Århundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023

Nyheter Historiskt höga krav och rekordmånga strandningar. 2023 har inte varit som något annat år. Hem & Hyras stora hyreskartläggning visar att snitthöjningen nu landar på 4,12 procent, 2000-talets högsta notering. Allra mest får hyresgästerna hos skånska Svedalahem. Hitta din värd i listan!
Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.
Foto: André de Loisted
Kristoffer Persson, bor hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

”Ingen framtid, inget hopp” står det på Kristoffer Perssons t-shirt med death metalbandet Dråp. Det kanske låter mörkt men budskapet är inte så långt ifrån hans syn på hyrorna eller följderna av årets höjningar.

– Det känns som att låginkomsttagare inte har någon framtid i Sverige eller i den här kommunen.

Läs ocksåChockbesked för Malmös hyresgäster – stora privatvärdar vill höja hyrorna ännu merMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.

Vi är i Svedala, tjugo minuter med bil från Malmö. I en hyrestvåa i stadens utkant bor sedan ett par år Kristoffer Persson, 39 år. Hyresvärden Svedalahem toppar årets lista över hyreshöjningar, efter påslag med i snitt 6,5 procent. För Kristoffers del blev det ännu tuffare. Han fick 8,14 procent eller 359 kronor.

– Det är ett jävla sätt. Jag tycker det är helt sanslöst, obegripligt faktiskt. Den här typen av höjningar kopplar jag till stambyten och lyxrenoveringar, säger Kristoffer.

Kristoffer Persson i Svedala som får landets högsta hyreshöjning.
Årets hyreshöjning gräver hål i Kristoffer Perssons plånbok. Nu blir det färre konserter och skivinköp.

Den lilla tvåan kostar nu 4 773 kronor, vilket kan låta förhållandevis lågt för den som bor i en större stad. Men för Kristoffer spelar hundralapparna roll. Han har tidigare bott i Malmö men valt att bosätta sig på en mindre ort, bland annat för att kunna bo billigare. Nu pendlar han med buss två timmar varje dag till jobbet i Lund. Han tänker dra ner på konserter, skivinköp och mat.

– Musik är mitt stora intresse och i princip betyder det att jag inte längre kan ägna mig åt det på samma sätt. Jag behöver även kunna spara lite pengar.

Rekordkrav och rekordmånga strandningar

Ur hyresgästerna perspektiv är årets hyresförhandlingar de tuffaste på 2000-talet.

Och hittills handlar det om historiska hyreshöjningar. Snittet är 4,12 procent, långt över förra årets 1,72 procent. Det visar Hem & Hyras siffror. På förra årets hyreslista stod Emmaboda ut i toppen med en höjning på 4,2 procent. I år får man leta sig ner till plats 142 av 307 för att hitta höjningar på den nivån.

Läs ocksåDe tar hårdaste smällen – därför höjs hyrorna mest för sydskånska hyresgästerKristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

När förhandlingarna drog i gång i höstas gick många bolag ut hårt. De handlade om rekordkrav på över tio procent. Hyresgästföreningen rasade men fastighetsägarna försvarade sig. De behövde täcka sina skenande kostnader. Särskilt skakigt var det i delar av Skåne där man stod inför hot om sexdubblade priser på biogas. I Malmö och Burlöv ville Eon höja priset på fjärrvärme med tjugo procent.

Både Fastighetsägarna och hyresjätten Heimstaden gick ut i media och pratade om hyrespåslag på samma nivåer.

De höga kraven har lett till segdragna förhandlingar och många strandningar. Ett sjuttiotal kommunala bostadsbolag har lämnat förhandlingarna för att låta den partssammansatta Hyresmarknadskommittén avgöra hyran. Tre månader in på året är färre än sex av tio av landets hyresuppgörelser klara, uppger Hyresgästföreningen.

Läs ocksåRekordhöga hyreshöjningar – men nästa år kan bli ännu värreHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Många av överenskommelserna som toppar listan har träffats i Hyresgästföreningens region i södra Skåne där Kenneth Gustavsson är ordförande.

– Det här har varit det tuffaste året av mina 17 år som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Taxekostnaderna har stigit dramatiskt, det är kämpigt för fastighetsägarna också att få ihop ekvationen, säger Kenneth Gustavsson.

Kristoffer Persson i Svedala är inte nöjd.

– Det känns som om man straffar fattiga när man höjer hyran så mycket, säger han.

