Annons

Hyresgäst i Växjö fick taket i sängen

Växjö För tre år sedan rasade innertaket i en hall. I år var det dags igen. Taket i ett sovrum rasade. Och i ett badrum.
Foto: Privat
, , ,

Patrik låg och halvsov i sin säng en söndag förmiddag när han plötsligt hörde något som liknade ett smattrande sommarregn på ett plasttak.

– Då såg jag sprickor i taket och tänkte att fan det rasar ju och så sprang jag ut.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

Nästan halva taket rasade ned.

– Det var ju tur att jag inte låg och sov, konstaterar Patrik.

Även taket i badrummet rasade när det bilades i lägenheten ovanför.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

– Då var jag inte hemma, och inte på toaletten som tur var.

Hyresvärden Lennartssons el och fastighetsservice, lagade taken omgående. Och skulle även fixa taket i vardagsrummet.

Annons

– Men det har gått två månader och fortfarande har inget hänt.

Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Är du i vardagsrummet?

– Ja, men det är klart att man är beredd på att det kan rasa och sitter och lyssnar efter ljud. Det skulle inte förvåna mig om jag kommer hem och allt har rasat över teven.

Första signalen om att innertaken inte var okej kom för tre år sedan när taket i Patriks hall rasade. Nu när det rasat på fler ställen växer oron även bland övriga hyresgäster på Vildparksgatan i Växjö.

– Jag vet att det även har släppt lite hos en av grannarna, säger Patrik.

Hyresgästföreningens jurist Sara Heikkinen har synat flera av lägenheterna och lämnat in en ansökan om åtgärdsföreläggande tilll hyresnämnden. Det handlar om fem av husets tio lägenheter.

– Hyresvärden har varit medveten om problemen i tre år men väljer ändå att inte göra något åt det, därför väljer vi åtgärdsföreläggande. Det här är ju en fara för hyresgästernas liv, säger hon.

Annons

Föreläggandet handlar inte bara om taken utan även om balkongerna.

– Det är gamla fästen och måste åtgärdas. Det är även drag från fönster och balkongdörrar. Men taken är viktigast.

Hyresvärden Roine Lennartsson säger:

– Vi har kontrollerat taken och de sitter bonnfast. Det är ingen fara att fler tak ska ramla ned och taket i det aktuella vardagsrummet ska åtgärdas inom en snar framtid. Jag sitter gärna ned med Hyresgästföreningen för att prata om detta.

Något datum för möte i hyresnämnden är ännu inte satt.

Fakta: Åtgärdsföreläggande

Åtgärdsföreläggande kan tas till om hyresvärden inte gör nödvändiga åtgärder när lägenheten är skadad, har brister i underhållet, om det finns hinder eller men i nyttjanderätten, om det finns brister i gemensamma utrymmen, exempelvis tvättstugan.

Hyresnämnden beslutar om åtgärdsföreläggande, som även kan förenas med hot om böter om inte åtgärderna är gjorda inom en viss tid.

Läs också Bristerna i Kenneths lägenhet fixades inte på flera månader: "Det är tröttsamt" Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.