ukrainska kvinnan Hem & Hyra träffar har också fått andra bekymmer – här i Uppsala.

Över en natt tredubblades hennes bostadshyra. Dessutom skulle hon under en period betala dubbel hyra, för en och samma bostad.

Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

– Det var unfair (=orättvist). Vi visste inte när vi skrev på kontraktet av vi också skulle behöva betala dubbelt, säger hon.

Vi kan kalla henne Anna, den ukrainska kvinnan som ställer upp för att berätta om hyreskaoset som drabbat henne själv och flera andra familjer från Ukraina. Hon är rädd för att drabbas av repressalier om Uppsala kommun får veta att hon delar sin historia. Därför har hon valt att vara anonym. Men hon vill berätta.

– Jag har varit jättestressad och har förlorat halva min kroppsvikt på grund av det här.

Läs ocksåChockhöjd hyra ledde till psykisk ohälsa för Viktoriia: "Det är omöjligt för mig att betala så mycket pengar"Halvkroppsporträtt på Olha Proskurnia, i grå tröja och gråmönstrad sjal, och Viktoriia Vinnikova, i röd fleecetröja, framför stormönstrat tyg med svarta blad på. Flyktingar från Ukraina i Uppsala har haft svårt att klara chockhöjda hyror och retroaktiv hyra.

Hem & Hyra har även träffat Viktoriia, som fått psykisk ohälsa av stressen kring hyrorna.

Retroaktiv hyra

Anna kom till Sverige med sin son med stöd av EU:s massflyktsdirektiv vid Ryssland-Ukraina-krigets start våren 2022. Hennes man är kvar i Ukraina.

Anna har betalat drygt 3 000 kronor i månaden för sin lägenhet i Uppsala. Men efter att hon blivit folkbokförd skulle plötsligt samma bostad kosta mer än tredubbelt så mycket. Därtill skulle den nya, högre hyran betalas retroaktivt från det datum hon fått sitt personnummer.

Läs ocksåSadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronorEn man i svarta arbetskläder står på ena sidan av en väg. På andra sidan en kvinna med brun skinnjacka och bruna stövlar.

Kostnaderna hopade sig.

Och, som om inte det var nog, skulle hon under två veckor betala dubbel hyra, för en och samma bostad. Både Migrationsverket och Uppsala kommun debiterade henne under perioden. Det låter absurt. Men Anna har dokument som styrker hennes berättelse.

Under måndagen fick de berörda ukrainarna beskedet att kommunen kommer sluta ta ut hyror retroaktivt. 

Annons

Flera drabbade

Enligt Uppsalabon Mankan Thorneus, som engagerat sig för ukrainare både i Uppsala och i Ukraina, är Anna inte heller den enda ukrainare som blivit debiterad med dubbla hyror.

– Men många är rädda för att förlora sitt hyreskontrakt eller för att få ytterligare hyreshöjningar, de vågar inte berätta om sin situation i tidningen, säger han.

Han har kontakt med flera ukrainska familjer som har hamnat i liknande situationer som Anna. Efter att ukrainarna fick personnummer blev ekonomin sämre för dem.

– Samtidigt som ukrainarna fick personnummer så drog Migrationsverket in dagersättningen. Och en tid senare meddelade kommunen att nu ska de betala hyra retroaktivt, berättar Mankan Thorneus.

– Alla som har lägenhet via kommunen har fått de här retroaktiva hyrorna, på två, tre, fyra och till och med sex månader.

Svårt få socialbidrag

Uppsala kommun hänvisar till att folkbokförda ukrainare kan få socialbidrag, men det är nästintill omöjligt för familjer där maken/pappan är kvar i Ukraina. De måste bevisa att maken inte bidrar ekonomiskt till familjen, enligt Mankan Thorneus. Vidare ska familjerna kunna söka bostadsbidrag, men vad Mankan känner till har ingen fått det än.

– Många har pratat om att resa hem för att slippa bli skuldsatta hos inkasso, säger Mankan.

Gentemot kommunen har han drivit frågan om att de ukrainska familjerna ska kunna få förfallodatum på hyrorna framflyttade, men än har det inte fått gehör.

