Annons

Fick halv miljon för sjukbluffen – avslöjades av Facebookfilm

Södertälje Enligt sjukintyget kan hon inte gå utan kryckor. Men bilder och filmer visar när hon både jobbar och dansar. Kvinnan åtalas för att ha lurat till sig över en halv miljon i bidrag.

Bilder och filmer visar en kvinna som dansar, rör sig obehindrat och lyfter ett barn högt upp i luften. Helt vanliga filmer och bilder på Facebook kan tyckas. Men det är det inte. Kvinnan på bilderna står åtalad för grovt bidragsbrott vid Södertälje tingsrätt och krävs på 564 000 kronor av socialtjänsten i Södertälje, som hon misstänks ha lurat under fem år. Pengar som har gått till hyra och andra kostnader.  I polisförhör förnekar kvinnan brott.

Enligt läkarintygen är hon 100 procent sjukskriven, saknar helt arbetsförmåga, har dålig balans, ramlar ofta och kan i princip inte röra sig. Hon uppges enligt läkarintygen ha svårt att gå även med kryckor.

Läs ocksåHyresgäster misstänks ha blåst socialtjänsten på sex miljoner

Men polisens spaning och en förundersökning på över 700 sidor visar att den bilden stämmer dåligt med verkligheten. Bilderna, filmerna och en rad vittnen i förundersökningen avslöjar tvärtom att kvinnan rör sig obehindrat utan hjälpmedel.

Polisen uppger att kvinnan rör sig obehindrat vid såväl husrannsakan, när hon stoppas i bil av polis och när hon arbetar. Ett annat exempel är när spanare ser kvinnan i en trappuppgång där hon går helt utan besvär och utan kryckor. Ända tills hon känner igen polisen. Då börjar hon i stället halta kraftigt och är tvungen att hålla sig i väggen. ”Det behöver knappast tilläggas att det av mig uppfattades som ett överspelat skådespeleri”, skriver polisen.

Polisens spaning och vittnen bekräftar också att kvinnan jobbar i sonens butik. Men det verkar inte vara det enda jobbet hon har. En bild från kvinnas mobil visar hur hon kommunicerar med en kioskägare via sms. ”Hej kan du jobba söndag o måndag” ”Ja. . Det kan. Jag.” ”Ok vi ses”. I förhör hävdar kvinnan att det rör sig om en praktikplats.

Läs ocksåHyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter"

Vid husrannsakan i kvinnans lägenhet hittas också dokument från ytterligare en kiosk och beställningslistor för cigaretter och andra varor. På hennes nyckelknippa hänger en bilnyckel till en bil hon använder men hävdar att hon bara lånar. Hon säger sig inte heller äga de smycken, värda 75 000 kronor, som hittas i lägenheten utan menar att hon förvarar dem åt sin bror.

Annons

Kvinnan som nu åtalas ingick i Hem & Hyras granskning av bostadsrelaterat bidragsfusk i Södertälje. Då var hon en i raden av många polisanmälningar som socialtjänsten gjort genom åren. Sedan dess har socialtjänsten fortsatt att jobba mot det bostadsrelaterade bidragsfusket. I år har 13 polisanmälningar gjorts.

Anna Flink, chef för försörjningsstöd på Södertälje kommun, välkomnar åtalet mot kvinnan.
– Bidrag ska gå till dem som bäst behöver det så vi är nöjda med åtalet. Det är ett kvitto på att vi gör rätt, säger hon.

Läs ocksåFalska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landetSiluettbilder samt Försäkringskassan och polisen för att illustrera bidragsbrott kopplat till bostadsbidrag.

Med Anna Flink vid rodret har Södertälje kommun satsat hårt på att utreda misstänkt bidragsfusk de senaste åren. Förutom en mängd polisanmälningar har arbetet haft en avskräckande effekt.
– Efter att vi börjat ställa fler frågor när vi misstänker fusk så drar många tillbaka sin bidragsansökan. Vi har minskat våra utbetalningar med en miljon kronor i månaden sedan vi började jobba mer systematiskt. Men det är viktigt att komma ihåg att de flesta som kommer till oss behöver hjälp, säger Anna Flink.

Att Södertälje fokuserar på att komma åt bidragsfusket syns i statistiken. Stockholm Stad med en miljon invånare gjorde 22 polisanmälningar under 2018 medan Södertälje med 70 000 invånare gjorde nästan lika många, 16 stycken.
– Generellt så tycker jag att många kommuner är flata mot de som fuskar, konsekvensen är att pengarna inte går till rätt personer, säger Anna Flink.

Och fusk med socialbidrag är inget Södertäljefenomen. En ny rapport om välfärdsfusk av den förre S-ministern Sven-Erik Österberg slår fast att 550 miljoner kronor i socialbidrag betalades ut felaktigt i Sverige förra året. Den åtalade kvinnan i Södertälje har fått över en halv miljon till hyra och andra kostnader. En grundförutsättning för att den misstänka kvinnan har kunnat få socialbidrag är läkarintyg som intygar att hon har helt nedsatt arbetsförmåga och inte kan jobba alls.

Annons

Enligt läkarintygen är kvinnan sjukskriven 100 procent och arbetsförmågan helt nedsatt ”Svårt att gå även med kryckor”, står det. När polisen visar kvinnans läkare en film från ett bröllop där kvinnan dansar och rör sig obehindrat utan kryckor reagerar läkaren med förvåning. ”Det är som en annan människa i videon”, säger hon.

Läkaren får också frågan om hon kan ha blivit lurad av kvinnan.

”Ja” svarar läkaren.

Hem & Hyra har vid upprepade tillfällen sökt kvinnan för att be henne kommentera åtalet, men hon har inte gått att nå.

Fakta: Så många sökte bidrag

År 2018 sökte 1 800 personer försörjningsstöd i Södertälje, 16 polisanmälningar gjordes.

Läs också Vädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren 800 lägenheter upptäckta i svartuthyrning: pensionär skrev på hyreskontraktet - och flyttade utomlands

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.