Hyresförhandlingarna i Umeå har strandat
Jerker Eriksson, VD vid Bostaden, berättar att de hade ett ursprungligt yrkande på 3,49 procent, vilket han menar ligger i nivå med marknadens övriga aktörer.
– Vi har haft ett bra förhandlingsklimat och diskuterat olika nivåer, men vi lyckas inte enas om en slutlig nivå, säger han.
Efter fyra, fem träffar har de beslutat att vända sig till Hyresmarknadskommittén och invänta ett medlingsbud från dem.
– Det en möjlighet som vi har och kan nyttja vid vissa tillfällen. Det är ingen dramatik, utan kan vara bra att få en oberoende som får titta på det.
Charlotte Lundberg Jonsson har tillsammans med en förhandlingsdelegation förhandlat för Hyresgästföreningens räkning.
– Vi har haft en bra dialog och bra diskussioner. Sedan har vi och Bostaden inte samma syn på hur stora höjningar som är nödvändiga för att de ska klara att sköta drift och underhåll på ett bra vis.
Att de gick vidare till Hyresmarknadskommittén var ett gemensamt beslut.
– Det är tråkigt att det drar ut på tiden men det är viktigare att vi får en överenskommelse på en bra nivå än en snabb överenskommelse, för hyresgästerna ska ju leva med den här hyreshöjningen i framtiden.
Nu inväntar de Hyresmarknadskommitténs medlingsbud som parterna får att ta ställning till.
När hoppas ni att det ska bli klart?
– Det kan jag inte svara på, men jag tror att vi kan förvänta oss ett svar i slutet på våren. Om parterna godkänner medlingsbudet går det snabbare, annars ska Hyresmarknadskommittén fatta beslut och då tar det väl lite längre tid.
En risk är nu att hyresgästerna får en retroaktiv hyreshöjning.
– Men det beror på vad vi bestämmer, om vi ska ta ut hyran retroaktivt eller inte, säger Jerker Eriksson, Bostaden.
Totalt berörs 14 000 lägenheter i Umeå.