Annons

Hyresförhandlingar bröt ihop för 70 000 göteborgare

Göteborg Hyresgästföreningen och Framtidskoncernen i Göteborg kommer inte överens i hyresförhandlingarna. Nu får Hyresmarknadskommittén avgöra hur mycket hyrorna höjs 2018.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Gårdsten är ett av de utsatta områden i Göteborg där Framtiden vill öka tryggheten. Bra, men inte skäl för att höja hyrorna för alla, enligt Hyresgästföreningen.

Parterna står långt ifrån varandra. Framtidskoncernen, som förhandlar för Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder i Göteborg, vill höja hyrorna med 2,95 procent nästa år.

Hyresgästföreningen kan tänka sig att gå med på 0,7 procent.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Trots långa förhandlingar har man inte lyckats enas. Hyresgästföreningens förhandlare Carl-Johan Bergström förklarar det med att Framtidskoncernen ville få ut hyreshöjningar för sådant som inte ska kopplas till de årliga förhandlingarna.

– De vill satsa på utsatta områden. Det är jättebra, men det är i så fall hela stadens ansvar. Det är inte bara deras hyresgäster som ska betala för dessa satsningar.

Men om områdena förbättras, kan det inte motivera höjd hyra?

Annons
Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

– Jo, det skulle det kunna göra, i de områdena, om det leder till höjt bruksvärde där. Men då måste de först ha en dialog med hyresgästerna i dessa områden och komma överens om vad som ska göras, säger Carl-Johan Bergström.

– Problemet är att de inte har sagt vad det är de vill göra. Och att man vill smeta ut höjningarna på alla sina 70 000 hyresgäster, det blir en dubbelbeskattning av dem i så fall.

Tidigare har de fyra kommunala bostadsbolagen förhandlat med Hyresgästföreningen var för sig. Det är nytt för i år att Framtiden förhandlar för hela koncernen och Carl-Johan Bergström tror att det kan vara en förklaring till att man inte kunde komma överens.

Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

– De vi normalt har förhandlat med har bättre kunskap om hur hyreslagstiftningen fungerar, säger han.

Annons

Nu skjuts förhandlingen över till de centrala parterna i Hyresmarknadskommittén, HMK, som kan väntas komma med en lösning i januari.

Hem & Hyra har sökt representanter för Framtiden men ännu inte fått kontakt.

 

Läs också Sveriges största hyresuppgörelse strandar Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.