Annons

Hyreschock kan driva bort äldre – Leena, 77, väntas få 3 500 kronor i höjning

Solna Chockhöjda hyror kan driva bort äldre i Bergshamra som inte har råd att bo kvar. Hyresvärden Signalisten planerar att totalrenovera och höja hyran med 55 procent. Idag kom beskedet att hyresnämnden godkänner åtgärderna. Hyresgästerna planerar att överklaga beslutet.
Leena Saenz
"Jag har ganska dålig pension. Jag blir tvungen att flytta," säger Leena Saenz, som väntas få en hyreshöjning på nästan 3 500 kronor efter renoveringen.

I dag kom beskedet att hyresnämnden går på värdens linje och godkänner en planerad totalrenovering i Bergshamra. Nämnden var dock oenig, en ledamot ansåg att det vore oskäligt att genomföra renoveringarna.

Leena Saenz, 77, har bott på samma adress i över 50 år.

Läs ocksåChockhöjd hyra för flera tusen hyresgästerPelle Löfgren som bor i Signalistens hyreshus i Bagartorp tycker att det är onödigt att hela kök ska rivas ut. Han skulle gärna ha kvar originalskåpen från 60-talet.

– Man är både arg och ledsen samtidigt. Att man kan tvingas lämna sitt hem. Det är mycket som är fel.

Efter renoveringen väntas hennes hyra bli nästan 10 000 kronor – idag är den drygt 6 300 kronor.

– Jag har ganska dålig pension. Jag blir tvungen att flytta. Men att göra det när man är så här gammal är väldigt påfrestande.

Läs ocksåSvårt att slippa hyreschock vid renoveringGrafik över hur ofta hyresvärdar får rätt vid renoveringstvister i Göteborgs hyresnämnd.
”Människor och hem är inte utbytbara”

Ett unikt lokalsamhälle riskerar splittring menar grannen Jan Bagge som säger att alla drabbas när nätverk slås sönder på det här sättet.

– Människor och hem är inte utbytbara. Många tappar sin livshistoria när de tvingas bryta upp, säger han om Signalistens renovering och de kraftiga hyreshöjningarna som kan vänta.

Karin Halvarsson är kritisk till Signalistens renovering
”Jag kommer inte vilja bo kvar när Signalisten rivit ut allt som är fint och tvingat mina grannar att flytta,” säger Karin Halvarsson som hyr en fyra i Bergshamra.

Grannar som känt varandra i 40 eller 50 år kan skingras.

– Jag kommer inte vilja bo kvar när Signalisten rivit ut allt som är fint och tvingat mina grannar att flytta, säger Karin Halvarsson som hyr en fyra.

Dessutom höjs hyran kraftigt. Efter renoveringen landar hennes hyra på 14 000 kronor i stället för 9 000 kronor.

Hyreshöjning på 55 procent

Hyresgäster i Solna har i flera år protesterat mot den allmännyttiga bostadsstiftelsen Signalistens planer på att totalrenovera och chockhöja hyran med 55 procent. Flera Bergshamrabor beskriver en stark rädsla och oro.

Totalt är det 1 700 lägenheter i Solna i Signalistens bestånd som har ombyggnationer att vänta, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare i flera artiklar.

I Bergshamra handlar det om runt 300 lägenheter. Det finns hyresgäster som har bott i området i uppemot 50 år. Av de som berörs av renoveringarna är en hög andel 75 år och äldre, som har svårt att klara ett års evakuering och två flyttar.

78 procent har sagt nej till åtgärderna

Majoriteten av hyresgästerna i Bergshamra – 78 procent – har sagt nej till Signalistens planerade åtgärder.

Annons

– Hyresvärden har inte uppfyllt hyresgästens möjlighet till inflytande i det här fallet. Inget samråd har genomförts, säger Monicka Sparrman från Hyresgästföreningen, som företrätt hyresgästerna i Bergshamra i hyresnämnden.

Hon hänvisar till att det i hyreslagens förarbeten finns hänvisning till att hyresgäster ska ha inflytande i renoveringsprocessen och ha råd att bo kvar.

Trenden går mot stegvis renovering

Jan Bagge berättar att han lagt hundratals timmar på att kontakta forskare, byggingenjörer och samla engagerade för att sätta sig in i detaljer kring husen, renoveringen och ekonomin.

Jan Bagge
”Människor och hem är inte utbytbara. Många tappar sin livshistoria när de tvingas bryta upp,” menar hyresgästen Jan Bagge, här tillsammans med Leena Saenz.

De flesta hyresgästerna är emot en totalrenovering och vill få möjlighet att välja standard och därmed kunna påverka hyreshöjningen.

De backas upp av experter som menar att trenden går mot stegvis renovering där målet är att de som hyr ska kunna bo kvar. Bland annat har Botkyrkabyggen använt sig av en sådan modell. Husen rustas upp till den standard som hyresgästerna uppger att de har råd med. Knivstabostäder kunde på liknande sätt spara flera hundra miljoner.

”Vi har levt i den här oron”

Leena Saenz påpekar att hyresgästerna i Bergshamra inte fått samverka eller träffa Signalistens ledning.

– De har inte lyssnat på oss. Vi har levt i den här oron hela tiden. Jag tänker på det här när jag ska sova, säger hon.

Hon påpekar att hyresgästerna betalar för underhåll i hyrorna.

– Ska vi betala för det här också? Det är oskäligt att göra en så omfattande ombyggnation.

