Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar
Hyresgästen klagade på en trasig duschblandare och att grannen hade en huvudnyckel. Det fick hyresvärden att boka in besök för att undersöka blandaren och byta ut låscylindern.
Värden ville också passa på att installera en ny duschkabin, montera stödben på duschväggen, och byta ut badrumsskåpet. Men när de vid flera tillfällen ville komma på besök vägrade mannen släppa in dem utan giltig anledning, menar bostadsbolaget.
I stället hittade värden ett duschmunstycke liggandes ute på brevlådan.
När det också kom fram att mannen har gett parkeringsböter på 700 kronor till en grannes besökare så fick hyresvärden nog och sa upp hyresavtalet som skulle sluta gälla den sista september.
Mannen å sin sida anser sig inte ha vägrat något, han har i stället velat boka om besöken till andra datum men de har inte kunnat komma överens om dag. Han anser inte att det har handlat om akuta åtgärder, och att hyresvärden ska säga till minst fyra veckor i förväg innan de kommer.
Inget av det som ska åtgärdas är något som kan skada lägenheten menar mannen, som bor på en mindre ort på Öland. Duschblandaren handlade egentligen om ett igensatt munstycke, som mannen köpte nytt själv. Badrumsskåpet skulle ha bytts redan när han flyttade in. Låscylindern och duschkabinen har mannen inget emot att det byts ut, men han vill att de byts ut på de tider han själv föreslår.
Mannen säger sig också ha betalat tillbaka ”parkeringsböterna”.
Hyresnämnden anser att beteendet med att ge omgivningen p-böter inte är lämpligt, men heller inte tillräckligt illa för att anse han missköter sig som hyresgäst till den grad att han bör vräkas.
De åtgärder som hyresvärden har velat göra anser nämnden vara av mindre brådskande grad, vilket betyder att en hyresgäst kan kräva att ett besök bokas in minst en månad i förväg. Det framgår inte om bostadsbolaget verkligen har sagt till i så pass god tid, därför går det inte att säga att mannen har misskött sig när han vägrat tillträde.
Hyresnämnden går därmed på mannens linje och avslår bolagets yrkande. Han har därför rätt att bo kvar trots uppsägningen.