Hyresförhandlingarna har strandat i Vänersborg
Vänersborgsbostäder aviserade att man ville höja hyrorna för 2023 med 6,4 procent, vilket under förhandlingarna sänktes till 5,98 procent. Hyresgästföreningen å sin sida menar att kravet fortfarande är för högt under en mycket tuff tid för många hyresgäster. Sophia Fors som leder Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp menar att Hyresgästföreningen har varit konstruktiva och försökt hitta lösningar i förhandlingarna men att Vänersborgsbostäder inte velat mötas på en rimlig nivå och heller inte är villiga att fortsätta förhandla.
– Vi har varit beredda att sträcka oss långt och gå med på en ovanligt hög höjning eftersom läget i omvärlden gjort att kostnaderna för bolaget ökat, men vi kan inte gå med på något extremt. Bara en liten hyreshöjning kan vara tufft för dem som inte har några marginaler. Vår uppgift är att få till en överenskommelse som blir skälig för hyresgästerna – för rätten att ha råd att bo kvar.
Gunnar Johansson säger att kostnadsökningarna är så stora att man måste göra en rejäl höjning.
Räntekostnader
– Egentligen skulle vi behöva höja med 7,5 procent bara för att täcka räntekostnaderna, säger han. Och hade inte beräkningsgrunden varit balanserade på de tre senaste åren hade det varit ett krav på en bra bit över tio procent.
Vänersborgsbostäder menar att om man inte får igenom en större höjning kommer underhållet att bli eftersatt.
– Det har vi redan dragit ner på och vi vill verkligen inte dra ner på det ännu mer, säger Gunnar Johansson. Lyckligtvis har vi ägare som inte kräver någon utdelning. Det hade ju gjort det ännu svårare.
Hyresgästföreningen skriver i sitt pressmeddelande att Vänersborgsbostäder och Hyresgästföreningen har olika tolkning av trepartsöverenskommelsen som slöts mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Överenskommelsen innefattar rekommendationer till de lokala parterna och tydliggör vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna om den årliga hyresutvecklingen. Förhoppningen är att det ska leda till en rimlig hyresutveckling och stabila villkor.
Men under förhandlingen har det blivit tydligt att Vänersborgsbostäder och Hyresgästföreningen ser olika på trepartsöverenskommelsen.
– Bolaget hävdar att man strandar förhandlingen för att man vill att Hyresmarknadskommittén prövar hur modellen ska tillämpas. Vi tycker att det är beklagligt eftersom hyresgästerna kommer i kläm, säger Sophia Fors.
Gunnar Johansson tycker att det är beklagligt att man ser så olika på överenskommelsen.
Nu blir det Hyresmarknadskommittén som ska hjälpa parterna att komma överens. Det kan betyda att en hyreshöjning fördröjs och att höjningen kan komma retroaktivt för hyresgästerna och att hyreshöjningen för tidigare månader då läggs på nästkommande månad.
”Stick inte huvudet i sanden”
Hur ska hyresgästerna förbereda sig för en sådan höjning?
– Lägg undan pengar till hyreshöjningen, säger Gunnar Johansson. Det är mitt enda råd.
Tror du att det kommer att resultera i att fler inte har råd att betala sin hyra och hur hanterar ni det i så fall?
– Jag förstår att flera kommer att ha svårt att betala sina hyror. Men då ska man genast kontakta oss och berätta det. Vi kommer säkert att vara mer flexibla. Men det viktiga är att man inte sticker huvudet i sanden, utan att man hör av sig. Då kan vi säkert lösa det, säger Gunnar Johansson.
Hyresgästföreningens Sophia Fors hoppas att man kan komma fram till att hyresgästerna i alla fall slipper retroaktiv höjning:
– Vi hade verkligen hoppats att vi skulle kunna komma överens. När Vänersborgsbostäder nu väljer att lämna förhandlingarna blir det en osäker situation för hyresgästerna. Vi kommer att argumentera för att det inte ska bli några retroaktiva hyreshöjningar, men tyvärr finns den risken i och med att förhandlingarna går till medling och därmed drar ut på tiden, säger Sophia Fors..
Tidigare har Alingsåshem strandat förhandlingarna och även där har man sökt hjälp av Hyresmarknadskommittén.