Hyresgäst anklagas för vanvård efter 20 års rökning i lägenheten – får bo kvar
Den äldre kvinnan flyttade in i lägenheten i Jönköping för 24 år sedan. För ett par år sedan började klagomål komma in till hyresvärden från grannar om att det sipprade in rök hos dem och att det även luktade rök i trapphuset. När hyresvärden lät en saneringsfirma besiktiga lägenheten upptäcktes att den påverkats rejält av att kvinnan rökt inomhus under alla dessa år. I rapporten står bland annat att väggar, hyllor och skåpsluckor är nikotingula och att det även luktar starkt av nikotin. Men hur stor skada som lägenheten tagit, och vilka konsekvenser detta borde få, är hyresgästen och hyresvärden oense om.
Saneringsfirman gör bedömningen att det krävs en totalrenovering, något som enligt en offert skulle kosta drygt 1,5 miljoner kronor. Samtidigt har lägenheten inte genomgått några större renoveringar sedan kvinnan flyttade in.
Hyresvärden, en bostadsrättsförening, sa upp hyreskontraktet. Värden menade att vanvården och störningarna är så allvarliga att kvinnan inte kan få bo kvar.
”Otroligt glad”
Ärendet hamnade hos hyresnämnden, som konstaterar att kvinnan har orsakat omfattande skador i lägenheten men att det inte ska räknas som vanvård. Hon bedöms inte heller ha stört grannarna så mycket att det ska kosta henne kontraktet. Det är tillåtet att röka i sin lägenhet och hon får därför bo kvar. Beslutet överklagades till hovrätten som gör samma bedömning.
— Jag är otroligt glad över det här beslutet, för det handlar om en hyresgäst som blivit ganska hårt ansatt utan att det finns fog för det. Det är inte förbjudet att röka i sin lägenhet om man städar och vädrar regelbundet, säger hyresgästens ombud Ena Hodzic, som är jurist på Hyresgästföreningen.
Hon konstaterar att den allmänna inställningen till rökning i samhället har förändrats mycket sedan kvinnan flyttade in i sin lägenhet och att praxis kan vara på väg att ändras.
— Det är en intressant dom eftersom frågan är så aktuell. Jag tycker att det är bra att även hovrätten beaktar hur man såg på rökning på den tiden, för 24 år sedan. Att man tittar på omständigheterna i det specifika fallet och inte bara på rökningen i sig.
Hovrätten tar bland annat fasta på vittnesmål om att kvinnan är mycket ordningsam och har varit noga med att vädra och torka av ytskikt i lägenheten.
Kvinnan har nu slutat röka och vid hyresnämndens sammanträde vittnade flera grannar om att problemen med röklukt i huset minskat.
”Sönderrökt”
Hyresvärdens ombud, advokat Jonas Ågren, är inte lika nöjd med beslutet.
— Vi gillar det inte. Här har vi har en lägenhet som är sönderrökt och som bedöms kosta en och en halv miljon kronor att renovera. Men både hyresnämnden och hovrätten säger att det är tillåtet att röka i lägenheten.
Är det för svårt att vräka rökare, som du ser det?
— Hyreslagstiftningen är ju en skyddslagstiftning till stor del, för att skydda hyresgästen. Så det ska ju till väldigt allvarliga överträdelser och det är väl okej. Men vi tyckte ändå att den här lägenheten var så pass förstörd att vi ville pröva detta, säger Jonas Ågren.
Hovrättens beslut kan inte överklagas. Jonas Ågren har ännu inte diskuterat med hyresvärden om det finns några andra åtgärder som kan bli aktuella.
— Alltså någon gång måste ju den där lägenheten saneras. Så är det ju. Enligt saneringsföretaget räcker det inte bara med att åtgärda ytskikten. Det har rökts så mycket att det har gått in i isoleringen bland annat. Man behöver byta även bärande delar och fönstren till exempel. Om man bara åtgärdar ytskikten så kommer man inte åt lukten, säger han.
Det förekommer att hyresgäster vid utflyttning krävs på ersättning för skador. Det kan vara kopplat till rökning men också handla om helt andra saker. Om det kan bli aktuellt med ett sådant krav i det här fallet kan Jonas Ågren inte uttala sig om i dagsläget.
— Skulle det bli även en sådan prövning så känner jag mig trygg eftersom hovrätten konstaterar att hyresgästen har gjort det som förväntas av henne, säger Ena Hodzic.
- Sedan några år tillbaka råder rökförbud på många platser dit allmänheten har tillträde. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning gäller inte det till exempel trapphus i hyresfastigheter.
- Generellt sett är det tillåtet att röka i sin bostad. Det finns ingen lag som förbjuder det. Undantag är allergiboenden. Där förbjuder man i regel rökning, parfymer, husdjur och starka lukter. Däremot är det inte tillåtet att störa sina grannar med rökning.
- Det blir allt vanligare att hyresvärdar skriver in i hyresavtalet att rökning inte är tillåten. Detta trots att lagstödet är svagt.
- Rökning är ett av de områden där samhällets normer ändrats allra snabbast, enligt Pontus Strimling som forskar om hur normer skapas och förändras.
Källor: Folkhälsomyndigheten och Hyresgästföreningen.