”Problemet är ju inte att viljan att betala saknas. Problemet är ju att deras medel ströps när de fick personnummer. Många väntar på besked om bostadsbidrag, men det är ännu månader bort. (Att betala hyra (Reds anm.)) tre eller fyra månader i en stöt är mycket pengar om man inte har dem” skrev han i ett mejl den 28 oktober till Agnes Larsson Lindholm, gruppchef för förvaltning bostad på Uppsala kommun. I början på december hade han fortfarande inte fått svar på det.

Svar från kommunen

När Hem & Hyra frågar varför skriver Agnes Larsson Lindholm på mejl: ”Jag upplevde att jag hade svarat på de frågor Mankan hade ställt till mig.”

Angående förfrågan om att flytta fram förfallodatumet så skriver Agnes Larsson Lindholm att ”Förfallodatumet sätts utifrån ett kommunövergripande regelverk som rör alla typer av fakturor som kommer från kommunen, inte enbart hyra.”

Annons

Mankan Thorneus suckar:

– Jag vet inte ens om det är tillåtet enligt EU-direktivet att skuldsätta ukrainarna så som kommunen nu faktiskt gör.

Funderat på att återvända

Sedan krigsutbrottet är det olagligt för de flesta ukrainska män mellan 18 och 60 år att lämna landet. Därför har flera familjer blivit splittrade när mamma och barn flytt och pappan är kvar i Ukraina.

Anna har efter hyreschocken funderat mycket på om det vore bättre att återvända till Ukraina, trots att kriget fortfarande rasar där.

– Ibland tänker jag att det kanske vore mindre stressigt och lugnare att bo i Ukraina, under bomberna.

Senaste månaden har dock attackerna mot landet intensifierats.

– Nästan varje natt är Kiev under attack, berättar Anna.

Hon menar att hon faktiskt inte ens ville ha ett personnummer i Sverige. Hennes mål här har hela tiden varit att kunna återvända hem.

Fakta: EU:s massflyktsdirektiv

EU beslutade kort efter att Ryssland anföll Ukraina våren 2022 att aktivera massflyktsdirektivet. Det innebär att personer som har flytt från kriget i Ukraina kan ha rätt till uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv.

Enligt artikel 13 i Europeiska unionens råds massflyktsdirektiv (direktiv 2001/55/EG) ska
1. Medlemsstaterna ”se till att personer som åtnjuter tillfälligt skydd får lämplig inkvartering eller, om så krävs, medel till att skaffa sig bostad.”
2. Medlemsstaterna ”se till att personer som åtnjuter tillfälligt skydd får sina behov tillgodosedda när det gäller social välfärd och uppehälle” (…)

Källa: Direktiv 2001/55/EG, utfärdat av Europiska unionens råd

Fakta: Uppehållstillstånd i Sverige enligt massflyktsdirektivet
  • Uppehållstillstånden i Sverige enligt massflyktsdirektivet är tillfälliga, och kan inte omvandlas till permanent uppehållstillstånd. Efter ett år (tidigare två år) ska ukrainare som är här med skydd enligt massflyktsdirektivet folkbokföra sig i Sverige. Då kan man inte heller bo kvar i Migrationsverkets boenden.
  • Som folkbokförd i Sverige kan man ha rätt till etableringsstöd om man deltar i Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Ersättningen är 231 kronor eller 308 kronor per dag.
  • Ukrainare med personnummer har möjlighet att vabba och söka föräldrapenning, men bara om man blev folkbokförd före 1 november i år. Som folkbokförd i Sverige har man rätt till sjukvård och tandvård på samma villkor som andra som bor i Sverige. Men ukrainare som är här under skydd av massflyktsdirektivet kan däremot inte söka studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden (CSN).Källa: Migrationsverket och Informationsverige.se – Guiden till det svenska samhället. (Informationsverige.se drivs av Länsstyrelsen i Västra Götalands län i samarbete med övriga länsstyrelser i Sverige.)
Läs också Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam" Skrev sig i polishus, Ica-butik och pizzeria – mängder av bluffadresser registreras hos Skatteverket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.