Annons

Hyresfejden fortsätter – Mitthem ger svar på tal

Sundsvall Vd för Mitthem svarar på kritiken från Hyresgästföreningen. Marie Selin anser att förhandlarens uttalanden är fulla av faktafel.
Foto: Åsa Eriksson
Marie Selin, vd för Sundsvalls allmännytta Mitthem AB, ger idag svar på den kritik som riktats mot bostadsbolaget i hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Conny Säker, förhandlare på Hyresgästföreningen har riktat hård kritik mot Mitthem AB, allmännyttan i Sundsvall.

Bostadsbolagets krav på 2,46 procent i hyreshöjning är alldeles för högt anser han. Parterna har träffats vid flera tillfällen utan att kunna enas om årets hyressättning och förhandlingen kommer sannolikt avgöras i Hyresmarknadskommittéen. Liksom i fjol.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

– Sedan 2007 har hyrorna höjts samtidigt som kostnaderna minskats maximalt. Idag är dessutom eltaxan och räntorna låga. Det Mitthem vill göra nu är att ta betalt för ett underhåll de redan fått pengar för. De har skjutit underhållet framför sig och nu ska allt göras i en klump och då ska hyresgästen betala för samma underhåll igen. De borde ha börjat tidigare för att kunna sprida underhållet över en längre tidsperiod, på kanske tio femton år istället. I normala bolag planeras underhållet över femtio år. En dålig förvaltning av pengarna ska inte straffa hyresgästerna, säger Conny Säker i ett tidigare uttalande.

Underhållet som Mitthem nu behöver skjuta till extra pengar för handlar om miljonprogramshusen, vilket utgör cirka 60 procent av antalet lägenheter. Jämfört med andra bostadsbolag är det en stor del av beståndet. Eftersom det är över 40 år sedan husen byggdes behöver de nu ett ordentligt lyft.

Hon anser att Conny Säkers uttalanden är ”fulla med faktafel”.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Förenklar man för mycket blir det olyckligt och det är viktigt att det inte blir några missförstånd mellan oss och hyresgästerna, säger Marie Selin.

– Den hyreshöjning som Mitthem önskar för 2015 motsvarar bara 10-15 procent av det planerade underhållet. En stor del av de ökade kostnaderna kommer att tas av tidigare års hyresintäkter, säger Mitthems vd Marie Selin.

Annons

– Och att vi behöver satsa på underhållet av miljonprogramhusen är naturligtvis inte något som vi insett först nu.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

Varför har man inte budgeterat för det tidigare då?

– Det är inte bara på grund av det ökade underhållet som vi behöver höja hyran utan också för att kostnader som fastighetsskötsel och sophämtning ökar. Varje höst görs en kalkyl som visar på Mitthems intäkter och kostnader som bolaget kommer att ha under nästkommande år. Utifrån denna kalkyl sker sedan förhandlingen om hur nästa års hyresnivå kommer att se ut, därför är det svårt att i förväg veta hur framtida hyreshöjningar kommer att se ut. I ett fastighetsbolag har man inte heller möjlighet att fondera pengar, säger Selin.

Sedan 2009 har det egna kapitalet ökat från 366 miljoner till 435 miljoner 2013. Enligt den senaste årsredovisningen.

Kan man inte plocka ut pengar från det egna kapitalet för att finansiera underhållet?

– Den första januari 2011 tillkom en lag, Allbolagen, som bland annat säger att allmännyttan ska konkurrera på lika villkor som de privata bostadsbolagen och att verksamheten ska drivas enligt affärsmässiga principer. Efter lagens tillkomst är det inte längre möjligt för ägarna att begära tillbaka ägartillskottet. För att möjliggöra en ökad underhållssatsning har därför kommunen sänkt vinstkraven från 30 miljoner till 15 miljoner, säger Selin.

Annons

Om man nu behöver få in extra pengar till att klara ett underhåll utöver det vanliga för de närmaste åren, borde inte hyresgästerna i så fall få en sänkning av hyran när det arbetet är klar, när man passerat ”underhållspuckeln”?

– Under de senaste sex åren har Mitthems hyresgäster fått mindre hyreshöjningar jämfört med övriga landet. Snittet i Sverige för årets yrkande ligger i dagsläget på 2,36% så jag anser inte att årets yrkande ligger högt, säger Marie Selin.

Är det så att ägarna har för höga vinstkrav på Mitthem? Det kanske är en fråga som bör lyftas politiskt?

– Tre procent på det egna kapitalet ligger i linje med övriga marknaden och följer därför Allbolagen, men vi når inte upp till det idag. Resultatet för 2014 landar på 5 miljoner och kravet ligger på 15 miljoner.

Läs också Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan Så mycket höjer värdarna i Västmanland hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.