Nya siffror: Tuffare att hyra av bostadsrättsförening – Eva fick gift i brevinkastet
Eva låg och ammade sitt minsta barn när hon hörde ett gnissel i hallen och att hunden markerade. Hon gick upp och fick se ett vitt pulver kastas in genom brevinkastet.
Utanför stod en representant för bostadsrättsföreningens styrelse.
– När jag slet upp dörren och skrek åt henne vände hon om och sprang uppför trappan. Pulvret visade sig vara råttgift.
Vad kände du då?
– Ärligt talat ville jag vrida nacken av henne. Jag hade små barn, en hund och två katter. Om de hade fått i sig av råttgiftet hade de kunnat dö. Det går inte att förklara hur arg jag blev.
Det här är bara en av många trakasserier som Eva Hildéns familj råkade ut för efter att deras hyreshus såldes till grannarna. Och hon är bara en av många hyresgäster som har dåliga erfarenheter av att hyra av en bostadsrättsförening.
Unik statistik
Sedan 2002 har kommunala bostadsbolag sålt fastigheter med över 46 000 lägenheter till bostadsrättsföreningar. Ytterligare tiotusentals hyresrätter har omvandlats till bostadsrätt före 2002 och när privatvärdar har sålt för ombildning.
De boende som vill och har råd har kunnat köpa sina lägenheter. De andra har kunnat bo kvar med bostadsrättsföreningen – alltså grannarna – som hyresvärd. Ibland kallas de resthyresgäster.
Det finns ingen officiell statistik över hur många dessa är, men bostadssajten Booli listar uppgifter från årsredovisningar för så gott som samtliga bostadsrättsföreningar i landet. För Hem & Hyras räkning har de tagit fram statistik som visar att bostadsrättsföreningarna tillsammans hade nästan 17 000 hyreslägenheter år 2019.
Antal hyresrätter i bostadsrättsföreningar
Det innebär att av landets 1,9 miljoner hyresrätter ägs 0,9 procent av bostadsrättsföreningar. Men en betydligt större andel – 4,4 procent – av alla medlemmar som söker hjälp hos Hyresgästföreningen hyr av en bostadsrättsförening och även i hyresnämnderna är de överrepresenterade.
Hem & Hyra har sammanställt alla ärenden från 2020 där hyresvärden vänder sig till hyresnämnden för att få avsluta ett hyresavtal och tvinga hyresgästen att flytta. 3,6 procent av ansökningarna kom från bostadsrättsföreningar, vilket alltså ska jämföras med att de bara äger 0,9 procent av landets hyresrätter. Man kan säga att resthyresgäster löper fyra gånger större risk än andra att dras till hyresnämnden med hot om vräkning.
Vill sälja lägenheten
Mikael Areskog, gruppchef på juridiska enheten på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att det finns ett tydligt ekonomiskt incitament för föreningar att bli av med sina hyresgäster. Då kan de sälja lägenheten och förbättra föreningens ekonomi.
– Det finns de som bara ser pengar. Vid minsta misskötsamhet, som en vanlig hyresvärd kanske skulle ha överseende med, kan de direkt säga upp hyresgästen. I hyresnämnden är de öppna med att de vill sälja lägenheten för att få in pengar.
Det förekommer också att föreningen köper ut hyresgästen för rejäla belopp, då lägenheten sedan kan säljas för ännu mer som bostadsrätt. En sådan avflyttningsersättning är laglig och förekommer då och då, enligt Mikael Areskog.
– Om de har sagt upp hyresgästen på goda grunder och erbjuder ersättning för att få en snabb lösning så kanske det kan vara positivt för båda parter. Men hyresgästen kan också känna sig trakasserad, man känner att man bara har fiender omkring sig, som vill bli av med en.
Mikael Areskog framhåller att inte alla föreningar missköter sig som hyresvärdar. En del är väldigt måna om sina hyresgäster och de kan vara mer generösa än vad som krävs.
– Men oavsett om föreningen är snällt eller illvilligt inställd, är det många som inte vet vad som gäller enligt hyreslagen. Till exempel vad man kan säga upp en hyresgäst för eller vilka skyldigheter man har som hyresvärd.
