Hyresförhandlingar med Östersundshem klara för 2020
Hyresgästföreningen och kommunalägda fastighetsbolaget Östersundshem har träffat en överenskommelse om nya hyror.
Från och med 1 mars 2020 höjs hyrorna för berörda hyresgäster i bostadsbolagets 4 000 lägenheter med i snitt 1,75 procent.
Det innebär en extra hundring för en hyresgäst med en nuvarande månadshyra på 6 000 kronor.
Innan förhandlingarna yrkade Östersundshem på en höjning med 3,1 procent.
– Bakgrunden till vårt yrkande om 3,1 procent är bland annat ökade kostnader, säger Östersundshems vd Kenneth Karlsson och radar upp flera exempel.
– Det handlar om fastighetsskötsel, el, avfall, fastighetsavgift, personal och fastighetsunderhåll. Och inte minst VA-taxan som höjs med 10 procent i år.
Förhandlingen med Hyresgästföreningen slutade i en överenskommelse om en höjning på drygt hälften av bostadsbolagets önskan.
Blir det några konsekvenser av att höjningen inte blir lika stor som ni yrkade på från början?
– Att vi inte får full täckning för dessa ökade utgifter innebär att vi inte kan åtgärda vårt ackumulerade underhållsbehov i den takt som krävs, säger Kenneth Karlsson.
Uttalandet förvånar Hasse Dahl på Hyresgästföreningen i Östersund som förhandlat hyrorna å hyresgästernas vägnar.
– Det är viktigt att båda parter i en förhandling visar förståelse för varandras uppdrag och respekterar en träffad överenskommelse, säger han.
– Vi har kommit överens om en hyreshöjning som vi båda ansåg rimlig och som vi gemensamt skrivit under. Att beklaga sig i efterhand över att man inte skulle klara det ackumulerade underhållsbehovet känns märkligt med tanke på att Östersundshem är ett ekonomiskt starkt bolag, fortsätter Hasse Dahl.
Enligt honom är hyresgästerna nära smärttröskeln av vad ekonomin tillåter.
– Om man nu ser att det behövs mer underhåll från en redan hög underhållsbudget då får man leta pengar hos någon annan än hos hyresgästerna. De betalar redan en del av hyran för underhåll. Det är inte hållbart i längden att höja hyrorna med dessa nivåer eftersom många då inte kommer att ha råd att bo.
– I framtida förhandlingar måste vi komma överens om betydligt lägre nivåer för att hyresrätten skall vara ett attraktivt boende. En snitthyresgäst betalar betydligt mer från sin disponibla inkomst idag än i andra boendeformer, säger Hasse Dahl.
Den nya hyreshöjningen träder i kraft 1 mars 2020 och gäller till sista februari 2021.