Hyresgäst förlorar paradvåning på Östermalm

Östermalm En fastighetsmäklare förlorar sin sjurummare på 204 kvadratmeter på Karlaplan sedan det visat sig att hon lämnat felaktiga uppgifter i sin bytesansökan.
Här på Östermalm skedde lägenhetsbytet.

Bytesprocessen som inleddes i mars 2013 var inte ett enkelt byte ”en lägenhet mot en”. Fyra parter var inblandade och samtliga godkändes till slut av respektive inblandade hyresvärdar. Mäklaren fick sin sjurummare på Karlaplan i byte mot en trea på Birger Jarlsgatan.

Men Svenska Bostäder, kvinnans nya värd, fick därefter information från polisen om att något inte stämde i den relativt stora byteskarusellen och tillsatte en egen utredning. Den visade att uppgifterna kvinnan lämnat i sin bytesansökan var felaktiga. Hon hade aldrig haft något giltigt kontrakt till lägenheten på Birger Jarlsgatan. Där bodde ett annat par. Inte heller någon annan liknande lägenhet i fastigheten kunde tänkas vara aktuell i det fall missförstånd om lägenhetsnummer uppstått, eftersom andra personer var folkbokförda även där. Och vad mer – en av personerna i kedjan, den som skulle flytta till Birger Jarlsgatan, gjorde aldrig det enligt undersökningen.

Läs ocksåOffensiv mot skenbyten

Så här långt in i hyresnämndens sammanträde begär mäklaren en paus. ”Hon klarar inte och förstår inte det här” och vill höra ett vittne som ska berätta omständigheter till hennes fördel. Hon vill ställa in sammanträdet så att hon får möjlighet att skaffa ett ombud. Det vill inte Svenska Bostäder som misstänker att hon försöker förhala ärendet, och så blir det inte heller. Sammanträdet fortsätter med att mäklaren bland annat berättar att hon tagit hjälp av en annan mäklare som erbjudit sig att hjälpa till att få hela bytesrundan i hamn. Hon kritiserar Svenska Bostäder att det tagit tre år för dem att kontrollera uppgifter som hon själv hela tiden trott varit korrekta.

Svenska Bostäders ombud kontrade därefter med ett äldre hyresnämndsärende som beskriver hur denne hjälpande ”mäklare 2” förekommit i ett annat byte där pengar betalats för ett kontrakt och att han därmed brister i trovärdighet. Samma ”mäklare 2” förekommer även i ytterligare ett ärende i ett triangelbyte kring samma adress med en lika stor våning i fokus.

Hyresnämnden gick på Svenska Bostäders linje och skriver att ”även om NN (mäklaren) hade ett hyreskontrakt, ett papper där det stod att hon hyrde en lägenhet, så motsvarades det papperet inte av en hyresrätt som kan användas i bytessammanhang.”

Läs ocksåPolisen ser större risk för våld när gängkriminella lurar äldre i deras hem: "Mer hotfullt beteende"En tvådelad bild som visar två mörka siluetter i en gångtunnel och en hand till en äldre person som håller i en käpp och texten "Bestulen på tryggheten".

Mäklaren är nu därför uppsagd. Hon har redan överklagat beslutet till Hovrätten.

Läs också 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.