Annons

Hyresgäst krävdes på 58 000 för slitage – slipper betala

Östhammar En hyresgäst i Östhammars kommun krävdes på 58 000 kronor av sin hyresvärd för att ha orsakat onormalt slitage på lägenheten. Men efter att ärendet varit uppe i tingsrätten behöver hon bara betala en bråkdel av summan.

Den privata hyresvärden döms också till att betala hyresgästens rättegångskostnader på 8000 kronor.

Hyresvärden hävdade att hyresgästen varit vårdslös genom att täppa igen ventilationen i badrummet, vilket har lett till sprickor i golvet och att fuktspärren gick sönder. Hon tog även med sig en radonmätare när hon flyttade i december 2015, vilket ledde till att den privata hyresvärden fick göra om mätningen.

Annons
ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Tingsrätten konstaterade att värden saknar bevis och att hyresgästen inte fått information om hur radonmätaren skulle hanteras. Hyresgästen slipper därför betala summan. Hon ska bara betala en halv månadshyra som hon tidigare underlåtit att betala.

– Hyresvärdens bevisning var svag och det fanns inte ens ett besiktningsprotokoll som visade hur lägenheten såg ut när hyresgästen flyttade in. Domen visar att det är viktigt att protestera när man fått en faktura som är felaktig. Det man kan göra som hyresgäst för att skydda sig mot framtida krav är att fotografera skador som finns vid inflyttning och göra felanmälan till hyresvärden. Mejl är alltid bra ur bevissynpunkt, säger Björn Collin, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Annons
Läs också Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge" Hyresgäst tar strid för få behålla sin extra lägenhet: "Behöver den till aktiehandel" Hyresvärd gick in i och fotograferade lägenhet – döms för hemfridsbrott Drog egna rörledningar – orsakade vattenskador för hundratusentals kronor Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.