Annons

Hyresgäst kräver 206 000 i radonskadestånd

Nynäshamn En hyresgäst i Nynäshamn har levt med höga radonhalter i åtta år. Nu kräver personen 206 000 kronor av hyresvärden Urbano, tidigare IHF Bostad. "Det är förre ägarens ansvar att få ner radonhalterna", hävdar Åke von Platen, förvaltare.
Foto: Kenneth Samuelsson
Magnus Siverling, Hyresgästföreningen, är nöjd med överenskommelsen med hyresvärden.

Historien om lägenheten i Nynäshamn med höga radonhalter börjar 2009. Då dåvarande fastighetsägaren Nynäshamnsbostäder mäter upp en radonhalt på 490 bequerel, långt över riktvärdet på 200 bequerel.

Därefter genomförs flera åtgärder för att få ner halterna av radongas som kan orsaka lungcancer. Parallellt görs flera nya radonmätningar, men alla visar att radonhalten är för hög. År 2014 säljs fastigheten till IHF Bostad AB, som ägs av ICA, men de höga radonhalterna kvarstår, vid senaste långtidsmätningen i december 2017 var nivån 270 bequerel.

Läs ocksåSigtunahem tvingas betala ersättning för radonlägenhet

Till slut tröttnar hyresgästen och kontaktar Hyresgästföreningen region Stockholm och Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund. Personen som vill vara anonym berättar att han är orolig för sin hälsa med anledning av de höga radonvärdena.

Det slutar med att Södertörns miljö & hälsoskyddsförbund i mars 2017 förelägger IHF Bostad att ta fram ett åtgärdsförslag så att radonhalterna i fastigheten och den aktuella lägenheten hamnar under gällande riktvärde på 200 bequerel. Södertörns miljö & hälsoskyddsförbund skriver i föreläggandet att eftersom radonhalten i lägenheten ligger över riktvärdet utgör bostaden risk för olägenhet för människors hälsa.

Hyresgästföreningen kräver 206 000 kronor i ersättning för men i nyttjanderätten. Men enligt Magnus Siverling ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Stockholm, kan det bli mer.

Läs ocksåSigtuna kommun erkänner radonmisstag

– Vi har begärt kompensation för tiden 2009 till februari 2017, men vi kan komma att kräva mer om det dröjer innan de få ner halterna och om det visar sig att personen fått hälsoproblem, säger han.

Annons

Med tanke på att radon kan innebära en cancerrisk så tycker han att det har tagit alldeles för lång tid för fastighetsägaren att få ner radonhalten.

– Det är pinsamt att det gått så lång tid och att radonhalten fortfarande är för hög. Det är inte okej att låta någon bo i så höga radonhalter, säger han.

Läs ocksåBostadsbolag vägrar betala miljon i radonersättning

Åke von Platen, förvaltare på Urbano, som tidigare hette IHF Bostad, vill inte kommentera kravet på 206 000 kronor. Han säger dock att det är förra ägaren Nynäshamnsbostäder som ska åtgärda problemet.

– När vi köpte lägenheterna av Nynäshamnsbostäder för några år sedan så ingick i köpeavtalet att de ska se till att lägenheterna har godkända radonvärden. Jag ska träffa dem och höra vad de gjort och vad de ska göra framåt. Vi vill att det ska åtgärdas så fort som möjligt.

Hur ser du på att hyresgästen har bott med för höga radonhalter i åtta år?

– Det är många som bor i lägenheter med radon, säger han.

Annons

Anna-Carin Öster, driftansvarig på Nynäshamnsbostäder, bekräftar i ett mejl att det stämmer att bolaget enligt köpeavtalet ska få ner radonhalten i lägenheten.

”I dessa fastigheter är det s k blåbetong i väggarna, som utsöndrar radongas. För att sänka radongashalten i en sådan fastighet, jobbar man i första hand med ventilationen. Vi har gått igenom ventilation och gjort åtgärder, såsom rensning av ventilationskanaler, injustering av frånluftsflöden och installerat extra tilluftsventiler. Ventilationen fungerar som den ska.

Vi har lyckats sänka radongashalten i lägenheten, men, det är fortfarande något förhöjda värden. Vi samarbetar nu med Urbano (tidgare IHF) för att se vad vi mer kan göra, för att sänka halten till under gränsvärdet. Jag kan inte svara på när vi lyckas med det.

Angående hyresgästens krav för men i boendet till fastighetsägaren, har jag ingen kommentar”, skriver hon i mejlet.

Läs också De ersätts för skadligt radon 95 radonlägenheter rivs i Stockholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.