Läs ocksåHyresgäster tar strid mot chockhyror – backas upp av forskare
”En standard som hyresgäster förväntar sig”

Kritiska hyresgäster hävdar att det går att byta stammar i fastigheterna i Bergshamra utan att riva upp golv och byta ut köken. Då skulle de slippa evakuering. Signalisten menar att det inte går.

Enligt de boende vill Signalisten lägga in parkett och klinker i lägenheterna för att kunna höja hyran. Signalisten säger att det är en standard som hyresgäster förväntar sig av en modern lägenhet. Värden hänvisar också till att hyresnämnden godkänt liknande åtgärder i andra områden i Solna tidigare, i Ritorp och Gunnarbo.

Färre lägenheter med rimlig hyra

De boende i Bergshamra menar att det här är en fråga som kommer påverka många människor i flera år framöver. Genom att hyrorna höjs så kraftigt kommer det bli svårare att hitta lägenheter med en rimlig hyra.

– Beslutet i hyresnämnden är en oerhörd besvikelse. Domen ger hyresvärden rätt på alla punkter. Det är inte trovärdigt. Och våra invändningar är inte bemötta i de flesta fall. Inte ens inlägg från forskare. Nu vill vi överklaga till hovrätten, säger Jan Bagge.

Annons
Lars Jolérus
Lars Jolérus, vd Signalisten, säger att en hyreshöjning på flera tusen kronor är rimlig med tanke på de förändringar som görs.

Signalistens vd Lars Jolérus menar att beskedet från hyresnämnden var väntat.

Hur ser du på att pensionärer kan få hyreshöjningar på flera tusen kronor? Är det rimligt?

– Utifrån de förändringar vi gör är hyran rimlig. Vi har kommit fram till det i förhandlingar tillsammans med Hyresgästföreningen.

Har ni undersökt hyresgästernas betalningsförmåga för att säkerställa att de ska kunna bo kvar efter upprustningen?

– Det har vi inte gjort. Däremot har vi försökt hjälpa till med byten till andra områden i vårt bestånd.

Kommer alla som vill få byta till en lägenhet med lägre hyra?

– Nej det är inte alltid så enkelt, men vi ska göra vårt bästa.

En ledande KTH-forskare har erbjudit sig att bidra med sina expertkunskaper kring stegvis renovering. Varför har ni inte tagit hjälp av honom?

– Vi har redan tillräckligt bra expertkompetens. Modellen med stegvis renovering går inte att tillämpa i Bergshamra.

Den här utvecklingen leder till färre lägenheter med lägre hyra. Vad har du för ansvar när det gäller den situationen i Solna?

– Det är ett bekymmer att det blir så stora förändringar i samband med renoveringar eftersom det kommer bli färre lägenheter kvar med lägre hyra. Vi ska i så stor utsträckning som möjligt se till att inte onödigt stora renoveringar genomförs.

Fakta: Många flyttar vid renovering

Boverket har sett en ökad omflyttning vid stora renoveringar. De som flyttar från en renoverad fastighet flyttar ofta igen. Flyttningarna har ett klart samband med inkomst och de som har låga inkomster flyttar i högre grad än de med högre inkomster.

Om det inte finns några billigare lägenheter att flytta till kan renoveringarna leda till höjda kostnader för samhället för bostadsbidrag och höjt ekonomiskt bistånd.

Renoveringarna kan också bidra till en ökad segregation, enligt Boverket. Detta genom att hushåll med svag ekonomi kan tvingas flytta till bostadsområden där inkomsterna redan är låga. Det blir en ytterligare koncentration av låginkomsthushåll till dessa områden.

Boverket uppger att 42 procent av de kommunala bostadsbolagen som tillfrågats har uppgett att andelen standardhöjande åtgärder vid renovering har ökat sedan den så kallade Allbolagen – lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag – ändrades 2011.

Fakta: Fastighetsägarna vinner oftast renoveringstvister

Om fastighetsägaren vill renovera så att standarden i lägenheten höjs eller om renoveringen förändrar bostaden väsentligt, krävs tillstånd från hyresgästen. Om det handlar om de gemensamma delarna av fastigheten måste fler än hälften av hyresgästerna godkänna åtgärderna.

Som standardhöjning räknas till exempel modern köksutrustning eller att balkongen glasas in. En väsentlig förändring är till exempel ändrad planlösning.

Inför en renovering ska hyresvärden informera hyresgästerna om planerna och hur mycket hyran kommer att höjas. En hyresvärd som inte kommer överens med sina hyresgäster kan vända sig till hyresnämnden för att få tillstånd att renovera. Hyresnämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt som är sista instans.

Enligt lagen ska en fastighetsägare som har beaktansvärt intresse av att renovera få tillstånd till det, om det inte är oskäligt mot hyresgästerna.

Domstolarna ger fastighetsägarna rätt i de allra flesta fall när hyresgäster säger nej till renovering. Men i ett uppmärksammat fall i Göteborg gav hyresnämnden hyresgästerna rätt. Det slogs fast att det var oskäligt att behöva godkänna ett dyrare alternativ när det uppenbart fanns en billigare lösning.

Fakta: Rikshem renoverade i samråd med hyresgästerna i Solna

I en annan del av Solna har Rikshem haft ett nära samarbete tillsammans med den lokala hyresgästföreningen och genomfört samråd med hyresgästerna. Efter starka protester mot en totalrenovering nådde de en överenskommelse om enbart stambyte och renovering av badrum och byte av blandare i köket. En överenskommelse som både bolaget och hyresgäster varit nöjda med, enligt Suzan Hjertzell, aktiv i den lokala hyresgästföreningen.

 

Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.