De vanligaste ärendena om bostadsrättsföreningar
Det allra vanligaste klagomålet till Hyresgästföreningen från “resthyresgäster” gäller brister i lägenheten. Bostadsrättsinnehavare, som själva måste bekosta allt underhåll i sina lägenheter, vill inte alltid vara med och betala för reparationer eller nya tapeter hos hyresgästen.
– Jag har ett sådant ärende nu. Föreningen hävdar att hyresgästen har orsakat slitaget, men det är helt enkelt väldigt gamla tapeter, golv och snickerier och föreningen har inte utfört normalt underhåll. En vanlig fastighetsägare räknar med att underhålla sina fastigheter, men en del bostadsrättsföreningar vill inte bekosta det, säger Mikael Areskog.
Hakkors på dörren
Eva Hildén i Malmö känner mycket väl igen det problemet. Hennes anmälningar om mögel i kök och badrum lämnades utan åtgärd och när kyl och frys och ugn gick sönder fick hon köpa nytt själv, trots att det är föreningens ansvar. Men i hennes fall var det största problemet att hon och barnen kände sig trakasserade.
Eva Hildén berättar om rättsprocesser och anonyma anmälningar, om textilfärg som hällts i tvättmedelsfacken och förstört hennes tvätt, om uppskurna cykeldäck och avklippta bromsvajrar, upprispad bil, urkopplad porttelefon och flera andra händelser som hon kopplar till en tidigare representant för föreningen.
Värst ändå var nog vad äldste sonen upptäckte en morgon när han skulle gå till skolan.
– Då såg han att någon hade ristat in ett hakkors på dörren under natten. Jag är från Colombia, men talar perfekt svenska och lever som alla andra här. Det känns jävligt kränkande när man blir utsatt för att man har ett annorlunda utseende. Jag är vuxen och kan ta det, men jag accepterar inte att mina barn ska få uppleva sådant i sitt eget hem, säger Eva Hildén
Vägrar att flytta
Hon har polisanmält flera av händelserna, men förundersökning har inte inletts, med motiveringar som: ”Det går ej att utreda vem som målat hakkorset på målsägandes dörr”. I stället accelererade det med hot mot barnen ända tills för något år sedan, då den utpekade grannen flyttade.
Nu är det lugnt och den nya styrelsen har tagit tag i problemen med mögel och annat. Trots allt som har hänt är Eva Hildén glad att hon bor kvar som hyresgäst.
– Jag ville inte köpa för jag tycker det ska finnas möjlighet för alla att bo här i Slottsstaden, det ska inte vara en klassfråga. Vi kommer inte att flytta på oss. Det är två minuter till havet och nära där jag växte upp och jag vill att mina barn också ska få växa upp här.
Lagen. Du har precis samma rättigheter och skyldigheter som alla andra hyresgäster. Det gäller till exempel andrahandsuthyrning, bytesrätt och hyresfrågor. Hyreslagen och hyresförhandlingslagen gäller och tvister avgörs i hyresnämnden.
Underhåll. Bostadsrättsföreningen är skyldig att underhålla lägenheten på samma sätt som alla andra hyresvärdar. Den ska åtgärda fel och brister som inte beror på hyresgästens onormala användning. Du kan ha rätt till hyresnedsättning under tiden.
Hyran. Många bostadsrättsföreningar har ingen förhandlingsordning med Hyresgästföreningen. Om du får meddelande om en hyreshöjning kan du kontakta Hyresgästföreningen för en bedömning om höjningen är rimlig och hjälp med eventuell förhandling.
Uppsägning. Var noga med att betala hyran i tid, inte hyra ut i andra hand utan lov eller göra annat som kan vara legitima skäl för uppsägning. Dina grannar kan enklare ha koll på dig än vad en anonym hyresvärd har – och de kan ha intresse av att få sälja din lägenhet. Men så länge du uppfyller dina skyldigheter sitter du säkert. Kontakta Hyresgästföreningen om du får en uppsägning.
Städdagar. Du har ingen skyldighet att delta vid städdagar, trappstädning eller annat som föreningen kan besluta om att medlemmarna ska sköta.
Renovering. Föreningen har inte någon skyldighet att stå för evakuering. Om hyresgästen drabbas av skada genom sådana arbeten kan dock hyresvärden i vissa fall vara skyldig att stå för dessa.