Hyresgäst jagas för explosionen i Göteborg – bodde olovligt och skulle vräkas
Det var strax före 5 på tisdagsmorgonen som en kraftig explosion skakade hyreshuset på Övre Husargatan i Göteborg. Brand spred sig i flera trapphus och ett antal personer fick föras till sjukhus, varav fyra med allvarliga skador.
Vad som orsakat smällen är ännu inte känt, men polisen jobbar efter teorin att någon medvetet placerat ut det som sedan exploderat. Inledningsvis spekulerades det i om dådet kunde vara kopplat till organiserad brottslighet. Men hittills tyder inget i utredningen på det, enligt regionpolischef Klas Johansson.
– Det finns ingen koppling till gängkriminalitet, sa han på en presskonferens på torsdagen.
I stället har en man anhållits i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Enligt uppgift till Hem & Hyra är det en man i 55-årsåldern som själv bodde i en av lägenheterna i hyreshuset.
Han skulle bli vräkt samma morgon.
Egentligen är det mannens mamma som stått på kontraktet, sedan över 40 år. Hon ska dock inte ha bott i lägenheten på länge. I vintras sa hon upp den, via sitt ombud. Utflytt skulle ske senast sista april. Men lägenheten och förrådet tömdes aldrig. I stället bodde sonen kvar.
Skulle vräkas klockan nio samma morgon
I somras slog Kronofogden fast att hyresvärden Ernst Rosén hade rätt att vräka hyresgästen från den aktuella tvårumslägenheten. Men nycklarna lämnades inte in, och i slutet av augusti ansökte hyresvärden om Kronofogdens hjälp att verkställa vräkningen.
Den var inbokad till klockan nio i tisdags. Men vid det laget var hela hyreskvarteret sedan några timmar förvandlat till ett inferno av eld, rök, blåljus och panik.
Hem & Hyra har kartlagt mannens tvister med olika myndigheter.
Han flyttade tillbaka hem till Göteborg från ett grannland för tio år sedan eftersom han hade svårt att hitta jobb och försörjning där. Väl i Göteborg ansökte han om hjälp från socialtjänsten för hyra, uppehälle och busskort. Först fick han avslag, men beviljades matpengar. Därefter gick hans ansökan igenom.
Inom ett år hade han dragit på sig flera betalningsanmärkningar för studieskulder.
De senaste åren har mannen figurerat i ett flertal rättstvister som gäller hans mamma. Bland annat har han varit med och överklagat att socialtjänsten nekat henne stöd för dubbla hyror, dels för lägenheten i Annedal och dels för hyran på ett äldreboende.
Det har också varit flera rättsliga turer kring förordnande av god man och förvaltare, som mannen och hans mor överklagat ända upp i Högsta domstolen.
Domstolarnas beslut innebär att mannen mist sitt eventuella inflytande över sin mors ekonomi. Så snart tingsrätten första gången förordnat en god man för modern ändrades också hennes folkbokföring till äldreboendet. Därefter sades lägenheten på Övre Husargatan upp.
Åtalades nyligen för ofredande
En dryg vecka före explosionen i hyreshuset åtalades mannen, misstänkt för bland annat ofredande. Han ska enligt åklagaren ha förföljt en chef på mammans äldreboende förra sommaren, anklagat denne för att göra mamman illa och för att ha förhindrat att de fick träffas under coronapandemin.
Mannen ska ha väntat utanför boendet vid arbetsdagens slut, följt efter chefen till en busshållplats och bland annat skrikit åt honom att han drev hans mamma in i döden.
– Han var väldigt hotfull och ur balans, har chefen senare sagt i polisförhör.
Mannen har i brev till kommunen anklagat chefen för att vara psykopat och för att låsa in hans mamma på ”någon slags uppfostringsanstalt/Auschwitzläger”.
Bakgrunden är ett skyddsstopp som hindrat personalen på boendet från att rulla ut hans mamma på gården för besök. Skyddsstoppet berodde i sin tur på att mannen uppträtt hotfullt och aggressivt, skrikit och sagt saker som kränkt personal, samt gått runt i huset vid sina besök utan att hålla avstånd trots pågående coronarestriktioner.
Polis har flera gånger fått kallas till boendet när mannen varit där. Boendet har senare också ordnat så att en väktare följt med mannen in vid besök, och ut igen. Men situationen är skör, enligt chefen, som bedömer att mannen är känslig för myndighetsbeslut kring hans mamma.
– Det räcker med att det blir en motgång för honom för att han ska tappa konceptet igen, säger han i förhör.
En annan anhörig på boendet vittnar i polisens förundersökning om att mannen ska ha uppträtt allt mer avvikande under coronapandemin. Han ska ha haft lätt för att bli uppjagad och arg, och upprepat samma saker som ett mantra. Flera gånger ska han ha staplat trädgårdsmöbler som ett torn och klättrat upp längs fasaden i sina försök att träffa mamman.
– Jag tyckte synd om honom eftersom han är så oerhört fäst vid sin mamma. Det slår nog lite fel på något sätt, säger personen.
Mannen själv bekräftar händelseförloppet för polisen, men nekar till brott. Han beskriver sig själv som ”den mest diplomatiska person som finns”.
Hyresvärden: ”Vi är väldigt ledsna och berörda”
Samtliga boende i det aktuella huset på Övre Husargatan, 140 hushåll, har evakuerats tills vidare.
– Vi är väldigt ledsna och berörda över vad som hänt i vår fastighet, skriver hyresvärden Ernst Rosén på sin hemsida på fredagen.
– Vi arbetar nu för fullt tillsammans med alla andra på plats för att göra det bästa vi kan för dig som hyresgäst i denna situation.
Hyresgäster i vissa trappuppgångar tillåts gå in i sina lägenheter för att hämta tillhörigheter. Det är dock absolut förbjudet att bo där.
De värst drabbade uppgångarna är fortfarande avspärrade och får inte beträdas alls. Polis och väktare bevakar dygnet runt. Närliggande Saronkyrkan har öppnat sina lokaler och erbjuder mat, toaletter och krisstöd. Alla berörda hyresgäster uppmanas kontakta sitt försäkringsbolag för praktiska frågor rörande sitt boende.
Fortfarande vet Ernst Rosén inte hur omfattande skadorna på huset är, eller när folk kan komma åt sina avspärrade hem. Bolaget inleder nu skadebesiktning, och utredning pågår. Hyresvärden är ännu fullt upptagen med dem som är direkt berörda av händelsen, och uppger att bolaget återkommer till övriga hyresgäster i området snarast möjligt.
Alla som inte evakuerats kan bo kvar så länge räddningstjänsten inte säger något annat.