Annons

Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år

Uppsala I ett och ett halvt år betalade andrahandshyresgästen dubbelt så mycket i hyra som han skulle ha gjort. Nu måste hans värd betala tillbaka 100 000 kronor, enligt ett beslut i hyresnämnden. "Hyresvärden har haft alla chanser i världen att ordna upp det här", säger hyresgästens juridiska ombud Erik Ahlsten.
En man i rötblårutig skjorta står på en balkong med ena armen på räcket. Han tittar in i kameran och ser allvarlig ut. Han har mellanbrunt hår kammat åt sidan. I bakgrunden husfasader och hustak.
Foto: Petra Marandi Roos
Erik Ahlsten, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, företrädde mannen i hyresnämnden.

För andrahandslägenheten i Eriksberg i Uppsala betalade hyresgästen 12 000 kronor i månaden. Men den egentliga hyran, som Hyresgästföreningen och fastighetsägaren förhandlat fram, låg på 6 700 kronor. Mannen ansökte till hyresnämnden om att få tillbaka det som han betalat för mycket. Hyresnämnden gav honom rätt och beslutade att förstahandshyresgästen måste tillbaka 100 000 kronor i överhyra till honom. Summan är stor men inget rekord. I maj till exempel rapporterade Hem & Hyra om en familj som fick tillbaka 183 000 kronor i överhyra. 

Enligt Hyresgästföreningens jurist Erik Ahlsten, som företrädde mannen i hyresnämnden, kommer den faktiska summan som han får tillbaka bli större än så.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Hyresnämnden i Västerås beslutade att hyresgästen ska få tillbaka 100 000 kronor.

– Eftersom hyresvärden måste betala ränta kommer han få tillbaka 120-130 000 kronor. Hyresvärden har haft alla chanser i världen att ordna upp det här tidigare, då hade hon sluppit betala ränta.

Hyresvärden svarade inte

Enligt Erik Ahlsten hade hyresgästen råkat få se en hyresavi från sin hyresvärd med den rätta hyran på. Han ringde då till Hyresgästföreningens rådgivning.

– Han fick rådet att skriva till hyresvärden och begära tillbaka pengarna, men hon svarade inte. Det var då han kontaktade juridiska enheten.

Läs ocksåVärd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil"Lars Johansson, hyresgäst hos Husia AB i Lysekil.

Hyresvärden dök inte upp till sammanträdet i hyresnämnden. Men hon har tidigare hävdat att på marknaden för andrahandslägenheter ligger hyran på denna nivå. Enligt hennes version ville hon ta ut bara 11 000 kronor i månadshyra, men det var hyresgästen som insisterade på att betala 12 000.

Annons

Krävde hyresgästen på pengar

Kvinnan hade också motkrav på hyresgästen på totalt 35 000 kronor för hushållsel, byte av lås, kostnad för hemförsäkring och städning. Hyresgästen bestred de kostnaderna. Till exempel städningen hade hyresvärden själv sagt att hon skulle ta hand om via en städfirma.

Hyresnämnden slog dock fast att det var rätt att kräva hyresgästen på 8 700 kronor för elräkningar, som hyresvärden hade betalat in. Därför får han tillbaka 100 000 kronor i stället för 107 000 kronor som Erik Ahlsten först yrkade på.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Om hyresvärden inte kan betala tillbaka summan kan hyresgästen vända sig till Kronofogden.

– Där finns också möjlighet att lägga upp en avbetalningsplan, säger Erik Ahlsten.

Beslutet kan överklagas senast den 14 oktober.

Annons

Hem & Hyra har försökt att nå hyresgästen och hyresvärden.

Misstänker du att du betalar för mycket i hyra? Så här gör du för att kräva tillbaka överhyra. 

 

Fakta: Så får du tillbaka överhyra

Den som hyr ut sin hyreslägenhet fullt möblerat får som mest lägga på 15 procent, sett till förstahandshyran. Till detta tillkommer extrakostnader för exempelvis parkering, bredband eller elektricitet som andrahandshyresgästen ska stå för.

Den som har betalat för mycket kan i efterhand få tillbaka pengar. Man måste då vända sig till domstol inom tre månader från tidpunkten då man lämnat lägenheten. På det sättet är det möjligt att få tillbaka överhyra för som mest 24 månader bakåt i tiden.

Hyresgäster som vill få tillbaka pengar måste vända sig till hyresnämnden för att få sin sak prövad. Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få juridisk hjälp med att driva sitt återbetalningskrav i nämnden. Man kan även vända sig till en privat jurist, eller driva kravet på egen hand.

För att du ska kunna få tillbaka pengar är det viktigt att det finns bevis på vad som har hänt. Dokument som är bra att ha är ditt andrahandskontrakt, något som visar vad förstahandshyran ligger på och dokumentation av överföringar via bank eller Swish som visar vad du faktiskt har betalat i hyra.

Läs också Hyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månaden Strid om hyrorna i Norrtälje – Fastighetsägarna vill höja med tolv procent medan Hyresgästföreningen kontrar med nollbud Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.