Annons

Sveriges största hyresförhandling kör fast – för tredje året i rad

Göteborg Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder har avbrutit hyresförhandlingarna – för tredje året på raken. Nu avgörs hyrorna för 73 000 hushåll i Göteborg av Hyresmarknadskommittén i Stockholm.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Nu kommer Hyresmarknadskommittén att bestämma hur stora hyreshöjningarna ska bli hos de kommunala bostadsbolagen i Göteborg.

De kommunala bostadsbolagen i Göteborg har lämnat förhandlingsbordet. Hyrorna för 73 000 hushåll kommer nu att avgöras i Stockholm. Det beskedet har hyresgäster som är medlemmar i Hyresgästföreningen fått i dag.

Det sista förhandlingsmötet hölls i mitten av februari. Hyresmarknadskommittén (HMK) har alltså redan haft frågan på sitt bord ett tag.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

HMK har försökt medla och få parterna tillbaka till bordet, men bostadsbolagen och deras moderkoncern Framtiden AB har sagt nej. Det säger Mahasti Hashemieh, förtroendevald hyresgäst i delegationen som förhandlar med Poseidon.

– Vi hade åtta förhandlingsmöten mellan september och februari. Först vid femte förhandlingstillfället presenterade Poseidon ett yrkande på 3,3 procent. Sedan gick de inte ner något alls från det förrän sista förhandlingsmötet var avslutat. Varken Poseidon eller Framtiden har visat någon större förhandlingsvilja, säger Mahasti Hashemieh.

Poseidons sista bud var 2,95 procent, medan Hyresgästföreningens motbud var 0,4 procent. Det säger Lennart Johansson, som leder Hyresgästföreningens förhandlingar med Poseidon.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

– Vi står väldigt långt i från varandra. Tyvärr är det tredje året i rad som förhandlingarna hamnar hos HMK, säger han.

Precis som de tidigare åren är den stora tvistefrågan själva spelplanen. Vad ska egentligen ligga till grund för hur hyrorna sätts, och vad hör inte dit?

Annons

– Vi har ägnat väldigt mycket tid åt det. Faktorer som nationell ekonomi, räntenivåer och bolagets ekonomi, säger Lennart Johansson.

Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Det här är något som Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna försökt komma överens om på nationell nivå. Men eftersom de förhandlingarna avbrutits så försöker parterna sätta ramarna lokalt i Göteborg.

– Men tolkningarna om vad som ska utgöra plattformen är diametralt olika, säger Lennart Johansson.

Katrin Amgarth är tf pressansvarig för Framtiden-koncernen. Hon säger att parterna helt enkelt inte kan komma överens.

– Då är det inte rimligt att fortsätta. Det är förstås inte bra, men det är bara att konstatera att vi inte lyckades i år heller, säger Katrin Amgarth.

Inte heller har parterna samma syn på hur förhandlingarna ska gå till, rent praktiskt. Hyresgästföreningen vill förhandla för varje bolag separat, medan Framtiden vill hålla förhandlingarna koncerngemensamma och ge alla bolag samma höjning.

Annons

– I år har vi gjort en kombination. Vi har lyssnat på Hyresgästföreningen och haft specifika förhandlingar för varje enskilt bolag. Men vi har ändå haft en gemensam plattform, och nu har vi lagt samma yrkande till HMK för alla bolagen, säger Katrin Amgarth.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Coronakrisen: Västsvenska värdarna som skjuter på hyreshöjningen eller sänker hyran

Så förhandlas din hyra

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den instans för tvistelösning som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna.

I kommittén ingår representanter för både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo), de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Läs också Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad" Skiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.