Hyresförhandlingarna i Kungälv går till medling
I början av november kom Kungälvsbostäder, med runt 2 700 lägenheter, med sitt krav för hyreshöjningar år 2014: 2,8 procent ville bolaget höja hyran med då.
Trots att vi nu är inne i februari har bolaget ännu inte kommit överens med Hyresgästföreningen.
”Ett spel för gallerierna”
Därför har medlare från den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm kopplats in. De väntas lämna ett nytt bud som båda parter får ta ställning till, vilket kan dröja.
– Vi tycker att vi har bjudit till, men har inte kunnat enas om en nivå, säger Kungälvsbostäders vd Bo Genvad.
– Förhandlingarna blir mer ett spel för gallerierna. Känslan är att Hyresgästföreningen vill nå en uppgörelse med ett stort bolag om en liten höjning, och sedan hoppas att det blir riktmärke för andra bolag i regionen, fortsätter han.
”Förhandlar med varje enskilt företag”
Den beskrivningen håller Hyresgästföreningens regionala förhandlingschef Pedram Kouchakpour inte med om alls.
– Det är tråkigt om man ser förhandlingarna så. Det stämmer inte alls att vi väntar in överenskommelser från större bolag. Varje företag ska på egna meriter motivera sina krav på hyreshöjningar. På samma sätt förhandlar vi med varje enskilt företag för sig, säger han.
Förra året stod stiftelsen Kungälvsbostäder för den högsta höjningen bland samtliga kommunala värdar i hela länet, räknat i procent. 3,26 procent låg i toppskiktet även nationellt.
Oenigheter om ekonomin
En höjning på 2,8 procent – som Kungälvsbostäder nu har yrkat på – skulle innebär att en lägenhet som idag har en månadshyra på 5 000 kronor höjs med 140 kronor.
Vd Bo Genvad menar att de pengarna behövs.
– Vi har en smärtgräns för hur lågt vi kan gå, våra kalkyler kommer ändå inte att gå ihop, säger han.
Pedram Kouchakpour är däremot skeptisk.
– Kungälvsbostäder har en bra ekonomi, vilket innebär att de kan ha en bra förvaltning utan högre hyresintäkter. Det är inte bara företagets smärtgräns det handlar om. Det handlar också om var hyresgästernas smärtgräns går.
Det går inte att säga exakt när Hyresmarknadskommittén (HMK) kommer med sitt medlingsbud, men förmodligen kommer det att dröja några veckor. Om parterna fortfarande inte kommer överens går ärendet tillbaka till HMK, som då beslutar om hyresnivån.