Annons

Hyresförhandlingarna i Kiruna strandade: ”De sätter förhandlingssystemet ur spel”

Kiruna Allmännyttiga Kirunabostäder har avbrutit hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. Nu kommer hyran istället att avgöras av Hyresmarknadskommittén.
Foto: Privat
Nicklas Emmoth, ordförande för Hyresgästföreningen i Kiruna är besviken.

Kirunabostäder har yrkat på en hyreshöjning med 5,1 procent.

– Det är kostnadsökningar som vi får 2020 och som vi inte kan påverka. Det handlar om fjärrvärme, renhållning och sådant samt räntekostnader, säger Mats Dahlberg, VD, vid Kirunabostäder.

Läs också600 nya hyreslägenheter i Kiruna – inom loppet av tre år

Under de senaste åren har förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Kirunabostäder strandat flera gånger och gått vidare till Hyresmarknadskommittén för avgörande. Enligt Magnus Westerlund, förhandlare vid Hyresgästföreningen, har det varit Kirunabostäder som har valt att gå den vägen.

– Det tycker vi är jättetråkigt. Det är bättre att förhandlingarna sköts lokalt, nära den verksamhet som berörs. Det är för mig ett bra sätt att vårda den svenska förhandlingsmodellen, säger han.

Förhandlingarna om 2020 års nya hyresnivå startade i december. Därefter har parterna träffats vid fem tillfällen.

Läs också120 lägenheter rivs i Kiruna

I januari sa man från Kirunabostäders sida att man ville ta det till Hyresmarknadskommittén som är parternas gemensamma tvistelösningsorgan. Då blir det istället representanter från Sveriges allmännytta och från Hyresgästföreningens förbundsnivå som blir parter och får förhandla.

Annons

Inte heller där kom parterna överens, så frågan bollades tillbaka till lokal nivå.

– Vi hade hoppats att Kirunabostäder skulle vilja fortsätta förhandla lokalt då, men det ville de inte, säger Magnus Westerlund.

Läs också4000 unga i Kirunas bostadskö

Nicklas Emmoth, ordförande för Hyresgästföreningen i Kiruna, är besviken.

– Jag har suttit med i delegationen för förhandlingarna i flera år och jag ser väl en trend att Kirunabostäder väljer att gå till Hyresmarknadskommittén istället för att förhandla med oss. Jag tycker det är förkastligt. De sätter ju hela förhandlingssystemet ur spel, säger han.

Hyreshöjningarna har de senaste åren i slutändan hamnat på ungefär samma nivå som i övriga landet.

Annons

– Men när Kirunabostäder håller på så här påverkar det ju den enskilde hyresgästen som riskerar att få retroaktiv hyreshöjning. Många lever redan på gränsen, säger Nicklas Emmoth.

Mats Dahlberg, VD för Kirunabostäder, tycker däremot inte att det är så märkligt.

– För att man ska ha en framgångsrik förhandling så måste ju båda parterna närma sig varandra. Vi vill inte heller gå vidare till Hyresmarknadskommittén, det är inget mål för oss. Men om man inte kommer vidare, så är det bättre att låta en tredje part avgöra. I en förhandling kan man inte säga att det är den ena eller andra partnerns fel, utan vi kan bara konstatera att vi inte kommer vidare.

Läs också Höjda hyror i Kiruna Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.