Hyresförhandling strandad i Kävlinge
KKB gick ut med ett bud på 3 procent i årets hyresförhandling. Hyresgästföreningen kontrade med 0,7 procent. Totalt har parterna träffats fyra gånger. KKB:s sista bud var 2,5 procent men det kunde Hyresgästföreningen inte acceptera. Då strandade KKB förhandlingen som nu överlämnas till Hyresmarknadskommittén.
– Deras slutbud på 2,5 procent kunde vi inte acceptera. Kostnadsökningarna från detta år till nästa år motsvarar inte 2,5 procent. Det är ett fortsatt bra läge för fastighetsägare att driva sina bolag med bra avkastning, säger Hyresgästföreningens förhandlare Fredrik Malmberg.
Mikael Strand är vd vid KKB. Han menar att han och Hyresgästföreningen inte delar uppfattning om vilka parametrar som ska ligga till grund för yrkandena.
– Vi vill gärna komma överens lokalt men efter dessa träffar har vi ingen samsyn om vilka parametrar som ska ligga till grund för yrkan och förhandling.
Kan du ge konkreta exempel?
– En sammanvägd bedömning av flertalet faktorer som förvaltningskvalitet, kundvård, boinflytande, underhållsinsatser, taxekostnader, reparations och underhållsarbete.
Den 15 januari hoppas KKB att ärendet tas upp i Hyresmarknadskommittén och att parterna efter det kan få ett medlingsbud.
Den första januari i år höjdes hyran med 1,6 procent. KKB har cirka 2600 lägenheter.
Hyresmarknadskommittén, HMK, är den instans för tvistlösning som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna. I kommittén ingår representanter för både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo), de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.