Annons

Hyresförhandlingarna sparade nära 28 miljoner

Västmanland Varje år höjs hyrorna för det flesta hyresgäster. Men om hyrorna inte förhandlades alls skulle de bli avsevärt mycket högre. Hem & Hyra har siffrorna.

Hyrorna höjs och du blir några hundralappar fattigare i månaden. Så brukar det se ut för de flesta hyresgäster varje år. I år var hyreshöjningarna ovanligt låga. I Västmanland fick Arboga Bostäder den högsta höjningen med 1,2 procent.

Bland annat tack vare det låga ränteläget anser flera bostadsbolag att de har råd att hålla  igen på hyreskraven.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Men om bostadsbolagen inte skulle förhandla om hyrorna skulle höjningarna bli ännu högre. Hem & Hyra har granskat årets förhandlingsresultat. Beräknat på typlägenheten har förhandlingarna i regionen Aros-Gävle, där Västmanlands län ingår, sparat  drygt 27,8 miljoner kronor i hyrespengar jämfört med om bolagen hade fått ut vad de yrkade på, utan att förhandla med Hyresgästföreningen.

Störst skillnad mellan hyres­krav och faktisk hyra i Västmanlands län fick Surahammarshus.  Där sänktes hyresyrkandet med 53 procent. I reda pengar blir det runt 490 000 kronor eller 951 kronor per år för en genomsnittlig trea.

Annons

Det finns ytterligare förklaringar till att skillnaderna mellan yrkande och faktisk hyra inte är så stora i år, enligt Mårten Gulin, chef för Hyresgästföreningens förhandlingsenhet i Aros-Gävle.  Till exempel i Håbo förhandlade man i höstas utan traditionellt yrkande. 

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

– Och flera bolag har inte höjt hyrorna alls i år. Men för att det skulle bli så ligger det ju en hel del arbete bakom från Hyresgästföreningens sida, säger han.

Annons

Så mycket sparade hyresförhandlingarna i Västmanland.
(Skinnskattebergs hyror för 2015 är inte klara än, därför saknas de i tabellen.)

Läs ocksåVärden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran. Man ser bara huvudet och axlarna på honom.
Bolag Besparing totalt 2015 i kronor Besparing i procent
Surahammarshus 491 000 53
Arbogabostäder 204 000 48
Kungsörs Fastighets AB 602 000 47
Hallstahem         1 miljon 44
Mimer 5,3 miljoner 42
Salabostäder     1,1 miljon 34
NVK Fagersta 87 000 33
Köpings Bostad AB 793 000 32
NVK Norberg 166 000 32

Läs också Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.