Hyresgäst fick rätt i hovrätten
Hyresgästen hade länge klagat på att det kom in rök från grannen. Miljökontoret konstaterade brister och förelade fastighetsägaren att vidta åtgärder.
Fastighetsägaren gjorde inget. För att sätta press på sin hyresvärd deponerade hyresgästen månadshyrorna. Fortfarande hände inget. Hyresgästen tröttnade, sade upp lägenheten och flyttade därifrån.
För att hyresvärden ska kunna ta del av den deponerade hyran måste den göra anspråk inom tre månader. Detta gjorde aldrig hyresvärden och hyresgästen fick tillbaka sina pengar.
Däremot krävde hyresvärden pengarna tillbaka genom att åberopa att hyresgästen hade en hyresskuld. Hyresgästen vägrade betala hela summan eftersom hon ansåg att det funnits brister i lägenheten som inte åtgärdats.
Eksjö tingsrätt gick på hyresgästens linje. Hyresvärden överklagade till Göta hovrätt som i sin beslutade att inte meddela prövningstillstånd. Tingsrättsdomen står fast.
Göta hovrätts beslut kan överklagas till Högsta domstolen.
Annons
Fakta:
Deponering av hyra
Enligt jordabalken har en hyresgäst möjlighet att deponera delar eller hela hyran hos länsstyrelsen. Detta om hyresgästen till exempel anser att det finns brister och men i lägenheten som hyresgästen inte själv har vållat. Genom att deponera hyran undgår hyresgästen att bli vräkt på grund av försenad hyra.
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.