Annons

Hyresgäst blåste Försäkringskassan 61 gånger – så avslöjades bostadsfusket

Stockholm En kvinna lurade till sig 288 000 kronor genom att hävda att hon bodde ensam med sina barn i lägenheten. Men efter att åklagaren visat att hennes före detta mans mobil ofta var uppkopplad till en mobilmast vid kvinnans lägenhet avslöjades att de var sambos. Nu döms hon till villkorlig dom och 5 000 kronor i dagsböter enligt en dom i Svea hovrätt.
Foto: Kristina Wahlgren/Kenneth Samuelsson
Bidragsfusket avslöjades när polisen såg att mannens mobil ofta var uppkopplad nära lägenheten han hävdade att han inte bodde i.

Under tre års tid hävdade kvinnan att hon bodde själv med sina barn i fyrarummaren i Hässelby och därför behövde hjälp med pengar till bland annat hyran. Mellan 2017 och 2020 fick hon ut 334 550 kronor i underhållsstöd och bostadsbidrag av Försäkringskassan.

Men i en anonym avslöjades att kvinnan inte alls var ensamstående utan alltid hade bott i lägenheten med sin man och hade fuskat till sig bidrag i alla år när hon sökt bidrag som ensamstående och inte som sambos.

I tingsrätten dömdes kvinnan till bidragsbrott vid 73 tillfällen och 5 000 kronor i dagsböter. Förutom att Försäkringskassan stoppade utbetalningarna så ska kvinnan också betala tillbaka 358 145 kronor till försäkringskassan.

Mannens mobilsurfande tungt bevis

Av domen framgår att mannen och kvinnan tidigare varit folkbokförda båda två i Hässelbylägenheten och då fått bostadsbidrag. Men under de tre åren fusket pågick var mannen folkbokförd i en lägenhet i Sundbyberg där en annan familj också var folkbokförd.

Under tiden paret hävde att de hade bott isär så har de fört över pengar till varandra vid många tillfällen, både till olika konton och betalningar via Swish. Mannen betalade också räkningen för kvinnans bredband, sammantaget menade åklagaren att detta talar för att paret hade gemensam ekonomi.

Men det som kom att vara direkt avgörande till att tingsrätten slog fast att paret var sambos och fällde kvinnan för bidragsfusk var mannens flitiga användande av BankID på sin mobiltelefon. För trots att kvinnan hävdar att paret inte alls bott ihop under flera år så kunde åklagaren visa att mannen under flera års tid ofta varit uppkopplad mot sina BankID i kvinnans lägenhet.

Mannens sex mobiler kopplas till kvinnans  lägenhet

I förundersökningen finns långa listor med olika tidpunkter när mannens mobil varit uppkopplad mot BankID på sex olika mobiltelefoner på en mobilmast vid kvinnans adress eller samma Wifi som kvinnan.

Kvinnan själv förklarar det hela med att mannen inte haft BankID installerat på sin egen mobiltelefon utan på en telefon som alltid legat i hennes lägenhet, en uppgift som ”tingsrätten ser som så osannolik att den kan lämnas utan avseende”.

Hon menar att skälet till att mannen varit i hennes lägenhet är att han tagit hand om barnen. Pengarna som förts över mellan parterna hävdar hon är lån till bland annat hyra som sedan betalats tillbaka. I polisförhör berättar kvinnan också att hon och hennes före detta make blev tillsammans igen 2020 efter att fusket uppdagades och utbetalningarna stoppades. Han flyttade då också tillbaka till lägenheten.

Frikändes från 12 fall av bidragsbrott

Kvinnans försvar menar att det är en stor brist att kvinnans före detta make eller de personer som han ska ha bott hos inte har förhörts och att utredningen därför inte kan leda till en fällande dom. Något som inte tingsrätten lyssnade på.

I tingsrätten dömdes hon för att ha begått bidragsbrott vid 73 tillfällen. Men när hon överklagade till hovrätten så frikändes hon från 12 av bidragsbrotten, eftersom hovrätten inte tycker att bevisen är tillräckligt starka för att hon ska fuskat i de fallen.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.