Hyresgästen Kristoffer Persson i Svedala som får landets högsta hyreshöjning.
Kristoffer Persson har inte kunnat jobba stora delar av livet. Nu har ett heltidsjobb och måste sätta av pengar till sin framtida pension.

”Kunde visat mer hänsyn till den vanliga människan”

Han vet vad han pratar om. Kristoffer Persson har livslång erfarenhet av psykisk ohälsa och har kämpat med depressioner och ångest nästan så länge han kan minnas. Eftersom har inte har kunnat jobba har han levt på existensminimum i många år. Men sedan ett år arbetar han heltid på en psykiatrisk akutvårdsavdelning med att stötta andra som mår dåligt. För första gången i livet har han en lön och får nu ut 20 600 kronor i månaden. Pengarna ska räcka till extra avsättningar till pensionen. Men han har unnat sig en ny svart tvåsitssoffa i skinn, med mugghållare och utfällbara benstöd.

– Jag har börjat på noll eftersom jag inte har arbetat tidigare. Jag har ju inget sparat till min pension till exempel så det måste jag göra nu, annars kommer jag aldrig att klara mig när jag blir gammal. Så även om det är fantastiskt att ha ut över 20 000 kronor i månaden för mig som aldrig har haft någon lön så betyder inte det att jag kan leva i någon form av lyx. Med tanke på att alla priser ökar nu så kunde man visat lite mer hänsyn till den vanliga människan. Tagit sitt samhällsansvar, säger Kristoffer Persson.

Svedalahems vd: ”Hyresgästerna är vinnarna”

Varför behöver just Svedalahem, ett kommunalt bostadsbolag med drygt 1 140 lägenheter, höja hyrorna mest landet?

– Alla hade behövt höja så här mycket. Det finns bostadsrättsföreningar som har fått höja sina månadsavgifter med 30 procent. För vår del är det biogasen som är skillnaden. Under vinterns toppar har priset gått upp med 700 procent. Enligt trepartsöverenskommelsens beräkningar skulle vi ha höjt med 13,6 procent så årets höjning täcker inte våra kostnader, säger Cecilia Önnevik, Svedalahems vd.

Men har ni sämst ekonomi i landet?

– Nej, Svedalahem är ett bra bolag. När man förhandlar tar man hänsyn till de lokala förutsättningarna på orten och förutsättningarna här är ett högt gaspris. Men höjningen är inget hittepå från vår sida utan det har vi förhandlat med Hyresgästföreningen.

Cecilia Önnevik, vd för Svedalahem.
Cecilia Önnevik, Svedalahems vd.

Många hyresgäster har det extra tufft nu. Vad säger du till dem?

– Hela den här lågkonjunkturen drabbar hushållen väldigt hårt. Alla hushåll har det tufft just nu. Men hyresrätten är en fantastisk boendeform, jämfört med det ägda boendet. Och det visar verkligen årets förhandlingar. Hyresgästerna är vinnarna. De som har lån eller betalar sina energipriser direkt eller har behövt göra underhåll, deras boendekostnader har stigit mycket mycket mer, säger Cecilia Önnevik.

Fotnot. I skrivande stund är 57 procent av landets hyror förhandlade, enligt Hyresgästföreningen.

Läs även:
Så förhandlas din hyra! Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna

Fakta: Kristoffer Persson
Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.
Kristoffer Persson odlar sallad, tomat och paprika i köksfönstret.

Ålder: 39 år
Bor: I en hyrestvåa på 58 kvadratmeter i Svedala. I grannhusen bor både föräldrarna och lillebror.
Gör: Jobbar som Peer support/stödperson på en psykiatrisk akutvårdsavdelning. Är ambassadör för ideella organisationen Hjärnkoll som arbetar med psykisk ohälsa.
Intressen: Odling och musik. Samlar på troll.
Tre favoritband: Big fish, Dead Congregation och Björnarna.
Hyra: 4 773 kronor plus kabel-tv 65 kronor.
Årets hyreshöjning: 359 kronor
Månadslön efter skatt: 20 600 kronor
Kvar efter att hyran är betald: 15 762 kronor

Fakta: Hela hyreslistan 2023

 

Fotnot: Siffrorna kommer från Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och bostadsbolagen.
* En del anger snitthöjningen för hela året, andra hur hög höjningen är, oavsett när på året höjningen börjar gälla.
* Fastighetsägarna: De värdar som organisationen företräder på orten.
* Div privata värdar: Ett snitt av vad andra privata värdar höjer hyran med.

Läs också Hur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.