Hyresgäst betalade kvarts miljon i förskottshyra
Genom en annons på Blocket fick kvinnan kontakt med mannen som ville hyra ut en nybyggd fyra på 95 kvadrat i ett nybyggt område längs Lidingös södra kaj.
När hon skrev kontrakt i juni 2016 gjorde hon samtidigt en stor överföring till ägarens konto på över en kvarts miljon kronor – en hel årshyra i förskott. Det handlade om 240 000 kronor i hyra och 20 000 kronor i deposition för lägenheten.
– Egentligen gör man inte så, det var dumt gjort av mig, men jag behövde en lägenhet och han hade fler intressenter på gång. Att han fick hyran i förväg var inte fel för honom, säger kvinnan.
– Det är anmärkningsvärt med så många förskottshyror och så höga summor. Jag kan inte minnas att jag hört talas om något liknande tidigare, säger Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Candler.
Han konstaterar att det här är ett exempel på vad som kan hända när det råder akut bostadsbrist.
Året därpå betalade kvinnan en årshyra i förskott igen. Den här gången i två omgångar.
Tredje året förklarade hon att hon inte kunde betala hyran årsvis längre.
– Jag försökte få ner hyran till 15 000 kronor. Han ville höja i stället till 25 000 kronor. Han sa att han kunde ge mig ”rabatt” genom att låta mig betala kvartalsvis i fortsättningen.
Kvinnan betalade tre månadshyror i förskott i juni samma år. Hon sa att hon fortsättningsvis ville betala varje månad i stället.
Hon berättar att hon hade svårt att få ihop ekonomin och i oktober 2018 betalade hon 15 000 kronor till ägaren.
– Jag låg efter med 5 000 kronor. Då skickade han mig till Kronofogden. Han ville att jag skulle flytta direkt.
Ägaren förklarar att kvinnan slutade att betala hyra.
– Hon var omöjlig att få tag på för att få en förklaring till varför hyran uteblev. Vår jurist rekommenderade då att vräka henne.
Ägaren tog depositionen som den sista hyran och den 1 december 2018 var kvinnan tvungen att lämna lägenheten.
– Jag slutade aldrig kommunicera med ägaren. Det var i själva verket han som vägrade svara på mina försök att kontakta honom, säger hyresgästen.
I oktober 2018 vände sig kvinnan till hyresnämnden. Fem månader senare skriver hon att hon betalat för hög hyra under de år hon hyrt och vill kräva tillbaka 145 000 kronor.
– Jag ansöker om återbetalning av hyra. Jag anser att 15 000 kronor är en mer rimlig hyra, säger hon.
Siffror från Hyresgästföreningen visar att jämfört med andra hyror i området skulle lägenhetens hyra hamna på runt 16 000 kronor i månaden.
Johan Candler påpekar att hyresgästen endast är skyldig att betala en hyra i taget under tiden som lägenheten hyrs. Men i det här fallet handlar det om förskottshyra innan kontraktsskrivning och det är en situation som inte regleras i hyreslagen.
Andrahandshyresgäster kan kräva tillbaka överhyra, men i det här fallet betraktas kvinnan som förstahandshyresgäst eftersom hon hyr en så kallad ägarlägenhet. Det är en ovanlig boendeform i Sverige, som kan jämföras med ägandet av en villa.
– Om hyresförhållandet pågår kan hyresgästen gå till hyresnämnden och begära en hyressänkning för framtiden, men överhyra kan som huvudregel inte krävas tillbaka av en förstahandshyresgäst, säger Johan Candler.
Ärendet var uppe i hyresnämnden i slutet av maj i år men avskrevs för att ingen av parterna var närvarande. Nu har kvinnan överklagat och vill att hovrätten prövar ärendet.
– Med förbehåll för att jag inte känner till alla detaljer i fallet så tror jag tyvärr att det blir svårt för hyresgästen att så här i efterhand reparera det som skett, säger Johan Candler.