Annons

Hyresgäst fördömer Zachrissons (C) agerande – men Boråsledarna ger honom sitt stöd

Borås Ingvar Zachrisson (C) agerande som privatvärd får skarp kritik av Hyresgästföreningens Ros-Marie Kontio: "Han, om någon, borde veta hur hyreslagen fungerar". Men topp-politikerna i Borås ger honom fortsatt förtroende.
Foto: Borås stad / Viskaforshem
Boråspolitikerna Ulf Olsson (S) och Kerstin Hermansson (C) ser inga problem med Viskaforshems ordföranden Ingvar Zachrissons (C) agerande som privatvärd.

Hem & Hyra har tidigare berättat om centerpolitikern och Viskaforshems ordförande Ingvar Zachrisson. Han sade upp hyresgästen Josefin Lövdahl när hon protesterade mot hans oanmälda besök.

Ros-Marie Kontio är hyresgäst Viskaforshems och husombud för Hyresgästföreningen. Så här reagerar när hon får veta hur styrelseordföranden för hennes kommunala bostadsbolag agerar som privatvärd:

Läs ocksåDet stormar inom kommunala bostadsbolaget Viskaforshem – både vd och ordförande lämnarMikael Bengtsson, tf vd, och Paula Skånberg hyresgäst och ordförande för Hyresgästföreningen i Sjuhärad

– Bedrövligt! En politiker som han bör känna till hur hyreslagen fungerar. Särskilt om ansvarar för ett allmännyttigt bostadsbolag.

”Fortsatt fullt förtroende”

Betydligt mindre upprörda är topp-politikerna Ulf Olsson (S) och Kerstin Hermansson (C) i Borås. De är ordförande respektive andra vice ordförande i Borås kommunstyrelse. Den instans som gett Ingvar Zachrisson (C) uppdraget som styrelseordförande i Viskaforshem.

När Hem & Hyra försöker nå dem för att ställa frågor kring hur de ser på Zachrissons agerande som privatvärd väljer de att svara i ett gemensamt mejl. De skriver att de inte kände till det som Hem & Hyra berättar men att de har ”…fortsatt fullt förtroende för Ingvar Zachrisson i hans roll som ordförande för Viskaforshem AB”.

Läs ocksåKommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst

Det historien handlar om är hur en person som leder ett kommunalt bostadsbolag väljer att agera som privatvärd. För Ingvar Zachrisson är alltså inte bara Viskaforshems ordförande. Han hyr även ut bostäder privat. Bland annat ett litet hus vid havet i Varbergs kommun. Ett hus som Josefin Lövdahl hyrde förra sommaren. Men hyresuppgörelsen blev kortvarig.

– Jag hade inte bott många dagar förrän värden stod i hallen, helt oanmäld, säger Josefin Lövdahl.

Enligt Josefin hände samma sak flera gånger. När hon klagade blev hon uppsagd – med omedelbar verkan.

Annons
Läs ocksåIngen hyreshöjning hos Viskaforshem AB

Som skäl angav Ingvar Zachrisson att Josefin olovligen hyrt ut i andra hand.

Barnbarnet Leo hälsar på i Josefin Lövdahls nya hem. Tidigare hyrde hon ett litet hus i Varberg av politikern Ingvar Zachrisson. Nu varnar hon för privatvärdar som beter sig som han. ”De har dålig koll, och tror att de kan göra som de vill”, säger hon. Ingvar Zachrisson är även ordförande för kommunala Viskaforshem.

Bakgrunden var att Josefin periodvis även hyst sin son med flickvän och parets bebis. De var dock inneboende, eftersom även Josefin och hennes dotter bodde där. Något som är okej enligt hyreslagen. Men det tyckte inte Ingvar Zachrisson. Han menade att bostaden var för liten för så många personer. Att ventilationen inte räckte till och att det fanns risk för fukt- och mögelskador.

– Jag tänkte vänta med att skriva på uppsägningen. Men han hotade min dotter med polis på telefon så jag skrev på. Jag kan ju inte bli hotad. Man kommer till ett stadie när man bara säger ja, även om man tänker något annat, säger Josefin Lövdahl.

En dryg månad efter uppsägningen flyttade hon och familjen hastigt ut.

Ingvar Zachrisson förnekar att han gått in i Josefins hem utan förvarning. Han erkänner att han sade upp Josefin med omedelbar verkan. Men menar att han gav henne chans att bo kvar och att Josefin skulle ”…få ett nytt avtal om de kunde sköta sig”.

Hemfridsbrott?

Men att, som hyresvärd, på egen hand gå in hos en hyresgäst kan enligt Hyresgästföreningen vara olagligt.

– Att han knackar på och traskar in skulle kunna vara hemfridsbrott. Så får man ju inte göra hos någon, säger Ellinor Rapp, juriststrateg på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Annons

– Att det är olåst betyder inte att man bara får gå in. Han måste vänta på att bli insläppt.

Tillvägagångssättet tyder på en okunskap som Hyresgästföreningen regelbundet möter framför allt hos hos mindre privatvärdar, menar hon.

– Det visar på att man inte har uppfattat sig själv som hyresvärd i rättslig mening. Ett kommunalt bolag skulle nog inte hålla med om att man om knackar och det är olåst så kan man gå in. Det är samma regler som gäller här, det är inte något annorlunda.

När Hem & Hyra frågar Ingvar Zachrisson om han har koll på hyreslagen och vad som gäller som hyresvärd svara han så här:

– Sådana saker har vi ju tjänstemän som sköter. Så jag behöver inte ha hundraprocentig koll. Men jag vet ju hur det fungerar.

Fakta: Detta gäller vid privatuthyrning
  • För den som bara hyr ut en enda bostad gäller privatuthyrningslagen. Den tar bort besittningsskyddet för hyresgästen. Värden behöver till exempel inte uppge några skäl vid uppsägning, och hyresgästen kan inte pröva uppsägningen juridiskt (jämför faktaruta nedan).
  • Under själva uthyrningen gäller den vanliga hyreslagen. Kruxet är att hyresgästen inte alltid kan använda den om värden trilskas. Eftersom besittningsskyddet är så svagt har värden alltid möjlighet att helt sonika säga upp den hyresgäst som ”krånglar”.
  • Privatuthyrningslagen omfattar bara den första bostaden man hyr ut. Hyr man ut en till så gäller hyreslagen som vanligt för bostad nummer två.
  • Om man hyr ut fler än två bostäder räknas det som näringsverksamhet.
Fakta: Om värden säger upp kontraktet
  • Normal uppsägningstid för ett tillsvidarekontrakt är tre månader, om det är hyresvärden som säger upp avtalet. Om den uppsagda hyresgästen protesterar ska uppsägningen prövas juridiskt, vanligtvis av hyresnämnden. De flesta beslut kan överklagas till hovrätten. En sådan process tar flera månader. Under tiden kan hyresgästen bo kvar.
  • Om hyresgästen missköter sig, till exempel låter bli att betala hyran, kan hyresvärden i vissa fall säga upp kontraktet med omedelbar verkan. Men i praktiken blir det aldrig någon omedelbar effekt. Först måste hyresvärden gå till Kronofogden eller tingsrätten, bevisa att det finns goda skäl och få uppsägningen prövad i domstol.
  • Du kan alltså aldrig bli skyldig att flytta ut på en gång om din hyresvärd säger upp ditt tillsvidarekontrakt.
  • Läs mer om vad som gäller på Hyresgästföreningens sajt.
Läs också Viskaforshems hyror färdigförhandlade Viskaforshems hyror till slut klara

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.