Annons

Hyresförhandlingarna med Gavlegårdarna har strandat

Foto: Lena Mattsson
Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna är inte överens om 2020 års hyresnivå.

I stället är det den centrala hyresmarknadskommittén som ska avgöra den nya hyresnivån för Gavlegårdarnas 30 000 hyresgäster.

Parterna stod mycket långt ifrån varandra i höstens förhandlingar. Gavlegårdarna hade yrkat på att få höja hyrorna med fyra procent. När parterna lämnade förhandlingsbordet stod Gavlegårdarna fast vid sitt utgångsbud. Hyresgästföreningen kontrade däremot med en höjning på 1,33 procent.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi är med på att frånträda förhandlingarna eftersom vi inte ser någon lösning om de inte sänker budet, säger Klas Larsson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Klas Larsson

Gavlegårdarna har ett avkastningskrav från ägarna Gävle kommun på 4,25 procent för att ha råd med nyinvesteringar.

Annons

– Vi kan inte motivera för hyresgästerna att Gavlegårdarna höjer hyran med fyra procent för att ha råd att bygga nytt. Med 1,33 procent har vi täckt in bolagets kostnadsökningar, säger Klas Larsson.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

Det är oklart när HMK kommer med sitt medlingsförslag, men enligt Klas Larsson blir det troligtvis inte förrän efter årsskiftet.

Hem & Hyra har sökt Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson.

Annons

De kommunala bostadsbolag i Gävleborgs län som är klara med sina hyresförhandlingar för 2020 är Nordanstigs Bostäder (1,95 procent), Faxeholmen i Söderhamn (2,1 procent) och Bollnäs Bostäder (2 procent).

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.
Läs också Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Värd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil" Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.